Upptäck Arvika

Konstens Arvika

3 minuters läsning

Foto:

Per Eriksson

Konstens Arvika

I Arvika är konsten alltid närvarande. Här har konstnärer och hantverkare levt tillsammans i över hundra år och skapartraditionen är i högsta grad levande än idag!

Rackstadkolonin

Vid sekelskiftet 1900 bildades vad som skulle komma att bli Sveriges främsta konstnärskoloni – Rackstadkolonin. Rackstadkolonin bestod av en grupp konstnärsvänner som bosatt sig och verkade vid sjön Racken, strax norr om Arvika stad. Christan Eriksson som växt upp i trakten var utbildad möbelsnickare och hade ett stort intresse för konsten. Christian lockade konstnärsparet Gustaf och Maja Fjæstad att flytta till Arvika, och så småningom anslöt även Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström, Ture Ander och Bror Lind med sina familjer.

Rackstadkolonin verkade inom en mängd olika konstformer såsom måleri, skulptur, grafik, textilarbete, träsnideri och möbelsnickeri. Konstnärsgruppen drevs av nationalromantiken med sina allmogemiljöer och fann inspiration i naturen kring sjön Racken. Valet att bosätta sig i Arvika och på landsbygden innebar en närhet till naturen, men gav också gruppen tillgång till billigt boende.

Rackstadmuseet

För att lyfta fram Rackstadkolonins alster byggdes Rackstadmuseet som öppnade sina dörrar 1993. Här kan du beskåda konst och konsthantverk från Rackstadkolonin i absolut högsta klass! Varje år arrangeras även flera tillfälliga utställningar utöver den ordinarie utställningen. Information om aktuella och kommande utställningar hittar du på museets hemsida.

Intill Rackstadmuseet ligger Oppstuhage – ateljén som Christian Eriksson byggde till sig och där flera av Rackstadkolonins medlemmar också bott och verkat. I Oppstuhage har man återskapat den ursprungliga interiören och ett besök där ger besökaren en glimt in i Rackstadkolonins fascinerande och inspirerande värld. I butiken på Rackstadmuseet har du även chansen att köpa lokalt producerade konsthantverksprodukter.

Rackstadmuseet har en mysig parkliknande trädgård.

På museet kan du se fantastisk lokal konst!

Hos Café Elis på museet finns alltid god fika.

Arvika Konsthantverk

1922 var Maja Fjæstad från Rackstadkolonin med och startade Arvika Konsthantverk, en butik som fungerade som ett konsthantverkskooperativ. Butiken är fortfarande öppen och är idag Sveriges äldsta konsthantverksbutik! Här hittar du lokalt producerat konsthantverk såsom keramik, textil, smide och mycket mer. Under året visas utställningar av både medlemmar och gästutställare och mer information finns på Arvika Konsthantverks hemsida.

Galleri pi

Galleri pi hittar du i centrala Arvika. Här presenteras flera högklassiga utställningar årligen med lokala, men också nationella och internationella konstnärer och konsthantverkare. Per-Inge Fridlund som är galleriets ägare var en av initiativtagarna till Rackstadmuseet och har tidigare arbetat som föreståndare för Oppstuhage och Arvika Konsthall.  

Klässbols Linneväveri

Klässbols Linneväveri väver bland annat dukarna och servetterna till Nobelfesten.

Klässbols Linneväveri

Klässbols Linneväveri är Skandinaviens enda damastlinneväveri och ett av Värmlands mest besökta turistmål. Här har vävkonsten hållits igång sedan tidigt 1920-tal. Sedan dess har väveriet utvecklats mycket, bland annat har de blivit kungliga hovleverantörer med leveranser till exempelvis svenska kungahuset och Nobelbanketten. Förutom att fynda i butiken och andrahandssorteringen kan du på väveriet i Klässbol även ta del av produktionen. Mer information finns på Linneväveriets hemsida.

Skulpturer i stan

Runt om i staden finns en mängd skulpturer att beskåda, många av dem skapade av konstnärer med anknytning till Arvika. På Arvika Turistbyrå finns en karta och förteckning att hämta för den som är intresserad att lära sig mer om skulpturerna i staden.