Cykla i Arvika

Cykla med familjen

5 minuters läsning

Foto:

Per Eriksson

Cykla med familjen

Ta med familjen på en cykeltur i Arvika!
Kartor över cykellederna som vi tipsar om här hittar du även i broschyren "Cykla i Arvika" som går att ladda ner. Vi rekommenderar dock att ta med en mer detaljerad karta om ni ska ge er ut och cykla. Bra kart-appar som går att ladda ner gratis är bland annat Trailforks och Topo GPS

Konstnärsrundan

En 20 km lång cykeltur runt den vackra sjön Racken strax norr om Arvika stad. Racken gav namn åt de kända Rackenmålarna. Flera av konstnärerna bodde vid sjön och delar av deras konst kan ses på Rackstadmuseet i Taserud. Avsluta eller börja turen med ett besök på museet – en del platser/motiv kommer du att känna igen på din tur runt Racken. Här kan du också stärka dig med en kopp kaffe och en bakelse i det hemtrevliga caféet.

Mangen runt

15 km lång cykeltur. Vägen öster om sjön Mangen är en del av ”Sveriges vackraste landsväg” som författaren Gustav Fröding ofta vandrade mellan systern i Slorud och vännerna i Mangskogs prästgård. Grusvägen följer sjön och det böljande landskapet och det är en bedövande vacker utsikt över sjön Mangen. Passa även på att utforska Gylterudsgrottorna på vägen till Mangskog. Det finns en lanthandel om hungern skulle göra sig påmind.

Rackstadmuseet

Passa på att ta en fika och titta på den fantastiska konsten på Rackstadmuseet när du cyklar Konstnärsrundan.

Glaskogens Naturreservat

Upplev den tysta, stilla och unika naturen i Glaskogens Naturreservat. De små grusvägarna som ringlar sig utefter sjöar och genom skogar ger en total naturupplevelse. Informationscentralen i Lenungshammar hyr ut mountainbikes som passar väl för turer på grusvägar och traktorstigar i reservatet. OBS! Det är ej tillåtet att cykla på vandringslederna. Vid informationscentret går det även att hyra kanoter, och för den hungriga finns ett mysigt café och en liten butik.

Ränken runt

En 42 km lång mountainbiketur runt sjön Ränken väst om Arvika. En bra familjetur som är förhållandevis platt och tekniskt enkel att cykla men är samtidigt relativt lång för den rena nybörjaren. Första delen går främst på en banvall för att sedan övergå i asfalt varvat med grusväg. Njut av öppna landskap och synen av vackra sjöar.

För både stora och små

I Arvika finns leder för alla typer av cyklister!

Skog och sjö

I Arvika finns det 365 sjöar. Du passerar många av dem längs cykellederna.

Ingersbyn

Cykeltur på 34 km för racercyklisterna. Sträckan längs väg 175 passar ej yngre barn. En kortare men lagom cykeltur om tiden tryter. Typisk västvärmländsk natur är dock något som garanteras. Både vackra sjöar, mysiga byar, skog och böljande landskap kan utlovas.

Glafsfjorden runt

Cykeltur på 77 km för racercyklisten, passar ej yngre barn. Klassikern bland traktens turer. Om man bara har möjlighet att välja en tur är denna rätt val. Du får uppleva all sorts cykling tillsammans med en Värmländsk naturupplevelse runt Sveriges enda fjordsjö. Långa svepande rakor blandat med mera kuperade partier. Man passerar klassiska platser som Klässbol, Stavnäs, Glava och Älgå och vackra vyer kan utlovas runt hela vår omtalade sjö. EXTRA UTMANING (+64 km): Om man efter att ha kört runt Glafsfjorden medsols, svänger vänster i Sulvik, och skarvar på med slingan runt Koppom får du den största utmaningen. Stigningarna över Finnskogen och Bodafjället tillsammans med den långa distansen kommer att ta ut sin rätt. Du är garanterat nöjd efter att klarat den prestationen.

Glafsfjorden runt

En perfekt tur för racercyklisten!

Arvika – Eda

En cykeltur på 88 km, passar ej yngre barn. En långtur för alla med valmöjligeter. Vilket håll man än väljer så finns olika vägar som kortar eller förlänger slingan efter behag. Även antal stigningar och därmed höjdmeter förändras också med dina val. En därför jättebra tur med finfina bilglesa vägar som kan varieras efter behag.

Rackstad Downhill

Drygt 700 m kittlande utförcykling väntar dig i slalombacken i Rackstad, strax norr om Arvika. Den här banan i Rackstadbacken är ytterligare en arena i Arvika för dig som är sugen på att åka mountainbike. Med 85 fallmeter fördelat på drygt 700 m är banan brantare och tekniskt svårare än mountainbikebanan på Vik. Här kan du med skönt flyt öva på hopp- och kurvteknik samt testa andra tekniska färdigheter. Vid vissa tillfällen under året är liften igång. Välkommen sommartid till en fartfylld aktivitet i Arvikas slalombacke med härlig utsikt över storslagen natur.

Mountainbike

Gillar du adrenalin och branta backar? Vi med! I Arvika finns flera fina och utmanande mountainbikeleder.

Mountainbikebana Vik

På Vik idrottsområde utanför centrala Arvika finns en trevlig anläggning med spännande teknikbanor för mountainbike. För de allra yngsta cykelförmågorna från ca 3 – 6 år finns en särskild bana med gupp och doseringar samt ett antal små tekniska hinder att prova på.

Från 5-6 år och upp till vuxen ålder finns det en så kallad pumpbana där man kan lära sig att bli aktiv på cykeln och få fart ur svängar och gupp utan att behöva trampa. En kittlande berg o dalbana-upplevelse som får smilbanden att peka rakt uppåt. ”Flowbanan” är en utförslöpa med ca 2 minuters härlig åkning innehållande doseringar och mindre hopp. Banan passar från liten till fullvuxen cyklist, som gjord för dig som gillar att känna pirret i magen när du hittar ”flowet” i åkningen.

Mountainbikebana Jössefors

Vid Forshälla idrottsplats i Jössefors, ca 8 km väster om Arvika, finns en kortare bana med hopp och doserade kurvor och en längre bana i skogen som är tekniskt mer svårforcerad för alla mountainbike-entusiaster.

Pump track

Pump track i Jössefors bjuder på mycket skôj för hela familjen!

Pump track i världsklass

En pump track i världsklass finns i Jössefors, ca 8 km väster om Arvika! Ta dig runt med cykel, sparkcykel, inlines, skateboard eller rullstol.

Centrumnära

Det går fin, fint att cykla även i centrum. Ladda ner vår karta för att se exakt var du kan cykla.

Skatepark Arvika

I hamnområdet i Arvika finns en skatepark med en halfpipe och en pumptrack som kan användas med BMX-cykel, inlineskates, kickbike och skateboard.

Cykla i centrum

Arvika är en fin cykelstad. Här kan du ladda hem en karta över cykelvägarna i Arvika centrum.