Hero Badge

Till fots

Upptäck naturen

Utforska vårt vidsträckta område

2 minuters läsning

Foto:

Per Eriksson

Utforska vårt område till fots

Vandra över stock och sten, över spänger och på slingriga stigar! I vårt område finns varierande miljöer och något för alla. Välj om du vill ge dig ut på en riktigt lång tur, eller om du tar en vandring tätortsnära. Naturen är häpnadsväckande vacker och inbjuder till upplevelser hela året.

Kuperad terräng kan vara ett begrepp som väl beskriver de flesta av våra leder. Fämtleden är en vandringsled med fina naturupplevelser i Ambjörby, bland annat Fämtfallet och en hängbro som tar dig över en fors. För dig som vill ut på en långtur kan vi varmt rekommendera Nordvärmlandsleden. En led som går omväxlande i mycket kuperad terräng och erbjuder många vackra utsiktspunkter. Leden sträcker sig Ransby–Långberget. Du kommer också förbi Värmlands högsta berg, Granberget (700 m.ö.h). Vindskydd och lägerplatser finns på ett flertal ställen och goda övernattningsmöjligheter.

Vilken är din favoritårstid att vandra i? Får vi välja blir det sensommar!

För dig som inte vill allt för långt ut i de Värmländska skogarna tipsar vi om Siristigen. En tätortsnära led i Torsby som har sitt slutmål vid konstnärsgården Sahlströmsgården i Utterbyn. Stigens första hälft går genom de äldsta och södra delarna av tätorten. Runt hembygdsgården Kollsberg speglas Torsbys historia från äldsta tid till nutid. Därefter går stigen vidare genom skogen i riktning mot kyrkan och ned till hängbron där den följer älvens lopp genom fina fågelmarker. Vandringen fortsätter ut i jordbrukslandskapet, genom tallhedar och över spångad myrmark.

Den populäraste vandringsleden i vårt område är 7-torpsleden med ca 5 000 besökare årligen. En vandring mellan sju torp på Finnskogen i Lekvattnet. Vandringen startar från parkeringen vid sjön Lomsen och två av torpen finns på den norska sidan av gränsen. En lätt vandring på 7,9 km genom trolsk finnskog och möjlighet att bekanta dig med hur det var att leva som skogsfinne. Flera av torpen är välbevarade och ni passerar finngården Ritamäki som anses vara en av Värmlands bäst bevarade finngårdar.

Paus på Nordvärmlandsleden

Vandring på Siristigen

Du går över en hängbro på fämtleden

Vackra finngården Ritamäki, på 7-torpsleden