Värmestertips

Upplev Värmlands kulturskatter

5 minuters läsning

Upplev Värmlands kulturskatter

Levande kultur och en spännande historia är något du kan hänföras av när du befinner dig i Värmland. Res genom ett varierat utbud av kultur, konst och historiska upplevelser och stanna till på en trevlig plats för övernattning.

 

Alsters Herrgård i Karlstad – trädgården

Alsters Herrgård i Karlstad

Foto: Per Eriksson

Kulturhistorisk miljö på Alsters Herrgård

På Alsters herrgård föddes diktaren och poeten Gustaf Fröding. Lär dig mer om Fröding med hjälp av kunniga guider under de guidade visningarna som ges dagligen. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri och ett kafé som erbjuder både mat och hembakt fika. I den natursköna herrgårdsparken med utsikt över Vänern hittar du en lekskog, grillplats och naturstigar. I nära anslutning till herrgården finns också vandringsleder, strandbad och ett fågeltorn.

Sandgrund Lars Lerin

Sandgrund Lars Lerin

Foto: Chrisitne Holm

Lars Lerins Sandgrund – Storslagna akvarellmålningar och gästutställare

Missa inte ett besök hos en av Nordens främsta akvarellister och hela Sveriges älsklingskonstnär – Lars Lerin. I konsthallen kan du se hans storslagna målningar tillsammans med olika gästutställare. I sommar ställer H.M. Drottning Sonja av Norge ut sina verk och du hittar även alster från deltagarna i Lerins senaste tv-program Vägen ut. Här finns även ett kafé och en museibutik där du kan köpa posters, vykort och andra saker som bara säljs här.  

Rackstad museets konsthall

Foto: Linnea Harefjord

Rackstad museets fina park utanför museet.

Foto: Louise Johansson

Rackstad museet i Arvika

Foto: Linnea Harefjord

Rackstad Museet – Svensk konsthistoria och intressant samtidskonst

Upplev den genuina miljön kulturmiljön vid Rackstadmuseet i Arvika. En unik del av svensk konsthistoria och intressant samtidskonst visas i en vacker historisk miljö.
Rackstadmuseet knyter samman traktens konsthistoria och hantverk med vår tids konst och konsthantverk, lokalt, nationellt och internationellt. Oppstuhage var den kände skulptören Christian Erikssons bostad och ateljé och är idag öppen för besökare. Här finns också Café Elis för dig som vill ta en kopp kaffe i den vackra parken, guidade visningar, musikprogram, föreläsningar och en museibutik med värmländska designhantverk.

Klässbols Linneväveri i Arvika

Klässbols Linneväveri i Arvika

Klässbols Linneväveri – Skandinaviens enda damastlinneväveri

Klässbols Linneväveri startades 1920 och är Skandinaviens enda damastlinneväveri. Väveriet drivs nu av fjärde generationen. Dukar och servetter vävs både för hand och maskinellt och levereras bl.a. till hovet, svenska ambassader runt om i världen och till Nobelfesten. I den stora butiken finns handdukar, dukar, servetter och gardiner – även andra sortering. Fabriken är öppen för besökare. Vill du ta en paus och njuta av en fika eller enklare maträtt under sommaren kan du besöka KaffeKvarnen bara ett stenkast bort.

Hammarö Art Gallery på Hammarö

Hammarö Art Gallery på Hammarö

Stilfulla Hammarö Art Gallery

Gör ett besök i ett stilfullt galleri med konst i alla dess former! Hammarö Art Gallery drivs av fyra yrkesverksamma konstnärer, Ylva Storm, Mathias Frykholm, Carolina Levén och Pernilla Carlsson. Här visas och säljs deras konst direkt till kund och här träffar ni konstnärerna bakom verken genom personliga möten. Galleriet har även en gästutställardel samt en permanent yta med konstverk från medlemmar av Hammarö Konstförening.

