
Värmland är den magiska platsen, där blommande ängar möter djupa skogar, friska älvar, stilla skogssjöar, konstnärligt hantverk, vänlighet, hälsnings-nickningar och ett omtänksamt driv. Där människor värnar om det en har runt knuten – nu och för framtiden. En vettighet!
Här finns fortfarande de oupptäckta loppisarna (fyndarläge!), bruksorternas vackra, gamla byggnader och en vida omtalad trevlighet. Folk är rätt och slätt goa och glada. Residensstaden Karlstad tornar upp sig som en ståtlig kuliss längs med Klarälvens strand, stoltserar med att vara en av Sveriges bästa cykelstäder, ligger i framkant gällande djärva omställningssatsningar och öppnar en cirkulär popup-galleria under hösten 2023. What’s not to like?
I Värmland är jag uppvuxen, och det är hit jag återvänt efter ett halvt liv i Stockholm och några år med torp på Gotland. Det är som Värmlandsvisan säger ”Till Värmland jag ändå återvänder”, för en inser att inget slår Värmland, att mötas av ett leende, omtänksamhet och värme. Och jag, som kuskar runt och föreläser om klimat, omställning och framtid vill ju bo där det händer. I en region som tar läget på allvar, men också vågar satsa, pröva och skapa framtidstro. Och så klart, gör det enkelt för både medborgare och turister att bo och vistas här utan att det tär för mycket på resurserna. Det handlar till syvende och sist om att värna om det en älskar: Värmland.
Som omställningstaggad hemvändare är jag ständigt på jakt efter framtiden: cirkulärt, resurssmart, lokalproducerat, ekologiskt och hantverksmässigt. Det som visar att det är möjligt, skapar framtidstro och banar väg för fler att våga. Besöksmål som gynnar omställning, är taggade på ett smartare sätt att tänka, värnar om lokalsamhället och tar det mest finurliga från framtiden och kombinerar med vad som funkat historiskt.
Det här är mina absoluta favoriter 2023 – med förhoppningen att listan ska växa så att det knakar för varje år.
Och ett ps. Kolla upp öppettiderna! Vissa av platserna jag tipsar om har endast öppet under vissa dagar eller under sommarsäsongen.
Accommodiation
Happie Camp
Under vår-, sommar- och höstsäsong tycker jag att du ska njuta av Karlstads skyline – sett från Vänern. Eller varför inte ta ett kvällsdopp i en stilla skogsjö i Hagfors? Happie Camp erbjuder fantastiskt boende på en rad platser i Värmland, och det är magiskt! Mina favoriter är camp 1 i Hagfors – glamping i tält intill en vacker skogssjö. Och camp 2 på Arnön utanför Karlstad där du kan njuta av komfortabelt pang-boende, solvarma klippor och Väner-horisont. Boka in dig, och passa på att beställa deras goda, veganska meny. Frisk luft ingår. Det bästa? När du bor hos Happie Camp får du inte bara komma närmare naturen, du gynnar också skogen. För på detta sätt kan skogsägarna tjäna pengar på att skogen står kvar.
Instagram: @happiecamp
Webb: www.happiecamp.com
Happie Camp
Happie Camp
Naturbyn
Genom att vistas i naturen – förstår vi att ta hand om den brukar det sägas. Inget är mer sant. Att rulla fram en bit värmländsk, mytisk natur framför ögonlocket får Netflix att kännas platt och mainstream. Naturbyn serverar värmländsk natur via trädkojor, platsbyggda stugor och husbåtar. Här har inga tunga maskiner fått tillträde, och de har ”absolut inget wifi”. Istället presenteras “reel life” ™. Här kan du ta ett dopp i sjön, paddla kanot, fiska, laga mat över öppen eld och njuta av nuet. Detta är en plats för att koppla av, koppla ner och koppla bort för en stund. Naturbyn i Långserud står högst upp på min bucketlist just nu.
