Hero Badge

FÖLJ STRÖMMEN

Klarälven ger upplevelser för alla

Vi tipsar

Klarälven - en ständig följeslagare genom vår kommun

2 minuters läsning

Upplev Klarälven

Klarälven ger upplevelser för alla: spännande fiske, vackra vyer, rofylld paddling eller mysiga grillstunder. Älven är en ständig följeslagare genom vår kommun. Med sitt klara vatten har den erbjudit mat på bordet, kraft ur forsarna och en praktisk farled genom tiderna. Upptäck den du med!

Klarälven har varit viktig för vår bygd i alla tider. Den har varit mångas försörjning och dess krafter har drivit sågar, stångjärnshammare, glasbruk, pappersbruk och kraftverk. Älven har också varit ett viktigt transportmedel för såväl människor som varor. Klarälven var den sista flottgodsälven i Sverige och hölls i bruk ända fram till 1991.

Varierande fiske

Älven bjuder på ett varierande fiske både i strömt och lugnt vatten. Har du tur kan du få abborre, gädda, harr, id, lake, lax, mört, sutare eller öring på kroken. Forshagaforsen är känt för sitt lax- och öringsfiske och besöks varje år av sportfiskare från hela världen.

På Forshagaforsens camping och sportfiskecenter kan man köpa fiskekort till de flesta av kommunens vatten. På webbplatsen fiskekartan.se finns information om bland annat regler, priser och vilka fiskar som finns var. På fiskekort.se kan du köpa fiskekort direkt i mobilen.

Hitta ditt eget smultronställe

Ta med en fikakorg och njut av omgivningarna längs älvens stränder. Kanske blir det picknick vid det gamla färjeläget i Edeby, vid Kraftstationen i Deje, vid cykelbron i Skived eller någon helt annan stans. Vid Forshaga kanal finns en kulturstig som går förbi slussarna och längs den stenlagda pråmkanalen. Här kan du läsa mer om kanalens historia och vid inloppet finns en rastplats med grillmöjligheter.

Följ strömmen

Man kommer nära naturen och djurlivet när man färdas på älven. Kanske möter du en bäver som jobbar på sin hydda eller en älg som gått ner för att dricka vid strandkanten. Vid lågt vattenstånd bildas stora sandbankar i innerkurvorna. Håll ytterkurvan så har du öppet vatten.

På Fritidsbanken i Deje finns kanoter att låna för den som vill prova på att paddla. Har du inte flytvästar till hela familjen så låna även det, det är viktigt att alla har oavsett om man kan simma eller inte. Vill du hellre hyra roddbåt kan du göra det på Forshagaforsens camping och sportfiskecenter. Där kan man också bo på campingen i stuga, tält, husbil eller husvagn.

Vi avråder från att bada i Klarälven

Närheten till Klarälven är fantastisk, men Klarälven är ingen offentlig badplats och vi uppmanar dig att vara försiktig.