Roadtrips i Värmland

Roadtrip - vandring med lyxigt boende

5 minuters läsning

Roadtrip vandring i Värmland

Gör en rundresa i Värmland med temat vandring! Med våra tips kan du kombinera lyxigt boende med vandring i vacker natur. Välj att stanna en natt eller boka in några dagar för ett härligt vandringsäventyr med god mat, spa och relax.


Foto: Øyvind Lund

Foto: Øyvind Lund

Bo idylliskt på Sahlströmsgården och njut av vacker vandring

Börja din vandringsresa på Sahlströmsgården! Här bor du bekvämt i hotellrum i en idyllisk miljö i Utterbyn bara några kilometer norr om Torsby. I restaurangen lagas mat från grunden där menyn anpassas efter säsong. Sahlströmsgården bjuder också på kulturella upplevelser. Här samlades från sekelskiftet och framåt konstnärer och kulturpersonligheter från hela landet. Inte långt härifrån finns många härliga vandringsleder, till exempel Halgåleden, 7-torpsleden och Hovfjällsrundan.

Vandring på Halgåleden vid Brattfallet

Drygt 40 minuters bilresa från Sahlströmsgården.

Halgåleden vid Brattfallet är en omtyckt vandringsled, mycket tack vare den vackra naturen och de historiska omgivningarna. Längs med vandringsleden passerar du Brattfallet som är ett 10 meter högt vattenfall. Vid leden har du en magnifik utsikt över landskapet och Klarälven. 

 • Längd: 7 km
 • Svårighetsgrad: Svår

Vandring på 7-torpsleden

Knappt 40 minuters bilresa från Sahlströmsgården.

7-torpsleden i Lekvattnet har gamla anor. Leden är cirka 7,9 km lång och går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna. Som framgår av namnet tar leden dig förbi sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Under leden passerar du också riksgränsen mellan Sverige och Norge.  

 • Längd: 7,9 km
 • Svårighetsgrad: Medel

Vandring på Hovfjällsrundan

Drygt 20 minuters bilresa från Sahlströmsgården.

Hovfjällsrundan leder dig runt hela naturreservatet. Från Björnåsen i den östra delen har du fin utsikt och passerar flera skogstjärnar. Vid Vadjebergen tar leden dig genom en trolsk gammelskog där granarna är övervuxna med skägglav. I väster är naturen omväxlande med granskog, myrar och hällmarker. 

 • Längd: 12 km
 • Svårighetsgrad: Svår

Bo fint på Hennickehammars Herrgård och vandra på Järnsjöleden

Drygt 1 timme och 30 minuters bilfärd från Sahlströmsgården till Hennickehammars Herrgård.

Checka in på på Hennickehammars Herrgård! Den vackra herrgården med anor från 1700-talet, miljön, historien och känslan tar tag i dig på ett väldigt speciellt sätt. Här kan du också prova några av de många aktiviteter som erbjuds eller bara skämma bort dig själv med god mat och vackra omgivningar. Kanotturer, fiske, golf på närliggande 18-hålsbana, vedbastu vid sjön eller varför inte unna dig en timme i jacuzzin.

Vandring på Järnsjöleden

25 minuters bilresa från Hennickehammars herrgård till Bjurbäckens slussar där Järnsjöleden startar.

Järnsjöleden sträcker sig från Bjurbäckens slussar, över Lungälvsmossen, längs Storlungen, passerar Lungsund och Lundsberg och fortsätter att slingra sig ända ner till Hytte och Norsbäcks kanal där Järnleden startar.

 • Längd: 28 km

Relaxa på prisbelönta Selma Spa och vandra Sundbergsleden och Gruvrundan

Selma Spa 1 timme och 30 minuter med bil från Bjurbäckens slussar till Selma Spa.

Selma Spa kan du dra dig tillbaka efter en hel vandringsdag med bad, behandlingar, träning, god mat och god sömn. Restaurangen erbjuder smakupplevelser som utgår från svenskt och lokalt men inspireras
av smaker och influenser från olika delar av världen. Stanna en natt för att sedan starta nästa dag med en välsmakande och nyttig frukost på Selma Spa och påbörja din vandringstur på Sundbergsleden som är precis utanför dörren.

Vandring på Sundbergsleden

Sundsbergsleden erbjuder vackra vyer över Fryksdalen från Klövberget och förtrollande urskog. Den kalkrika marken ger en ovanligt rik flora och fauna och här finns sju av de åtta inhemska arterna av hackspett i området. Sundsbergsleden ligger i Sundsbergs rekreationsområde, på gångavstånd från Sunne centrum.

 • Längd: 6 km
 • Svårighetsgrad: Medel

Vandring på Gruvrundan

30 minuters bilfärd till parkeringen Linbanan där Gruvrundan startar.

Gruvrundan är en av de populäraste vandringslederna i Värmland. Leden är 10 kilometer lång och erbjuder en perfekt blandning av naturupplevelser och kulturarvslämningar. Området du vandrar i ligger cirka 35 kilometer nordväst om Sunne och här kommer du också emellanåt att uppleva en riktig vildmarkskänsla.

 • Längd: 10 kilometer
 • Svårighetsgrad: Svår

Ät en god middag och checka in på Stadshotellet Kristinehamn

1 timme och 30 minuters bilfärd till Stadshotellet i Kristinehamn.

Stadshotellet i Kristinehamn med anor från 1878 ligger vid ån Varnan som mynnar ut i närliggande Vänern. Hotellets restaurang erbjuder en varierad meny och har även en utomhusterrass som är öppen under sommaren. Börja nästa dag med frukost på hotellet och bege dig sedan till Visnums Kil.

Vandring på Prästöleden

25 minuters bilresa från Stadshotellet i Kristinehamn till Visnums Kil där vandringsleden börjar.

Prästöleden ligger i norra änden av reservatet Nötön-Åråsviken. Hela området är ett naturreservat och går huvudsakligen genom betesmarker med betande kor, längs vägen finner du också ett utsiktstorn med fin utsikt över Kilsviken och en rastplats med fin utsikt finns vid Prästöudden.

 • Längd: 6 km
 • Svårighetsgrad: Lätt

Vandring på Nötöleden

Nötöleden ligger mitt i naturreservatet Nötön-Åråsviken, ett område känt för sina gamla ekar, öppna fält och sjöutsikt. Efter 1,6 km kommer du till Hästudden, en rastplats med lägereldplats, bänkar och bord, utedass och en underbar utsikt över Vänern.

 • Längd: 6 km
 • Svårighetsgrad: Medel

Vandring på Arskagsleden

Arskagsleden ligger i södra delen av naturreservatet Nötön-Åråsviken. Sandholmsudden har en rastplats med bänkar och bord i en öppning i skogen och från Arskagsudden har du fin utsikt över Vänern. I söder ser du Åråsviken som är en underbar del av sjön med en labyrint av små öar och vassområden.

 • Längd: 5,6 km
 • Svårighetsgrad: Medel

Avsluta med en god natts sömn på Clarion Collection Hotel Drott

1 timmes bilfärd från Visnums Kil till Drott Hotell i Karlstad

Det anrika hotellet ligger i centrala Karlstad, 50 meter från tågstationen, nära till shopping och med solstadens hela utbud av nöjen på gångavstånd. 1909 byggdes den anrika fastigheten och idag erbjuder Hotell Drott ljusa, rymliga och personligt inredda rum med högt i tak och stuckaturer. På hotellet finns en mysig bar och en restaurang för den som vill ha något gott att äta.

Copy link
Powered by Social Snap