Innergård på Värmlands museum i Karlstad

Fasaden på Värmlands museum i Karlstad

Värmlands museum – Konstverk från internationella och lokala konstnärer

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, bryggor och vackra promenadstråk, hittar du Värmlands Museum. Här finns utställningar med verk från både internationella och lokala konstnärer. Under sommaren kan du bland annat se David Lynch fotoutställning, den ikoniska filmregissören bakom tv-serier och filmproduktioner som Twin Peaks och Mulholland Drive. Men även Charlotta Hammar och Kristina Jansson. På muséet finns också butik, restaurang, barnutställning och mycket mer.  

Utställningen Katja of Sweden på Kristinehans konstmuseum

Foto: Kristinehamns Konstmuseum

Kristinehmans konstmuseum på utsidan

Foto: Kristinehamns Konstmuseum

Inspireras av Katja Geigers mode på Kristinehamns konstmuseum

Utställningen Katja of Sweden visar Katja Geigers kläder och skor samt journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. I korta filmklipp berättar samarbetspartners, designers och modekännare om Katjas betydelse för svenskt mode – designern Carin Rodebjer, Damernas Världs förra chefredaktör Martina Bonnier, formgivarna Carl Johan De Geer och Sven Fristedt, modehistorikern Tonie Lewenhaupt, Beckmans Designhögskolas rektor Karina Ericsson Wärn samt Katjas barnbarn Lotta Stensson, som också är modedesigner.

Utställningen är producerad av Kulturen i Lund och visas på Kristinehamns konstmuseum 4 juni till 11 september 2022. 

Blommor i glas av Kerstin Westman och Håkan Blomqvist – Sommarutställning Mimmi Design

Foto: Mimmi Design

Fägglada linnekläder hos Mimmi Design

Foto: Mimmi Design

Mimmi Design – Personliga och färgglada linnekläder

En slingring väg genom den värmländska skogen tar dig till Pikenberg och Mimmi Design. Mimmi Design formger kläder i linne för alla som känner av att klä sig färgglatt och personligt.

För Mimmi Design är skapandet snarare en livsstil än flyktig trend. Därför är det också en sann lycka när kunden hittar sitt personliga plagg och ofta kommer tillbaka för att förnya garderoben. Inspirationen hämtas från stillheten i naturen, fågelkvitter, familjen, färgerna och glädjen att få skapa med händerna. Så kom hit, Du också, för att ta del av det tidlösa linnets olika strukturer och alla inspirerande färger i en jordnära och konstnärlig kollektion.

Eda Glasmuseum

Eda Glasmuseum

Historiskt och inspirerande på Eda Glasmuseum

Gör en dagsutflykt till Eda Glasmuseum som ligger i Eda Folkets Park nära gränsen till Norge. I den vackra byggnaden visas ett urval av glas ur Eda glasbruks produktion. Bruket var verksamt mellan 1835 och 1953 och kring sekelskiftet 1900 som då var ett av Sveriges största glasbruk. Här tillverkades i huvudsak hushållsglas och i museets stora sal visas bland annat slipat, graverat, målat, lyster-, uran- och annat pressglas, unika gravkulor och formgivaren Gerda Strömbergs vackra art deco-glas.

Årets specialutställningar kallas ”Design Bo Fjaestad” och ”Skatter i skåpet”. Dessutom finns en utställning av Harald Axelssons konstglas.

Brigadmuseum i Karlstad

Brigadmuseum i Karlstad utanför entréen

Brigadmuseum – ett militärt upplevelsemuseum för alla

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Följ med på en tidsresa från 1945–1991 och se hur Kalla kriget påverkade Sverige. Utställningarna är interaktiva och det mesta får du klättra på, röra vid och utforska med alla dina sinnen. Prova uniformer, ratta en militärjeep och testa skjutsimulatorn. Behöver du en paus finns det hembakt fika i kaféet. Och du, missa inte vanilj- och kardemummabullen! 

Copy link
Powered by Social Snap