Evenemang 2023

Värmland bjuder på ny rallyfest

3 minuters läsning

Foto:

Abed Ismail, Unsplash Photos

Värmland bjuder på ny rallyfest

Rally Sweden var Värmlands största årligen återkommande happening. Som mest lockade VM-rallyt 70 000 åskådare på en enda dag. När tävlingen försvann från Värmland efter 2020 lämnade klassikern ett stort tomrum efter sig. Men i sommar blir det stor rallyfest i Värmland igen! 7-8 juli anordnas EM-racet Royal Rally of Scandinavia, i omgivningarna runt Karlstad.

Per Mårtensson

– Det har varit en dröm i många år att anordna ett sommarrally i Värmland. Allt är så mycket enklare den årstiden. Nu har vi fått en fantastisk möjlighet och något att bygga vidare på, säger tävlingens vd Glenn Olsson.

Glenn var tidigare vd för Rally Sweden mellan 2012 och 2022. Tävlingens existens var till slut hotad på grund av en rad milda vintrar i Värmland och räddades kvar i Sverige tack vare flytten till Umeå inför fjolårets race.  

– Det lämnade ett stort tomrum i Värmland men nu får vi en fantastisk möjlighet att bygga vidare på arvet, ta tillbaka all kompetens och kultur som vi har och ge folk runt om i Värmland och alla besökare utifrån en ny produkt.  

Intresset har redan visat sig vara jättestort för sommarens nya rallyfest i Värmland.  

– På sikt kan det bli riktigt bra men vi är lite försiktiga med våra prognoser. Det vore otroligt kul om vi kan få mellan 20 000 och 30 000 besökare på lördagen.  

Glenn Olsson, vd för Royal Rally of Scandinavia. Foto: McKlein

Bakgrunden till tävlingens födelse?  

– När EM fick samma promotor som WRC var det ett tydligt besked om vilka möjligheter det ger, och vi har drömt i alla år om att väcka liv i det som tidigare var Värmland Runt sommartid. 

Glenn och hans stab har haft mycket jobb under vintern med att få alla tillstånd godkända.

– Vi har bollat mycket med Trafikverket. Ambitionen var att hitta lämpliga grusvägar i södra Värmland, där största publikupptagningsområdet finns.

Royal Rally of Sweden omfattar 20 mil specialsträckor.

– Det blir mellan 12 och 14 sträckor.

Tävlingen inleds med en så kallad shakedown (fullfartstest) på torsdagen följt av invigning i Karlstad. Sedan startar rallyt tidigt fredag morgon och pågår hela dagen, både fredag och lördag. Tanken är att fartfesten ska avslutas sent lördag eftermiddag med klassiska Colin´s Crest, det spektakulära backkrönet i Lövstaholm. Norrmannen Eyvind Brynildsen har längdrekordet med sitt skutt på hela 45 meter 2016.  

Krönet är döpt efter den legendariske skotten Colin McRae, som omkom tragiskt i en helikopterolycka 2007. McRae brukade bjuda publiken på stor show när han dök upp på backkrönet i skogsgläntan utanför Lysvik. Det ligger på klassiska Vargåsensträckan och lockade runt 10 000 åskådare. Colin´s Crest är en av rallyvärldens mest kända platser.

– Vi gjorde stora investeringar där som vi aldrig hann använda innan rallyt flyttades till Umeå, berättar Glenn.  

Nu planeras även en stor scen och artistuppträdande. Colin´s Crest sätter punkt för rallyt och är en så kallad power stage där förarna kan ta extrapoäng. Den direktsänds av SVT som bevakar hela Royal Rally of Scandinavia. Intresset bland toppförarna i världen för att köra tävlingen är också stort. 

– Ja, flera WRC-förare har aviserat att de kommer hit och kör. Jättekul.  

Hemmaförarna Pontus Tidemand och Oliver Solberg lär bli stora publikfavoriter!

Copy link
Powered by Social Snap