Föreställning 2023

Solens dotter på Västanå Musik & Teater

2 minuters läsning

Foto:

Håkan Larsson

Solens dotter på Västanå Musik & Teater

Efter succésommaren 2022 där kavalkadföreställningen En saga om en saga mötte fullsatta salonger, blickar nu Västanå norrut. De nordiska och finska myterna Eddan och Kalevala har redan berättats, nu är det dags för den samiska föreställningsvärlden att ta plats på tiljorna i Berättarladan genom Solens dotter.

Anna-Karin Sandell

Solens dotter blir en stark berättelse där vi får möta gudar och gudinnor, de första samerna och mäktiga nåejtie i kamp mot jättefolket. Vi får uppleva hur nåjderna får gievrien, trumman, i gåva och hur de behärskar de mest hisnande förvandlingskonster. Vi får se hur list övervinner rå styrka. Hur kärlek övervinner makt. Och som en röd tråd igenom hela berättelsen får vi följa hur Solens dotter, Beijen Neita, blir samefolkets beskyddare som hjälper dem i hårda prövotider och alltid beskyddar dem när de är i yttersta nöd.  

– Jag ser enormt mycket fram emot att få sätta upp denna berättelse i sommar. Det är myter som jag själv har växt upp med genom min samiska släkt på min mors sida. Mötet med Västanås specifika spelstil kommer bli en känslofylld föreställning som det slår blixtar och dunder kring, säger Leif Stinnerbom, teaterchef och regissör på Västanå.  

Västanå Musik & Teater

Foto: Per Johansson

Västanå Musik & Teater

Foto: Per Johansson

Till den rustika berättarladan som liknats vid en stor träkatedral strömmar publiken och fyller salongens platser kväll efter kväll. Många berättar om omtumlande och känslosamma upplevelser som lämnar avtryck länge.

– Vi har ett direkt tilltal till publiken och vill att de ska känna sig som en del av föreställningen. Vi erbjuder en helhet där publiken upplever att de kliver in i sagan redan innan de kommit fram till teatern. Med vår berättartradition som grund fogar vi samman skådespeleri, musik och dans till en helhet, säger Leif Stinnerbom.  

Nytt för i år är att Västandå har berett en egen plattform för musiken vid sidan av teatern. Västanå Sessions är ett nytt koncept som gjort braksuccé och fyllt salongerna under våren med folkmusikikoner som Ale Möller, Aly Bain, Lena Willemark och Jesper Nordenström. Även hösten kommer präglas av musik genom ett nytt Sessions, skolkonserten Glitterpolskan och Västanå jul. Att musiken nu utgör en egen gren manifesteras också i det nya officiella namnet – Västanå Musik & Teater.  

Copy link
Powered by Social Snap