Trav i Värmland

Upplev trav i toppklass på plats

2 minuters läsning

Trav i toppklass på Färjestads och Årjängs travbanor

I Värmland hittar du inte bara en utan två travbanor där du kan se några av Sveriges bästa travhästar tävla.

Åjängstravet – Sveriges vackraste travbana

Ja. du läste rätt. Årjängstravet benämns som Sveriges vackraste travbana och är förstås ett självklart besöksmål för den travintresserade och för hela familjen. Här arrangeras årligen 16 travdagar med spel, där Stortravet den andra veckan i juli är årets höjtpunkt. Lördagens elittrav med V75 lockar ofta närmare 10 000 personer.

Årjängstravet invigdes 1936, kort efter Färjestadstravet i Karlstad. Här huserar Wermlands trafvarsällskap som är Sveriges äldsta fasta travsällskap, bildat redan 1882.

Läs mer om Årjängstravet här.

Färjestadstravet – en av landets äldsta

Färjestadstravet i Karlstad är en av Sveriges äldsta permanenta travbanor och öppnade första gången den 5 april 1936. Redan året innan, 1935, bildades Färjestads Travsällskap.

De mest populära tävlingsdagarna på Färjestad är det traditionella Långfredagstravet, som inkluderar Prins Carl Philips Jubileumspokal för femåriga hästar, samt Unionstravet på hösten där de svenska hästarna tävlar mot de norska. Färjestad är också medarrangör av E3-serien för treåriga hästar, vilket innebär att en av E3-loppen körs här varje år.

Visste du att Färjestadstravets upploppsraka bara är 177 meter lång. Det gör den till en av de kortaste på de svenska travbanorna. På travrestaurangen kan du inta en läcker måltid samtidigt som du upplever travets puls.

Läs mer om Färjestadstravet här.

Nordiska travmuseet – det enda i sitt slag

Nordiska Travmuseet ligger vackert vid Årjängstravets publikområde längs E18 öster om Årjäng. Det är det enda travmuseet i sitt slag i norra Europa. Där kan du upptäcka intressanta utställningar om hästens och travsportens historia, bland annat travsportens Hall of Fame.
Museet har även ett populärt bibliotek med böcker om travsport. Besök Nordiska Travmuseets hemsida för att läsa mer om aktuella utställningar.

För hästälskare finns det också massor att välja bland i museishopen. Nordiska Travmuseet fungerar också som ATG-ombud, så att du kan spela på trav och se loppen live.

Trav i Värmland

Visa alla