Vi tipsar!

Värmlands vita älg

2 minuters läsning

Värmlands vita älg

Den vita älgen i Värmland är känd över hela världen och trots att den är sällsynt ses den ofta i de västra och norra delarna av Värmland.

Den vita älgen i Värmland har blivit en världskändis sedan Edas kommunalråd Hans Nilsson fångade den vita älgtjuren i västra Värmland på film den 11 augusti 2017 och sedan dess har filmsekvensen blivit en viral succé världen över. 

Älgtjuren som fångats på filmen är helt vit och har även en vit mjuk sammetsliknande beläggning på hornen. Men varför är den svenska älgen helt vit? Trots att älgen är vit är det inte en albino utan det sägs att den sällsynta färgen kommer från en genetisk mutation. Albinism är ett medfött tillstånd som leder till förlust av pigment och finns hos både djur och människor och resulterar även i ljusa eller rosa-röda ögon.

Älgarna med ljus vit päls får det på grund av en recessiv gen som gör att djuret blir vit med fläckar av brunt, ett tillstånd som kallas tjuv.

Vita älgar är ovanligt men man räknar med att det finns cirka 100 stycken i Sverige, och främst i Värmland. Även om vita älgar är sällsynta tror man att antalet har ökat under de senaste åren. Fler har sett vita älgar och jägare avstår från att döda de vita älgarna och därmed är den mer skyddad än den vanligare bruna älgen, men det finns inga statistiska belägg för att det blivit vanligare med vita älgar.

För att inte störa älgen, fastighetsägare och trafiken i området där älgarna ofta vistas ber vi alla som vill titta på den vita älgen att visa lite extra hänsyn.