Skåda spektakulära

Norrsken i Värmland

3 minutes reading

Skåda spektakulära norrsken i Värmland

Ordet ”norrsken” för ofta tankarna till de nordligaste breddgraderna av vårt avlånga land. Men de senaste åren har norrsken även kunnat skådas på flera platser runt om i Värmland. Vill du ha tips på hur och när du bäst kan skymta detta magiska ljusspel på himlavalvet? Fortsätt läsa!

Genom historien har norrsken haft olika betydelser för olika kulturer runt om i världen. I vissa kulturer har den sprakande färgshowen setts som ett dåligt omen medan den i andra har setts som lyckobringande. Idag vet vi att norrsken uppkommer när de rätta atmosfäriska förutsättningarna finns och som skapar de färgglada ljusfenomenen.

Förutsättningar för att kunna se norrsken

För att kunna se norrsken behövs vissa speciella förutsättningar. Några aspekter att tänka på är:
• Plats
• Tidpunkt
• Rätt atmosfäriska förutsättningar

Skåda norrsken och stjärnor

Norrsken över en skogsväg i Värmland

Foto: Johan Nensen

Plats

Beroende på var du befinner dig kan norrsken vara lättare eller svårare att skåda. Det kan vara fördelaktigt att söka sig bort från städer med gatubelysning för att inte ljuset ska störa, även om norrsken faktiskt har kunnat skådas från flera städer i Värmland. Det finns flertalet kartor att kolla på för att försäkra sig om att ljusföroreningar inte kommer att störa.

Tidpunkt

Det råder delade meningar kring vilken tid på dygnet som norrskenets ljusshower är som lättast att se, men det brukar vara som mest aktivitet mellan klockan 22:00 och 02:00. Högsäsong för norrsken brukar vara från augusti till april, även om det kan gå att se norrsken i stort sett året runt.

Rätt atmosfäriska förutsättningar

Fysiken bakom norrsken är ganska komplicerad. För att kunna se norrsken behöver utbrott av solvindar ha skett på solen, vilket gör att laddade partiklar virvlar ut från solens yta. När dessa partiklar når jordens atmosfär och kolliderar med gaspartiklar bildas det ljusfenomen som vi kallar norrsken. Jordens magnetiska fält gör att partiklarna dras till de två polerna. Det finns flera sidor för att ta reda på förutsättningarna för att se norrsken, som exempelvis på Norrsken Sveriges Facebooksida.

Norrsken över Yggdrasil Igloo Water Huts

Norrsken
Foto: Wolbe photography

Norrsken över Picassoskulpturen
Foto: Jessica Lindqvist

Maximera norrskensupplevelsen i Värmland

Det finns flera sätt du kan maximera norrskensupplevelsen i Värmland på.

Kanske vill du sova direkt under norrskenet? På Happie Camp kan du hyra lyxiga tält resta på unika platser med utsikt över vackra skogar och sjöar runt om i Värmland.

I västra Värmland hittar du Yggdrasil Igloo Water Huts som har vattenburna och bekväma boenden för en naturnära upplevelse. Dessa boenden är placerade på sjön Foxen, sommartid flyter de på vattenytan och på vintern vilar de på isen.

Vill du sova bland trädkronorna har Naturbyn i Säffle kommun mysiga trädhus till uthyrning. Här finns även skogsstugor och husbåtar så att du kan välja vilken naturupplevelse du vill få.

Vad sägs som att sova en natt eller två i Mattila, den gamla bygden i finnskogen i nordvästra Värmland? Här finns gott om plats att skåda norrsken utan att riskera ljusföroreningar.

Vill du hellre se norrskenet medan du campar? Hos Värmland Camper kan du hyra husvagn att koppla på bilen eller en cykeltältvagn för en lite mer bekväm campingupplevelse.

Varför inte köpa med läcker mat från någon lokal restaurang och ha en midnattspicknick under norrskenet?

Yggdrasil Igloo Water Huts i månskenet

Hus på flotte i Naturbyn
Foto: Arnon Maria Baath

Ett av Happie Camps tält

Bra platser för att se norrsken i Värmland

Några bra platser att se norrsken på i Värmland är:
Brattforsheden and Kittelfältets häftiga skogsmiljö
Frykstahöjden. Här kan du se, kanske inte till Mariannelund, men i alla fall till Kil
Tossebergsklätten i Sunne kommun
• Utsiktstorn. Exempelvis Utsiktstornet Loslätten i Ransäter, Värmullsåsen utsiktstorn i Hagfors and Granberget i den nordligaste delen av Torsby kommun

Lycka till med norrskensspaningarna!