Adress: Lindbäck, 661 96 Långserud
Instagram: @naturbyherden
Webb: www.naturbyn.se
Vildmark i Värmland
Det finns få minnen som berört mig och fastnat så stenhårt-starkt som när jag för första gången paddlade ner för Klarälven tillsammans med min pappa. Jag, som vid tidpunkten var en trulig tonåring (ganska långt från önskan att paddla), blev otippat såld. Att stilla och lätt glida fram, stöta på utmaningar, lösa problem och se magnifik natur skådespela längs med älvskanterna var (med risk för att ordet känns tamt i sammanhanget) … välgörande. Att naturen har en läkande effekt är vetenskapligt bevisat, liksom att den minskar stressnivåer och förbättrar vår psykiska hälsa. Men att den dessutom botar tonårskaos var något nytt. Sedan paddelturen har jag drömt om en sak. Att uppleva Klarälven från en timmerflotte. Vildmark i Värmland erbjuder just detta. Och inte bara det, du får bygga flotten själv och övernatta i anslutande stuga eller tält. Visst låter det som att en får simborgarmärke i självförtroende efteråt?
Adress: Klarälvens Camping, Ytnäsängen, 680 50 Stöllet
Instagram: @vildmarkivarmland
Webb: www.vildmark.se
Mat/fika
Zest
Innanför den blommande ingången hittar du den ekologiska matbaren Zest som serverar mat med låg klimatpåverkan. Råvaror som är i säsong, vilt, miljömärkt fisk och lokalproducerat så långt det går. Ett stenkast därifrån hittar du mysiga museiparken, Värmlands museum, Lars Lerins konsthall och bibblan som jag älskar (missa inte vattenkonsten).
Adress: Norra Strandgatan 17, 652 24 Karlstad
Instagram: @zestkarlstad
Webb: www.zest-karlstad.se
Wiksfors surdegsbageri
Om en googlar levande landsbygd borde en få upp två träffar. Den första är Gotland som visar att restauranger och konsertscener vid vägs ände är det hippaste som finns, och det andra är Wikfors Bruk där en har omvandlat gamla bruksbyggnader till en samlingsplats för lokal företagsanda. Förutom att här finns en pizzeria (Wedbränt) som serverar bränt bröd och ost (pizza), så är det nyaste tillskottet Wikfors surdegsbageri som bakar surdegsbröd av lokalproducerade ingredienser. Plus i kanten: i stort sett all inredning är begagnad.
Adress: Viksfors, 66196 Långserud
Instagram: @wiksfors_surdegsbageri_
Artisan Bread
Bakgården
Bakgården
Om Zest har mitt hjärta dagtid, så hittar du mig garanterat på Bakgården kvällstid. Om jag får välja ett middagsställe i Karlstad så blir det Bakgården – alla dagar i veckan. På en bakgård vid det gamla, praktfulla regementet i Karlstad ligger denna storfavorit som serverar växtbaserat och vildplockat i pizzaform! Nä, men ge mig! Ta en öl, lyssna på jazz på den mysiga uteserveringen och njut veganska, himmelskt goda pizzor. Ps. Testa svamppizzan!
Adress: Kasernhöjden 6B, Karlstad
Instagram: @bakgardenpizza
Webb: www.bakgardenpizza.se
Elins Bakgård
Ett måste-besök när du är i Värmland är hantverksmässiga Arvika! Jag drabbas alltid av en smärre livskris när jag är i just Arvika, för jag undrar varför jag aldrig bott här? Nåväl, ta en stros genom Arvika, kika på alla vackra, gamla hus och stanna till på Elins bakgård – ett genuint café som andas byggnadsvård, lokalproducerat, säsongsbetonat och hantverk. Extra härligt är den gulliga bakgården en vacker höstdag, med filt i knät och soppa i djuptallriken. Till Arvika tar en sig enkelt med tåg, och kommer du med elbil så bjuder Arvika på många laddare!
