Opplevelser i Värmland

Sykkeleventyr i Värmland

4 minuters läsning

Sykkeleventyr i Värmland

Värmland byr på fantastisk sykling, uansett om du vil ha adrenalin i blodet og gjørme i håret, hyggelige turer med piknikpledd eller mange kilometer i beina. Flere hundre kilometer naturskjønne ruter er tilrettelagt på landevei, grusstier og i kupert terreng. Bli kjent med Värmland fra sykkelsetet!

Den splitter nye Unionsleden fra Moss til Karlstad

Unionsleden er en helt nyetablert nasjonal sykkelvei, med en 350 km lang rute gjennom åtte kommuner, tre regioner og to land. Sykle langs landeveier med lite trafikk, gjennom naturskjønne landskap og forbi glitrende innsjøer. Gårdsbutikker, kunstgallerier og et whiskydestilleri er bare noe av det du kan oppleve på veien.

Med et bakteppe i vår felles kulturarv i unionstiden, har grensekomiteen, Värmland-Østfold, tatt initiativ til å skape 6 opplevelsesrike sykkeletapper mellom Moss og Karlstad. Enten du sykler hele ruta eller kun deler av den, er du garantert en variert og minnerik sykkeltur på grensen!

Sykling i Klarälvsdalen  

På den gamle jernbanestrekningen Klarälvsbanen ser du landskapet forandre seg fra åpne enger og skogsøyer i syd til klippevegger og tett skog i nord. Den 90 kilometer naturskjønne strekningen fra Karlstad til Hagfors er ideell for familien eller racersykelisten, da den er asfaltert, helt bilfri og uten store bakker, i tillegg har den mange muligheter for et trivelig stopp underveis.  

Fra Hagfors tar Klarälvsledens skogsveier og små landeveier over og fortsetter 120 kilometer videre nordover gjennom småbyer, skog og villmark, til Värmlands topp i Sysslebäck. Det er muligheter for å leie sykkel og tilhenger flere steder, blant annet i Outdoorcenter Värmland i Uddeholm og på Storängens Camping i Ransäter. På disse plassene finner du sykler for hele familien.  

Du trenger ikke engang å leie en sykkel, hvis det du ønsker er en dagstur på Klarälvsbanen. I Karlstad kan du fra mai til september låne by sykkelen Solacykel helt gratis. Det finnes også noen el-sykler tilgjengelig hvis du vil langt på en mer bekvemmelig måte. Er dere flere kan dere måle kreftene på en tandemsykkel! 

Foto: Øyvind Lund

Utforsk naturreservatet på sykkel

Arvika i Västre Värmland er kjent som et fantastisk kanoområde, men det er også som skapt for opplevelser på sykkel. Hos Arvika Kanot & Turistcenter kan du leie sykler og friluftsutstyr til turer i terrenget på egen hånd eller kjøpe en ferdigpakket rute. En av de mest populære er Värmlandsruten på 7 dager, hvor sykler, tilhenger, rutekart og camping første og siste dag er inkludert i prisen.  

I Arvika kan du sykle et par timer eller flere dager på grusstier og skogsveier gjennom landskapet i Värmlands største naturreservat, Glaskogen. Her kan du sove i telt eller åpne leirplasser under stjernehimmelen. Kanskje du til og med støter på den hvite elgen? Mountainbikes og andre typer sykler kan leies i naturreservatets infosenter i Lenungshummar. Du kan også leie sykler på familievennlige Bed & Breakfast Guesthouse ved Glafsfjorden.  

Allsidig sykling i Torsby  

Torsby, i den nordlige delen av Värmland, er et ekte sykkeleldorado. Her kan du utfordre deg selv og venner på Mattilas maraton-MTB bane til Norge og tilbake, hvor dere blant annet kommer gjennom den vakre Finnskogen, og forbi Røgdensjøen på den norske siden av grensen. I området finnes også 70 naturskjønne kilometer langs Långbergets grusstier, hvor det er mange muligheter for en dukkert underveis.  

Du kan også kombinere landevei, grusstier og terrengbaner i Torsby Skitunnels 300 kilometers stisystemer eller ta en avstikker langs Klarälsvbanen og Klarälvsleden. Terrengsykler kan leies flere steder i området, blant annet på Långbergets Sportshotell, Sporthotell Valbergsängen og Abbas MTB-spesialist i Torsby. 

Godt tilrettelagt løyper med Biking Värmland

En Biking Värmland-sykkelsti er en kvalitetssikret sykkelløype tilrettelagt for en trygg og god sykkeltur. Løypene oppfyller en rekke kvalitetskriterier, for eksempel at det er avtaler med grunneiere, tydelig enhetlig merking og vanskelighetsgradering, kontinuerlig vedlikehold, hensyn til det naturlige og kulturelle miljøet og informasjon på svensk og engelsk. Løypene går i stor grad over privat grunn som grunneieren frivillig har leid ut. På disse stiene er du garantert varierte utfordringer, enten du er nybegynner eller viderekommen.

Vänerleden – Snart kan vi sykle Vänern rundt

Akkurat nå pågår arbeidet med å utvikle en ny sykkelrute rundt Sveriges største innsjø, Vänern. Langs den 63 mil lange løypa vil du kunne oppleve et bredspektret utvalg av kultur, natur- og matopplevelser, samtidig som det vil bli knyttet opp mot overnattingsalternativer. Vi krysser fingrene for at den står ferdig i 2022!

Copy link
Powered by Social Snap