Guide

Milsvida utsikter över Värmlands vidder

2 minuters läsning

Utsiktsplatser i Värmland

Givetvis vill du ta chansen att blicka ut över våra vackra och storslagna vyer. Varifrån undrar du? Big Hill Lodge utanför Filipstad och Tossebergsklätten utanför Sunne är två givna utsiktsplatser säger vi.

Utsikten från Storhöjden sträcker sig långt bortom trädtopparna

Det röda utsiktstornet byggdes under sommaren 1934 och stod klart i september samma år.

Vid Big Hill Lodge kan du njuta av ett härligt restaurangbesök i kombination med utsikten.

Big Hill Lodge – utsiktstornet på Storhöjden

Sedan 1934 har man kunnat skåda ut över Värmlands bergslag från det 330 meter höga tornet på Storhöjden. Ursprungligen var det Filipstads Gille som tog beslutet om att bygga ett utsiktstorn på Storhöjden, år 1932. För att få kapital till finansieringen, arrangerade gillet en vintermarknad och fick in ett netto på 6.516 kronor och 95 öre, drygt tusen kronor mer än vad man beräknat att tornet skulle kosta. Tornet med dess tillhörande restaurang såldes av gillet 1982 och har genom åren haft flera olika ägare. Idag är det Big Hill Lodge som är ägare, vars restaurang erbjuder god mat i kombination med de fina vyerna.

Ramleklevens utsiktsplats

En härlig utsikt bjuder även Ramleklevens utsiktsplats på. Den ligger strax sydväst om Glava utanför Arvika. Lättaste sättet att ta sig dit är med bil, då en parkering finns cirka 50 meter från själva utsiktsplatsen, men det går även att gå från Glava genom att följa samma väg. Från utsiktsplatsen har du en fin blick över omgivningen – ända till Arvika.

Sagolika vyer

”Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld”, skrev författaren Göran Tunström i sin bok Tjuven.

Tossebergsklätten

Om du inte har hört talas om Tossebergsklätten kanske du åtminstone känner till Gurlitta klätt? Givetvis har Tossbergsklätten letat sin in i den svenska litteraturhistorien genom Selma Lagerlöf och Gösta Berlings saga. Med sina 343 meter över havet kan du blicka ut över sagolika vyerna kring Sunnenejden. Namnet Tossebergsklätten kommer från att man i folktron trodde det bodde jättar och bergfolk här. Troll kallades nämligen toss på äldre dialekt och jätte för tusse.

Vägen uppför Tossebergsklätten är i sig en upplevelse. Den två kilometer långa serpentinvägen har en stigning på över 200 meter. Men vägen uppför är väl värd det när du står i utsiktstornet från 1934, då kan du vid klart väder se hela åtta mil bort till horisonten. Här finns förstås ett kafé som håller öppet om somrarna.

Loslättens utsiktstorn

Till Loslättens utsiktstorn får du vandra goda två kilometer men när du är framme möts du av en enastående, från det 17 meter höga tornet.
Parkering finns vid Geijersgården, därifrån går sedan en stig som tar dig över riksväg 62 och ansluter till leden upp mot utsiktstornet.

Aktiviteter

Visa alla