Adress: Magasinsgatan 4, 671 31 Arvika
Instagram: @elinsbakgard
Webb: www.elinsbakgard.se
Artisan Bread
Hantverksbageriet Artisan Bread i Karlstad skryter tok för lite om att de bakar ekologiskt. För såna som jag – som letar efter ekologiska alternativ med ljus och lykta – hade de gärna fått ha en organic-saftblandare på varje bakat bröd. För ekologiskt vill en ju ha! Artisan är inte bara min favorit, hit vallfärdar karlstadsborna för att handla nybakat bröd, gottebröd, godsaker och för att dricka kaffe på den fina uteserveringen. Detta fantastiska bageri – där en givetvis bakar allt från grunden – ligger dessutom granne med Bakgården.
Adress: Kasernhöjden 4, 653 39 Karlstad
Instagram: @artisan_bread_karlstad
Webb: www.artisanbread.se
Swenströmskas stenugnsbageri
I närheten av Stora torget (allt är förvisso nära i Karlstad) ligger Swenströmska som bakar bröd på ekologiska och lokalt odlade råvaror. Perfekt ställe att ta en fika på, och ett givet val om en vill stötta obesprutat, lokalproducerat och biologisk mångfald. Och det vill en ju – alla dagar i veckan.
Adress: Östra Torggatan 16, 652 24 Karlstad
Instagram: @swenstromskas
Webb: www.swenstromskas.se
Upplev
Alma Löv Museum of Unexp. Art
Ett måste-besök i Värmland är Alma Löv Museum of Unexp. Art i Östra Ämtervik. Nedanför en blommande äng finner du en magnifik lada – prydd med återbrukade fönster, dörrar och möbler – som huserar café och konsthall. Och ja, banne mig en hel massa glädje också. Här – och i den intilliggande lövskogen – möter du finurliga byggnader, konst och konserter som gillas av både barn och vuxna. I caféet serveras vegetariskt och veganskt, som sig bör. Min favorit since 14 bast? Huset med ett klockspel av glasflaskor, som börjar spela när du cyklar runt på en cykel.
Adress: Smedsby 108, 686 96 Östra Ämtervik
Instagram: @stellabroos_almalovmuseum
Webb: www.almalov.se
Alma Löv Museum of Unexp. Art
Mariebergsskogen
Vänern
Förutom att Värmland har mängder av magiska skogsjöar, så finns här en imponerande Vänerskärgård som många inte känner till. Det ska i ärlighetens namn sägas att jag inte hade koll på att det fanns en skärgård i Vänern förrän nyss, utan trodde att ordet skärgård var synonymt med Saltkråkan, västkust och hav. Men Vänern – Sveriges största sjö – kan stila med just detta: skärgård!
Mariebergsskogen och Naturum
Mariebergsskogen är lite av ett mini-Skansen med djur och gamla byggnader. En riktig barnfavorit! Här spatserar hönsen fritt, liksom barnen (bilfritt), det finns en stor lekpark, teaterscen och även en bit historielektion i de gamla husen som går att besöka. På hösten och vintern samlas barnfamiljer vid grillarna intill lekparken, på vintern finns här en isbana och under alla årstider kan en så klart besöka (och fika på) Naturum, där en kan lära sig mer om djur och natur.
Adress: Treffenbergsvägen, 652 29 Karlstad
Instagram: @mariebergsskogen
Webb: www.mariebergsskogen.se
Värmlands museum
Intill en vacker, barnvänlig park – ett stenkast från Stora torget – finns Värmlands museum som inrymmer utställningar, skaparverkstad, en sagovärld signerad Inger och Lasse Sandberg (ni vet, Lilla Spöket Laban, Lilla Anna och långa farbrorn, Tummen). Här finns också ett mysigt café, restaurangen Matbruket och ett oerhört vackert bibliotek.
Adress: Sandgrundsudden, 651 08 Karlstad
Instagram: @varmlandsmuseum
Webb: www.varmlandsmuseum.se
Cykla Klarälvsbanan
Värmlands Museum
Klarälvsbanan by bike!
Karlstad är en av Sveriges bästa cykelstäder! Så bring your bike (och cykelhjälm)! Förutom att Karlstad stoltserar med sin rullande finess, så löper Klarälvsbanan – en gammal banvall (läs: spikrak, plan, super-cykelvänlig) – hela vägen från Karlstad till Uddeholm. 90 kilometer bilfri cykelbana genom jordbrukslandskap, små samhällen och skogar. Ps. Vill du inte kånka din egen cykel så kan du hyra via varmlandbybike.se. Och vill du inte cykla hela Klarälvsbanan finns det under sommartid möjlighet att ta med sig cykel på buss – läs mer om det på www.varmlandstrafik.se.
