Biking Värmland

MTB-turer bland värmländska backar och krön

4 minuters läsning

Turförslag (Biking Värmland)

Genom djupa skogar och över böljande berg kan du uppleva Värmland från cykelsadeln. I Värmland finns ett stort urval av kvalitetssäkrade mountainbike-leder att testa för att hitta en ny favorit. Passa på att kombinera ditt cykeläventyr med härliga boenden.

I Värmland finns flertalet Biking Värmland-leder, vilket är kvalitetssäkrade cykelleder för att du som cyklist ska få en säker och hållbar upplevelse på cykelsadeln. Lederna graderas utifrån svårighetsgrad i fyra olika färger: mycket lätt (grön), lätt (blå), medelsvår (röd) och avancerad (svart). I denna guide får du tips på trevliga MTB-leder i tre områden i Värmland.

1. Cykla MTB i kulturhistoriska Filipstad

I Persberg i Filipstad hittar du tre olika cykelleder som är kvalitetssäkrade. Rävviksturen på 5,5 km och Gruvturen på 7 km är två turer som är graderade som blå (lätta att cykla). Medan Hackatallturen på 7,4 km har en röd gradering (medelsvår). Starten för alla tre alternativ sker vid den nordvästra parkeringen till Högbergsfältets naturreservat.

För den som vill cykla en mycket lätt tur finns möjligheten att besöka Kalhyttan Sport- & Fritidsarena. Här finns Kalhytterundan på 2 km, den är graderad som grön led (mycket lätt att cykla) och sträcker sig runt själva arenan. I området finns dessutom möjlighet att utöva flera andra aktiviteter.

I närheten av Filipstad finns Hennickehammars Herrgård som erbjuder ett vackert boende och utsökta måltider. Varför inte passa på att besöka deras relaxavdelning efter en dags cykeläventyr?

Foto: Roger Borgelid

Foto: Roger Borgelid

2. Cykla MTB i Arvika

I Ingestrandsskogen, cirka 3 km söder om Arvika, finns ett 5 km långt system av kvalitetssäkrade Biking Värmlandleder lämpliga för MTB-cykling. Startpunkten är nära den stora parkeringen vid Ingestrands badplats och här finns informationsskyltar och sittplatser för återhämtning. Ingestrandsbanan är en maskinbyggd blå bana på cirka 1 km med doseringar och hopp. Banan är lämplig för barn från 5 år, men också för mer erfarna cyklister. Övriga 4 km av stigar i området är röda och har flera längre sektioner av teknisk karaktär för den som vill ha mer utmaning.

I området finns också fina boendemöjligheter på Ingestrand Camping med mysiga stugor att söka sig till när höstmörkret sänker sig om kvällarna.

Storslagen utsikt längs Högerudsleden

Högerudsleden startar vid Sydstugan mellan Prästhög och Högerud och är en 4,5 km blåmärkt MTB-led i vacker natur med luftig skog nära The Sheep Inn B&B. Vid en av de högsta punkterna är belöningen en storslagen utsikt över Glafsfjorden. Leden är enkel teknisk sett, men innehåller några branta backar som är pulshöjande för de vuxna och en stor utmaning för de yngre.

Södra Gunnarskogsleden med tuffa stigningar

Södra Gunnarskogsleden är en nästan 23 km lång röd led som är en kombinerad vandrings- och MTB-led. Leden går förbi flera skogssjöar och höjder med fin utsikt och du cyklar på ett varierande underlag av stig, grus och traktorväg. Längs vägen finns tuffa stigningar och steniga utförsbackar som blandas med härlig flowing singletrack. En led som bjuder på utmaningar för nybörjaren och möjligheter till utveckling för den erfarne.

Tekniska stigar i Jössefors

Koppsängsleden (6 km, röd) och Motionären (3 km, grön). Lederna har start och mål vid idrottsplatsen, Tiger arena, i Jössefors. Motionären följer motionsspåret. Koppängsleden slingrar sig runt på tekniska, smala stigar där man möter fin utsikt och närkontakt med Glafsfjorden.

För att bo bekvämt i samband med cyklingen på Södra Gunnarskogsleden eller Koppängsleden finns Guesthouse Eleven som erbjuder ett mysigt och naturnära boende strax utanför Arvika.

Foto: Roger Borgelid

Foto: Roger Borgelid

3. Cykla MTB i Torsby

I Torsby finns leder för både den tekniske cyklisten, konditionsfreaket och motionsåkaren med fem gröna leder på mellan 12 och 49 km som går längs grusvägar/skogsbilvägar, bland annat Bosebergsrundan och Vassjörundan. Vill du ha lite mer utmaning finns fyra blå leder mellan 3 och 10 km långa som går på stigar runt Valberget och norrut, utmana dig själv eller dina vänner och uppleva vacker natur, kultur och tradition runt om i Torsby.

Vid Torsby Skidtunnel och Sportcenter hittar du Valbergsrundan, Rävrundan, Björnåsrundan, Hökåsrundan samt den nya bikeparken med två pumptrack och en flowtrail.

Det närmsta boendet vid skidtunneln är Sporthotellet i Torsby. Vill du bo mer naturnära finns Sahlströmsgården Hotell och Restaurang där kan du bo vackert och äta gott strax utanför Torsby. Torsby Camping & Resort erbjuder både charmiga stugor och ställplatser till den campingsugna.

Läs mer om lederna

Visa alla