Historien bakom Gammelvala
1963 var året då Gammelvala arrangerades för första gången. Styrelsen för Brunskogs hembygdsförening och några av de äldre i socknen hade en brasträff i Drängstugan och där föddes idén att återuppliva en del av de gamla arbeten som förekom på bondgårdarna när självhushållning var vanligt, men även visa upp andra yrken som var på väg att försvinna. Det var också ett försök att visa på några av de värden och glädjeämnen som fanns i forna dagar.

Första året nöjde man sig med ett veckoslutsarrangemang med Frödingspelet och ett Gammelvala i miniatyr. 1500 personer såg Frödingspelet och cirka 500 personer besökte Gammelvala. En riktig succé tyckte arrangörerna och började diskutera om man skulle kunna anordna ett veckolångt arrangemang. Man beslutade att detta var genomförbart och kallade det från början för “Brunskogsveckan”. Första året kom ungefär 8 000 besökare, året efter 16 000 och sedan har evenemanget ökat i popularitet år för år.
Ute i övriga landet var det många som tog efter idén och eftersom många av dem hette något med “veckan” döptes Brunskogsveckan om till Gammelvala. Idag har Gammelvala cirka 35 000 besökare.
Veteranbilar är ett stående inslag under Gammelvala
Skön musik hörs över sjön från Kyrkbåten
En unik upplevelse
I en sagolik vacker miljö med björkdungar som visar vägen från byn ner till sjön finns massor av spännande och intressanta saker, för såväl ung som gammal. Här kan du pröva på värmländska matspecialiteter som klengås eller nävgröt med fläsk och från friluftsscenen visas bygdespel, dräktparader och musikuppträdanden av både lokala och kända artister. Du får se hantverkstekniker och traditioner som fanns förr, till exempel hur man kardar och spinner ull, stickar och syr kläder. Andra saker du kan uppleva är bland annat tunnbrödsbakning, linberedning, växtfärgning av garn och hur man kärnar smör, hur man sköter en kolmila, bränner tjära och slår rep. Utefter maskingatan hittar du gamla tändkulemotorer som driver olika maskiner.
Linberedning som man gjorde förr
Gammelvala ger en känsla av att befinna sig i dåtid
Varje dag under Gammelvalaveckan har ett speciellt tema och i slutet av veckan arrangeras en stor veteranfordonsträff.
Under hela veckan är det fritt fram för barnens skaparglädje. Verktyg och material finns tillgängliga.
Gammelvala och hembygdsgården har haft en enorm utveckling under åren. Idag finns ett 30-tal byggnader på området, de äldsta från 1700-talet. En del av husen är hitflyttade från olika platser i Brunskog och Mangskog socken, andra är byggda på plats i gammal stil.
Under Gammelvalaveckan arbetar 600 personer idèellt mot ersättning i form av mat och kaffe. Det är inte bara Brunskogsbor som är med, utan även folk från socknarna runt omkring och Brunskogsbor i förskingringen som kommer hem för att hjälpa till och ge besökarna en historisk upplevelse utöver det vanliga.
Så här firas Gammelvalas jubileum
Gammelvalas 60-årsjubileum firas med en utställning i konsthallen på området. Där skildras Gammelvalas historia genom bland annat bilder och foton, affischer, program, filmvisning och hantverk.
Här kommer det också finnas en gästbok där man som besökare kan dela sin upplevelse för dagen eller från tidigare år.
På Brunskogs Hembygdsgård spelas två nya föreställningar förutom det klassiska Frödingspelet. Ett spel med Västanå Teater som berättar värmländska skrönor samt spelet “Klädklypefabriken”.
Varje dag under Gammelvalaveckan intervjuas hantverkarna på området och här nedan visas de speciella ämnen som lyfts lite extra;
- Lördag 22/7 – Karaktärerna i Frödingsspelet
- Söndag 23/7 – Hantverkarna på logen
- Måndag 24/7 – Spontanlek runt om på området med ”gammeldags lekar”
- Tisdag 25/7 – Spinna ull och bereda lin
- Onsdag 26/7 – Intervjuer med veteranbilsägare
- Torsdag 27/7 – Tjärbränning