Gammelvala
En omställd värld betyder att vi tar de bästa tekniska lösningarna och innovationerna och kombinerar dem med smartheter som funkat förr. Kanske är det dags att fråga sig om vi ska köpa billigt bös från Kina (där den som producerat knappt kan leva på sin lön) och tomater från Spanien, och i nästa vända gräma oss för att lokala arbetstillfällen försvinner? Det är hög tid att vända världen rätt, hylla det lokala hantverket, gynna lokala arbetstillfällen och framför allt: ta vara på kunskap från tidigare generationer. Gammelvala betyder “den gamla världen”, och är ett årligt arrangemang som hyllar hantverk, odling och självhushållning. Vi har en hel del att lära oss på den fronten …
Adress: Skutboudden, 671 94 Brunskog
Webb: www.gammelvala.se
Hyr elbåt med Bowter
Upplev en dos värmländsk innovationskraft! Via Bowter kan du hyra en elbåt (ink flytvästar) – för en timme eller mer. Bowter har bokningsbara elbåtar på flera platser runt om i Värmland, bland annat Karlstad, Kristinehamn, Kil och i Arvika. Och det gör ju inte jättemycket att elbåtarna är gruvligt snygga.
Instagram: @bowterab
Webb: www.bowter.com
Klarälven – hyr kajak via Kayakomat
Ett besök i Värmland är inte fullbordat utan en truddelutt på Klarälven. I teaterparken i Karlstad, intill Wermland Opera, finns en Kayakomat där du enkelt kan hyra en kajak! Du bestämmer själv hur många timmar du vill hyra kajaken (flytväst och padel ingår) och du kan faktiskt paddla runt hela stan.
Adress: Teaterparken, 653 40 Karlstad
Webb: www.kayakomat.com
Gröna oaser
Barnens köksträdgård (Mariebergsskogen)
I Mariebergsskogen hittar du Barnens köksträdgård som är en pedagogisk trädgård för och av de allra yngsta. Yep, här är det förskolebarn som sår, odlar och skördar. Tanken med trädgården är att skapa förståelse för maten vi äter och inspirera till odling. Något negativt? Skulle väl vara att jag önskar att trädgården var 10 gånger så stor, och skulle finnas i oändligt många med exemplar – Sverige runt …
Adress: Treffenbergsvägen, 652 29 Karlstad
Webb: www.mariebergsskogen.se
Rottneros Park
Rottneros Park
Rottneros Park
Bi-dragande prunk, ekologisk odling, blommor och skulpturer i massor. Rottneros Park i Sunne är ett givet utflyktsmål, särskilt för trädgårdsintresserade med barn. För här finns – jämte en gigantisk, blommande park även en stor lekpark. Packa picknickkorgen med ekologiskt och närproducerat och bege er in i parken, upptäck Rottneros alla kvarter och missa för bövelen inte delen med Carl Eldh-skulpturer. De vackra skulpturerna omgärdas av praktfulla blomsterarrangemang och majestätiska byggnader. Här känns det som att en är i Italien för en stund, och denna del är enligt mig det perfeka fika-stället. Sätt dig ner och njuuut!
Adress: Rottneros Park, 686 94 Rottneros
Instagram: @rottnerospark
Webb: www.rottnerospark.se
Rosenborgslannet
Drömmer du om en prunkande villaträdgård? Och vill bli inspirerad? Rosenborgslannet är en besöksträdgård med en liten självbetjäningsbutik där du kan köpa grönsaker, plantor och blommor. Det bästa? Giftfritt!
