Värmestertips

Säker och trygg shopping

3 minuters läsning

Säker och trygg shopping

Värmlands shopping och hantverksmecka bjuder på allt från köpcentrum till gårdsbutiker. Vi har handplockat några ting skapade av värmländska konstnärer: från litterära mästerverk till förtrollande akvarellmålningar, rustik keramik och skirt linneväveri.

 

Shopping och värmländskt hantverk

Handeln i är en viktig del av besöksnäringen. Idag räknas shopping som en attraktion, en upplevelse och ett nöje. I Värmland hittar du ett brett utbud av allt från mysiga gårdsbutiker till stora köpcentrum och personliga butiker i stadskärnorna.

Fina butiker, Kafeér och restauranger i Karlstads centrum

I stadskärnan finns de stora galleriorna men även butiker, kaféer och restauranger. Karlstad har ett gott rykte med sina många uteserveringar både i centrum och kring hamnen sommartid. Här finns också torghandel när Stora torget tre dagar i veckan är marknadsplats med allt från färska blommor, grönsaker och fisk till kläder och hantverk.

Bergvik – ett av Sveriges största köpcentrum

Strax väster om Karlstad finns IKEA och Bergvik köpcenter. Bergvik är med sina 60 butiker och tiotalet caféer och restauranger ett av Sveriges största köpcentrum.

Stadskärnor med hög mysfaktor

Centrumkärnorna på de värmländska orterna är levande och välkomnande med mindre butiker och hög personlig service. Missa inte något av de värmländska konditorierna som serverar dig goda bakverk med lång tradition bakom sig.

Gränshandeln

Utöver de mindre butikerna i gränslandet finns två större shoppingcenter – i Charlottenberg och i Töcksfors. Det senaste shoppingmeckat som växt upp i tack vara gränshandeln är Långflons Köpcentrum längst upp i norra Värmland.

Genuint hantverk, lokala upplevelser och gårdsförsäljning

I Värmland finns det gott om producenter av livsmedel som ofta har gårdsförsäljning. Du hittar gårdsbutiker och lokala hantverkare runt om i hela Värmland.

Värmländskt linne

Klassiska, värmländska mönster från trakten får nytt liv i Klässbols linneväveris egna kollektioner. Mönstret ”Djurgården” är inspirerat av ett äldre handvävt paradmönster av formgivaren Josef Edvinsson. Han drev sin väveriverksamhet tillsammans med sin fru i Kinnekulle under 1900-talets första hälft, och sedan 1991 står hans vävstol på Klässbols Linneväveri. Säljs bland annat på Sahlströmsgården, Rackstadsmuseet, Arvika Konsthantverk, Värmlands Hemslöjd, Fryksdals Form samt Klässbols Linneväveri. Urban Johansson gör mönster efter kunders önskemål.

Akvarellens fäste

På Sandgrund finns Lars Lerins enastående akvarellkonst för allmän beskådning. I konsthallens butiks säljs hans prisade böcker och posters av hans målningar av varierande motiv.

Färgglatt och personligt

Med varumärket Mimmi Design skapar Ann-Britt Skogström färgglada och personliga plagg av linne. ”Inspirationen hämtar hämtar jag från stillheten i naturen, fågelkvitter, familjen, färgen och glädjen att få skapa med mina händer”. 

Vackert från Sahlströmsgården

I butiken på Sahlströmsgården i Torsby hittar du såväl hemvävda gardiner och mattor som värmländsk keramik, kläder och smycken. Här kan du även gå på någon av de populära visningarna och ta del av märkliga konstnärsöden och svensk kulturhistoria. Tillexempel en inspirerad av Fryksdalens natur, vävd av Stina Hellquist efter Ida Sahlströms, ” Fryksdalsmoras”, mönster.

Känn dig trygg när du handlar

På köpcenter och även i mindre butiker det ett starkt fokus på att få kunderna att känna sig trygga. Rengöring i har ökat, och särskilt vid alla kontaktytor som korgar, handtag på rulltrappor och dörrar. Det finns tillgång till desinfektionsmedel och skyltar har också uppförts i köpcentren för att påminna alla besökare att hålla avstånd från varandra.

Copy link
Powered by Social Snap