Destination Värmland

Runt Värmland på två hjul

3 minuters läsning

Foto:

Roger Borgelid

Runt Värmland på två hjul

En längre cykelsemester eller mysig dagstur – oavsett vad du är sugen på finns det en sträcka som passar dig. Cykla dig runt Värmland med hjälp av vår cykelguide.

Emmy Hedman

Att cykla är något som passar de allra flesta, vare sig du är ung eller gammal, atlet eller helt vanlig nöjescyklist. På värmländsk mark finns goda möjligheter att rulla längs skogsslingor, vid vattenbrynet, nedför slalombackar eller längs landsvägar. Låt dagsformen avgöra.

Den värmländska floran av cykelvägar och leder är både välfylld och mångfacetterad

Den värmländska floran av cykelvägar och leder är både välfylld och mångfacetterad. Ett nytillskott som invigs i sommar är Vänerleden, en 64 mil lång led runt Sveriges största sjö. Leden tar dig genom en varierande natur, förbi en mängd sevärdheter och badstränder, som gjorda för en svalkande paus. Klassificeringen är lätt och passar därmed de flesta cyklister, och vägvisningsskyltarna finns redan på plats.

Unionsleden

Unionsleden är en 350 kilometer lång cykelled som sträcker sig hela vägen från norska Moss i väster till Karlstad öster. Namnet kommer från den union mellan Norge och Sverige som bildades i Moss 1814 och upplöstes i Karlstad 1905. Längs denna led finns mängder med sevärdheter som speglar dess historia. Du kan njuta av konst, besöka ett whiskydestilleri, gårdsbutiker och slussar eller bara rulla fram genom de vackra miljöerna. Glöm inte de spontana stoppen och unna dig en aktivitet, som båtturer, paddling eller fiske – och så klart ett och annat dopp.

Unionsleden är indelad i sju etapper – perfekta att dela upp i dagsturer. Etappstoppen finns i Askim, Töcksfors, Lennartsfors, Bengtsfors, Edsleskog och Borgvik innan slutdestinationen Karlstad. Varje etapp bjuder på sina egna sevärdheter och tar dig genom skogar, öppna landskap och fina sjöar. Längs vägen finns boenden och restauranger så att du kan vila upp dig ordentligt innan nästa etapp.

Klarälvsbanan och Klarälvsleden

Från Karlstad och Hammarö utgår också en totalt 220 km lång cykelled som består av Klarälvsbanan och Klarälvsleden. Den förstnämnda är en 90 kilometer lång nedlagd och asfalterad banvall mellan Karlstad och Hagfors. Sträckan är lättcyklad och garanterat bilfri, vilket gör den ypperlig för en utflykt med familjen.

I Uddeholm tar Klarälvsleden vid. En snirklande tur som följer älven hela vägen upp till Sysslebäck och bjuder på många upplevelser. Här kan du bland annat stanna till vid det vackra Brattfallet, Vildmark i Värmlands byggplatser för timmerflottar och Branäs skidanläggning, där du bland annat kan ta cykeln på en downhill-tur.

Kortare turer på kvalitetssäkrade cykelleder

För kortare cykelturer finns mängder med kvalitetssäkrade leder, till exempel Rävviksturen i på 5,7 kilometer och Gruvturen på 7,2 kilometer, båda i Persberg. Är du sugen på MTB-cyckling finns ett helt nätverk av bra leder söder om Arvika, i Ingestrandsskogen. Via Biking Värmland hittar du 16 olika leder med varierande svårighetsgrad och upplägg, allt ifrån MTB till lugnare dagsturer.

Längs alla leder finns trivsamma boenden, god mat och spännande upplevelser. Ta gärna med picknick på resan för att kunna styra din tid efter eget huvud, och göra det ni känner för. Semester är som bäst när det finns utrymme för spontanitet, eller hur? 

Cykel på buss

Visste du att du kan ta med cykeln på bussen? På linje 505, 600, 700 och 800 finns en särskild tidtabell för dig som vill cykla och bussa genom Värmland.

Här hyr du hoj

Copy link
Powered by Social Snap