Adress: Rosenborgsvägen 2, 663 40 Hammarö
Instagram: @rosenborgslannet
Stolpen handelsträdgård
Om du gillar handelsträdgårdar med den rätta känslan (utan krimskrams), så bör du inte missa Stolpen! Utanför Kristinehamn (längs med E18 på väg mot Karlstad) hittar du denna maxade handelsträdgård som inspirerar, säljer allt från fruktträd, rosor, magnoliaträd till perenner, utvalda krukor och som också har egen produktion (från sådd, stickningar, delning). Och allt som är lokalproducerat går ju hem i min bok. Plus, sådana här genuina handelsträdgårdar vill en ju gynna!
Adress: Stolpen, 681 94 Kristinehamn
Instagram: @stolpens_tradgard
Webb: www.stolpenstradgard.se
Cirkulärt och byggnadsvård
Rekoroben
Ett stenkast från Stora torget i Karlstad (och på väg mot Zest/Sandgrundsudden/Värmlands museum hittar du spännande, bubblande Rekoroben som är en secondhandbutik med utvalda godbitar. Här kan du även hyra plagg i fall du bara vill använda dem någon enstaka gång och också njuta av allt från föreläsningar till workshops. En bara älskar ju drivna personer med det cirkulära hjärtat på rätt plats, eller hur?
Adress: Herrgårdsgatan 13, 652 24 Karlstad
Instagram: @rekoroben
Webb: www.rekoroben.se
Fyndboa
Ett måste-stopp om du besöker Kristinehamn är Fyndboa som stoltserar med att vara Värmlands största loppis. Detta är mångas hemliga fyndarställe, men allt som är cirkulärt bör enligt mig kavlas ut för allmän beskådan. Hos Fyndboa kan du hitta allt mellan himmel och jord – kläder, porslin, gamla zinkbadkar, trälådor, skåp, vaser och ibland även deadstock-produkter. Har du elbil – låt den ladda på andra sidan vägen (vid McDonalds) och förkovra dig på Fyndboa medan du väntar.
Adress: Bodalsvägen 5, 681 43 Kristinehamn
Instagram: @fyndboa
Webb: www.fyndboa.se
Forshaga loppis & kuriosa
I Forshaga – som ligger intill Klarälven och alltid rankar högt på Aktuell hållbarhets kommunranking – hittar du Forshaga loppis & kuriosa! Ett favoritställe som ofta erbjuder spännande möbler och pinaler. Allt pre-älskat så klart. När du ändå är i Forshaga, missa inte Röda korset som huserar i ett gammalt kapell.
Adress: Geijersgatan 2, 667 30 Forshaga
Webb: www.kilsauktioner.com
VLT bygg & återbruk
Gillar du att förkovra dig i gamla fönster, dörrar, beslag och knoppar? Hos VLT i Arvika kan du hitta ALLT, och då menar jag ALLT, men det gäller att veta exakt var en ska. VLT har nämligen en mindre butik vid infarten till Arvika, men också flera stora lador som en kan få besöka enligt överenskommelse. Så boka tid och hitta pre-älskade godbitar.
Adress (butik): Ingesundsvägen 3, 671 33 Arvika
Webb: www.byggnadskultur.se
Kuskhuset byggnadsvård
För alla oss som älskar byggnadsvård (vårda, ta hand om och renovera för att förlänga hållbarheten), ja, då är Kuskhuset ett måste. Här kan en vältra sig i beslag, linoljefärg, hantverksmässigt gjorda tvålar och borstar. Dessutom så finns här också utvalda pre-älskade grejor.
Adress: Kungsgatan 2B, 652 24 Karlstad
Instagram: @kuskhuset_karlstad
Webb: www.kuskhuset.se
Kronbacken
Bästa loppisen? Om jag verkligen måste välja en? Ja, men då säger jag Kronbacken som ligger utanför Kil. Vill du hänföras av återbruk och finurlighet, ja, då är detta helt klart ett besöksmål som du kommer att uppskatta. Förutom att här finns en välsorterad och alldeles underbar loppis, ett litet fik och Värmlands finaste (?) trädkoja, så är intilliggande trädgård och byggnader skapat med hjälp av återbruk. Att de har ett helt gäng med katter i närheten är inte ett minus.
Adress: Kronbacken 1, 665 91 Kil
Instagram: @kronbackenochlivet