Värmestertips

Upplev Värmlands kulturskatter

4 minuters läsning

Upplev Värmlands kulturskatter

Levande kultur och en spännande historia är något du kan hänföras av när du befinner dig i Värmland. Res genom ett varierat utbud av kultur, konst och historiska upplevelser och stanna till på en trevlig plats för övernattning.

 

Kulturhistorisk miljö på Alsters Herrgård

På Alsters herrgård föddes diktaren och poeten Gustaf Fröding. Lär dig mer om Fröding med hjälp av kunniga guider under de guidade visningarna som ges dagligen. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri och ett kafé som erbjuder både mat och hembakt fika. I den natursköna herrgårdsparken med utsikt över Vänern hittar du en lekskog, grillplats och naturstigar. I nära anslutning till herrgården finns också vandringsleder, strandbad och ett fågeltorn.

Sandgrund Lars Lerin

Sandgrund Lars Lerin i Karlstad- två barn som kollar på akvarellmålningar

Lars Lerins Sandgrund – Storslagna akvarellmålningar och gästutställare

Missa inte ett besök hos en av Nordens främsta akvarellister och hela Sveriges älsklingskonstnär – Lars Lerin. I konsthallen kan du se hans storslagna målningar tillsammans med olika gästutställare. I sommar ställer H.M. Drottning Sonja av Norge ut sina verk och du hittar även alster från deltagarna i Lerins senaste tv-program Vägen ut. Här finns även ett kafé och en museibutik där du kan köpa posters, vykort och andra saker som bara säljs här.  

Konst i rackstadmuseets konshall i Arvika

Foto: Louise Johansson

Rackstad museet i Arvika

Rackstad Museet – Svensk konsthistoria och intressant samtidskonst

Upplev den genuina miljön kulturmiljön vid Rackstadmuseet i Arvika. En unik del av svensk konsthistoria och intressant samtidskonst visas i en vacker historisk miljö.
Rackstadmuseet knyter samman traktens konsthistoria och hantverk med vår tids konst och konsthantverk, lokalt, nationellt och internationellt. Oppstuhage var den kände skulptören Christian Erikssons bostad och ateljé och är idag öppen för besökare. Här finns också Café Elis för dig som vill ta en kopp kaffe i den vackra parken, guidade visningar, musikprogram, föreläsningar och en museibutik med värmländska designhantverk.

Klässbols Linneväveri i Arvika

Klässbols Linneväveri i Arvika

Klässbols Linneväveri – Skandinaviens enda damastlinneväveri

Klässbols Linneväveri startades 1920 och är Skandinaviens enda damastlinneväveri. Väveriet drivs nu av fjärde generationen. Dukar och servetter vävs både för hand och maskinellt och levereras bl.a. till hovet, svenska ambassader runt om i världen och till Nobelfesten. I den stora butiken finns handdukar, dukar, servetter och gardiner – även andra sortering. Fabriken är öppen för besökare. Vill du ta en paus och njuta av en fika eller enklare maträtt under sommaren kan du besöka KaffeKvarnen bara ett stenkast bort.

Hammarö Art Gallery på Hammarö

Hammarö Art Gallery på Hammarö

Stilfulla Hammarö Art Gallery

Gör ett besök i ett stilfullt galleri med konst i alla dess former! Hammarö Art Gallery drivs av fyra yrkesverksamma konstnärer, Ylva Storm, Mathias Frykholm, Carolina Levén och Pernilla Carlsson. Här visas och säljs deras konst direkt till kund och här träffar ni konstnärerna bakom verken genom personliga möten. Galleriet har även en gästutställardel samt en permanent yta med konstverk från medlemmar av Hammarö Konstförening.

Värmlands museum – Konstverk från internationella och lokala konstnärer

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, bryggor och vackra promenadstråk, hittar du Värmlands Museum. Här finns utställningar med verk från både internationella och lokala konstnärer. Under sommaren kan du bland annat se David Lynch fotoutställning, den ikoniska filmregissören bakom tv-serier och filmproduktioner som Twin Peaks och Mulholland Drive. Men även Charlotta Hammar och Kristina Jansson. På muséet finns också butik, restaurang, barnutställning och mycket mer.  

Fägglada linnekläder hos Mimmi Design

Foto: Mimmi Design

Mimmi Design – Personliga och färgglada linnekläder

En slingring väg genom den värmländska skogen tar dig till Pikenberg och Mimmi Design. Mimmi Design formger kläder i linne för alla som känner av att klä sig färgglatt och personligt.

För Mimmi Design är skapandet snarare en livsstil än flyktig trend. Därför är det också en sann lycka när kunden hittar sitt personliga plagg och ofta kommer tillbaka för att förnya garderoben. Inspirationen hämtas från stillheten i naturen, fågelkvitter, familjen, färgerna och glädjen att få skapa med händerna. Så kom hit, Du också, för att ta del av det tidlösa linnets olika strukturer och alla inspirerande färger i en jordnära och konstnärlig kollektion.

Copy link
Powered by Social Snap