Vinterguiden

Upplev vintern i Mattila

2 minuters läsning

Upplev vintern i Mattila

Skidåkning i Mattila

Här finns både lugn och ro och aktiviteter året om och på vintern är Mattila ett skidmecka för den som älskar snö och inte minst längdskidåkning. Snösäkra Mattila erbjuder välpreparerade skidspår i mytomspunnen miljö.

Cykel och fatbike i Mattila

I Mattila finns gott om natursköna, kuperade och konditionsstärkande grusvägar/stigar och i omgivningarna finns många vägar, stigar och märkta leder som lämpar sig för cykling. Den mest kända rundan är Mattila Bike Marathon-rundan på 42 km där det även arrangeras motionslopp.

Med en fatbike, med sina bred däck, finns möjligheten att även kunna cykla på vandringslederna och grusvägarna även under vintern. Under Mattila Ski Marathon-helgen på anordnas också Mattila Fatbike Marathon på snö, vilket är den enda i Sverige.

Annorlunda vinteraktiviter

Mattila är ett vinterparadis som utöver milslånga skidspår erbjuder snöskor som du kan hyra för en annorlunda vinterpromenad. Mattila och MattilaMäki har både korta och långa backar som passar för pulka och kälke.

Levande kultur och historia i Mattila

Mattila har varit turistanläggning sedan 1961 och är därmed Nordvärmlands äldsta. Gården, som har anor från mitten av 1600-talet, är navet för både finnskogen och kulturen vars berättelser är levande än idag. 

Mattila är en del av Finnskogen och har ett stort kulturarv med sevärdheter som kan besökas. Läs mer om vad som finns på området och i närheten av Mattila här. Missa inte att ta en paus på Vita stenen, ett stort block av kvarts som sägs ha magiska och välgörande egenskaper.

Naturen är höglänt och kuperad med barrskog och många sjöar och vattendrag. Milsvida blånande skogar, höga berg och djupa dalar med ett rikt djurliv och gynnsam växtlighet tack vare den vulkaniska bergarten hyperit som gör grundvattnet och jordlagret basiskt. 

Boende i Mattila

Här bor du mitt i skogen med den magiska naturen bokstavligt utanför dörren. Det finns flera boendealternativ att välja mellan, från nya moderna stugor till äldre timmerstugor, lägenhet eller rum i härbre. Ett har de alla gemensamt och det är att de erbjuder gemytlig och rustik karaktär.