Hero Badge

En aktivitet för alla

Upptäck naturen

På storslaget vatten

2 minuters läsning

Foto:

Per Eriksson

På storslaget vatten

Livet som flottare är idag en svunnen tid – men ändå kan du känna historiens vingslag. Ta med familjen på en historisk och vacker resa på Sveriges sista flottled, bygg och åk timmerflotte. Klarälven rör sig cirka 1-3 km i timmen och det är ett fint strömmande flöde utan forsande vatten. Om du gillar att paddla kajak, sup eller kanot finns det i vårt område fina och längre älvar som passar ypperligt för ändamålet.

Upplev vår vackra natur genom att paddla rakt in i den. Vildmark möter klippor vid Kollsbergs strand med sjön Fryken som vy. En tur med kajaken i slingrande meanderbågar på Klarälven är ett annat fridfullt och enkelt sätt att komma nära naturen. Du tar dig lätt in till strandkanten för att fiska, slå läger eller utforska skog och mark.

Röjdån är en liten älv eller å som är paddlingsbar från sjön Kläggen i Östmark och ända in i Torsby centrum. Du kan även paddla uppströms i ån. Starta vid badplatsen i norra änden av sjön Kläggen och paddla sydväst över sjön. Paddlingen går under flera stenbroar och du kan träffa på såväl vadarfåglar som bäver efter turen. Öppna åkerlandskap möter storskog. Pass på vid sjön Flaten så att du inte paddlar under vägen och in i Velen istället för att följa älven! Innan du kommer fram till Torsby måste du göra ett lyft, ca 150 meter förbi kraftstationen Väls.

”Värmland är sjöarnas och älvarnas landskap. Det finns 10 512 sjöar i Värmland. Så vi kan lova att du kan hitta en lugn och härlig sjö att vara i utan att behöva krocka med någon.”

Stanna till vid en skogstjärn och paddla sup. Vattnet ligger blankt som en spegel. Solen värmer dina kinder. Det enda som hörs är en liten fågel i fjärran. När paddeln möter vattenytan bildas små vågor och vattnet kluckar till. Snabbt och smidigt glider du genom landskapet. Med kvälls-solen i ryggen och envisa mygg kommer du minnas turen när vintern viner som värst runt knuten.

Det finns många sjöar och vattendrag som lämpar sig för korta eller långa kanotturer för både några få personer eller lite större grupper. Varför inte kombinera med vandring?