Värmestertips

Upplev Klarälven på timmerflotte

2 minuters läsning

Upplev Klarälven på egenbyggd timmerflotte

Bygg din egen flotte av stockar och rep. Flyt sedan längs Klarälven med älvströmmen som motor. Vildmark i Värmland vill skapa oförglömliga upplevelser på vattnet.

Lisa Harkman

Vildmark i Värmland är företaget vars ledstjärna är att skapa oförglömliga upplevelser i naturen. Företaget startade 1980 med att erbjuda timmerflottefärder för privatpersoner och grupper på Klarälven. Idag är flottfärden fortfarande den mest populära upplevelsen bland företagets gäster.  

– Det som är unikt är att du bygger din egen flotte av stockar och rep som du sedan flyter fram på Klarälven på, berättar IngMarie Junler som driver Vildmark i Värmland.  

Gäster erbjuds olika flottpaket med allt från tio kilometers dagsturer till tio mils långa expeditioner under sju dygn. IngMarie tror att det är själva kombinationen av flottbygge och flottfärd som gör aktiviteten populär.  

Foto: Hipfel Starck

– Att få konstruera och bygga någonting som du sedan använder dig av för att skapa din egen upplevelse… Det är väldigt speciellt för många, säger hon. Det kan låta rofyllt att flyta längs Klarälven på en flotte, men aktiviteten är inte så lugn, menar IngMarie.  

– Det är mycket mer aktivt än man kanske kan tro. Även om man följer strömmen kan det finnas sandbankar eller stenar som man inte ser förrän man sitter fast… Du behöver också hålla utkik så du inte åker in i något träd som hänger ut över älven. Vill du ha en lugn semesteraktivitet ska du inte åka timmerflotte.  

Den uppmärksamme tv-tittaren kanske känner igen konceptet med timmerflottefärd från ett dejtingprogram i TV3. Det är nämligen hos Vildmark i Värmland som deltagarna i programmet Vild kärlek byggde sina flottar.  

– Vi var underleverantörer, kan man väl säga, säger IngMarie och skrattar. Hela tv-äventyret började med att de blev kontaktade av ett danskt produktionsteam 2021.  

– Deras idé var att riktig kärlek kanske uppstår lättare ute i naturen. Ifjol hade de sålt in konceptet till Sverige och Nederländerna så då hade vi tre länder som gjorde sina inspelningar här.  

Förutom flottfärder erbjuder Vildmark i Värmland även kanotpaket och man driver Klarälvens camping som är belägen i Stöllet, utanför Torsby. Under sommaren kommer campingen att få en helt ny lekplats med hinderbana, hoppkudde och nya gungor. 

Copy link
Powered by Social Snap