På vackra vägar i Arvika

4 minuters läsning

På vackra vägar i Arvika

Upplev några av de vackra vägarna i Arvika med omnejd. Nedan finner du ett litet axplock av fina utflyktsvägar. Ta med en matsäck, stanna till vid en tilltalande plats och bara njut!

Vägen öster om Mangen

”Sveriges vackraste landsväg” har det sagts om vägen öster om sjön Mangen. Gustaf Fröding vandrade den ofta mellan systern i Slorud och vännerna i Mangskogs prästgård och fick inspiration till många dikter. Några av sevärdheterna är vackra stenbroar över Slorudsälven, ändmoräner från istiden i Åmot och Gullsbyn och fantastiska vyer över sjön Mangen. Du kör på grusväg från Mangskogs kyrka i riktning mot Åmot och vill du runda hela sjön svänger du vid sjöns södra ände till höger mot Brokerud. Från Brokerud upp till Mangskogs kyrka är det sen asfalterad väg som för dig genom landsbygd med fina ängar och utsikt mot sjön Mangen.

Vägen runt Racken

Vid förra sekelskiftet samlades flera konstnärer och konsthantverkare runt den vackra sjön Racken, lite norr om Arvika. Bildhuggaren Christian Eriksson inspirerade många av sina konstnärsvänner och -kollegor från Sverige och utomlands till ett besök i Arvika och flera av de stannade här och bosatte sig runt sjön Racken och bildade den s k Rackenkolonin.
Nästan längs hela vägen ser du ut över sjön och kan njuta av fina vyer. Har du gott om tid föreslår vi ett stopp vid Jössestugan, vid östra sidan av Racken, och en tur längs de fina vandringslederna (5-11 km) i området. Under din vandring passerar du fina utsikter över Racken. Efter eller före turen rekommenderar vi ett besök på Rackstadmuseet där alster av Rackenkolonins konstnärer och samtida konst visas i en kulturhistorisk, fin miljö och på Café Elis serveras god fika och mat.

Utsikt över sjön Mangen.

Vacker utsikt över sjön Racken.

Vägar till Glaskogens Naturreservat

Många vägar leder till …. Lenungshammar – hjärtat i Glaskogens Naturrservat! En 19 km asfalterad och kuperad väg går från Glava kyrka till infocentret och campingen i Lenungshammar. Du passerar härligt grönskande ängar och åker genom skog och vacker natur tills du till slut kommer fram vid Övre Gla och Lenungshammar.
En annan mycket vacker väg leder från väg 172 via Sigfridstorp längs med Övre Gla till samma mål. Stanna till längs den slingrande grusvägen för ett dopp i sjön eller en paus för att njuta av utsikten över sjön.
Ett tredje alternativ för att komma till hjärtat av Glaskogen är vägen över Glava Glasbruk och Halvardsnäs. Från Glava följer du skylten till Glava Glasbruk – en idyllisk liten f d bruksort. Idag finns det ett museum med föremål från glasbrukets historia och ett café som är öppet i juli månad. Då kan du också se på konst- och hantverksutställningar. Vill du upptäcka mer av den lilla orten kan du gå den 2 km långa kulturstigen som förtydligar ortens historia. Sedan går färden vidare via grusvägen över Halvardsnäs där man på flera ställen kommer nära Stora Gla – reservatets största sjö. Har du tid rekommenderar vi en liten vandring uppför backen vid Halvardsnäs varifrån du njuter av en fantastisk utsikt!
I Lenungshammar kan du under sommaren njuta av en fika- och matpaus i det mysiga Café Carl på den gamla Herrgårdsbacken. Med tanke på att det finns 300 km vandringsleder i naturreservatet så finns det självklart alltid en möjlighet att stanna för en liten promenad!

Härlig kuperad väg leder från Glava kyrka till Lenungshammar.

Ta en paus vid Övre Gla och njut av utsikten.

Vägen från Klässbol till Lerhol / Edane

En vacker landsväg upplever du också när du åker från Klässbol till Lerhol/Edane via Högerud och Ingersbyn. Från Arvika börjar du med att ta väg 175 till Klässbol. Här rekommenderar vi ett besök på Klässbols Linneväveri och en paus vid mysiga Kaffekvarnen. Kanske även ett dopp i Glafsfjorden vid byns badplats?
Tillbaka till Arvika tar du vägen mot Högerud, Ingersbyn och Lerhol. Du kör på asfalterad väg förbi grönskande ängar och härlig svensk landsbygd. Alternativt kan du ta grusvägen över Bofasterud och Prästhög till Ingersbyn som bjuder på ännu mer landsbygdkänsla.

Vackra ängar när det blommar som bäst.

The Sheep Inn B&B ligger fint inbäddad i landskapet längs vägen i Prästhög.