Om Eda

Eda kommun har betydande gränshandel, historiska sevärdheter och härliga naturupplevelser både sommar och vinter. Välkomna till Eda!

Eda – den offensiva gränskommunen

Välkomna till en gränskommun med nära till allt. Eda ligger endast en och en halv timme med bil till Karlstad, lika långt som till Norges huvudstad Oslo och ännu närmare till den internationella flygplatsen Gardermoen samt Karlstad Airport. På landsbygden men ändå med ett överraskande stort utbud.

Eda kommun är cirka 825 kvkm stort och har drygt 8 600 invånare. De tre största tätorterna är Charlottenberg, Åmotfors och Koppom. De största sjöarna är Ränken, Bysjön, Hugn och Askesjön. I Eda finns totalt 12 naturreservat. Tallmons Naturreservat i Charlottenberg ligger centralt och bara ett stenkast från shoppingutbudet. Här finns olika motionsspår, värmestuga, vindskydd och ett utegym.

Eda har en rad ambassadörer som de gärna lyfter fram i olika sammanhang. Här kommer några kända namn Matts Olsson – storslalom, Mona Brorsson – skidskytte, Pontus Tidemand – rally, Annalena Persson – sopran, Mattias Holmgren sångare med flera.

Eda Golfklubb

Vacker sjöutsikt och fin natur omger 18-hålsbanan på Noresund

Näringsliv och utbildning

De största företagen Norma Precision, Nordic Paper, Fundo Components, Hilmer Andersson och Crem International är välkända varumärken inom basindustrin.

Gränshandeln i Charlottenberg är av stor betydelse för hela Eda. Här finns ett välutvecklat handelsområde som dagligen lockar mängder med norrmän över till den svenska sidan för att handla billiga varor. En del väljer att stanna på Hotell Charlottenberg över natten och kan njuta av vällagad a la carte på kvällen. Under dagtid finns ett antal lunchrestauranger både inne på köpcentren och vid Storgatan.

Föreningslivet engagerar många Edabor och lockar, med sina aktiviteter och evenemang, besökare under hela året. Ett brett sportintresse gör att ishallen i Charlottenberg och Sporthallarna i Åmotfors och Koppom utnyttjas flitigt. Dessutom ligger sång och musik många varmt om hjärtat. Under sommaren öppnas hembygdsgårdarna upp med utställningar, hantverk, lotterier, cafèer med hembakat bröd och underhållning av lokala förmågor. Här anordnas även midsommarfirande, julmarknader och andra aktiviteter.

Historia och kultur

Gränsövergången i Morokulien, vid rv 61/rv 2 är den näst största överfarten mellan Sverige och Norge. Morokulien är framför allt känt för Fredsmonumentet från 1914 som byggdes till minne av 100 års fred mellan de båda länderna. Namnet kom till genom radioprogrammet ”Över alla gränser” som sändes från platsen 1959 med Lennart Hyland och Randi Kolstad som programledare. 2014 fick Morokulien en gåva från Syd-Korea. Detta är en Fredsklocka inbyggd i en pagod. På klockan står det ”Tid for Fred” och ”Time for peace” vilket passar bra i Fredsriket Morokulien. I Morokulien startar Finnskogleden, en unik vildmarksled, 240 km, genom Finnskogen. Leden korsar riksgränsen flera gånger.

Morokulien, Eda Skans och Eda glasbruk

I Eda finns flera museum och många gränshistoriska minnesmärken som är värda ett besök. Fredsmonumentet i Morokulien, Eda Skans och Eda Skans Museum, Musèet BeredskapsåraSkansen Hultet och Eda Glasmuseum. Eda Glasbruk lades ner 1953, men mycket glas och andra föremål finns bevarat och nu finns även en ugn för produktion i mindre skala. Varje sommar visas en temautställning utöver den vanliga utställningen.

Restauranger och aktiviteter

Den närliggande naturen och de många sjöarna gör området attraktivt för naturaktiviteter som vandring, kanot/kajak, fiske och bad. På en udde i sjön Hugn ligger vår vakra golfbana Eda Golfklubb. Alla 18 hål har en vidunderlig sjöutsikt och i mitten ligger restaurang, boende och shop. Valfjället Skicenter är vår alpinanläggning med 5 liftar och 12 nedfarter, här finns skiduthyrning, skidskola, restaurang och boende. Valter hälsar alla barnfamiljer välkomna! Pilgrimsleden Västra Värmland startar på Lurö i Vänern och går upp genom Säffle och Arvika kommun. Genom Eda går leden på den gamla järnvägsbanken från Koppom och upp till Skillingmark och den norska gränsen. Lättgådd terräng i natursköna omgivningar.

Eda har länge varit känt för att ha en vit älgstam. I dag finns det cirka 15 vita älgar och har man tur kan man få syn på någon av dessa när man vistas i kommunen.

Häljeboda ligger längst norrut i Eda. Hit kommer många som vill paddla kanot eller kajak, cykla, vandra, fiska eller bara vistas nära naturen. I västra delen av Eda ligger Skillingsfors. Här finns också kanotleder, vandring, fiske och ett välbesökt våffelcafè. Skillingmarks Hembygdsgård, även kallad Frammegården, är kanske mer känt under namnet ”Spökgården”. Här kan den som vågar prova på en övernattning. Besöker du Skillingmark under vintertid så är ett besök i Bryelsegrottan väl värt ett besök. Denna grotta bildas då vattnet från myrarna rinner ner över berget och fryser till is.

Boende

Boendemöjligheter finns på flera håll i kommunen. Hotell Charlottenberg är ett konferenshotell mitt emellan Olav Thons shoppingbyggnader. Här serveras dagligen en populär lunchbuffè och under kvällstid kan man välja från a la carte menyn med bland annat rätter serverade på Black Rock.

Charlottenberg Camping & Stugor Haganäset är en populär plats för barnfamiljer. Campingen ligger nära riksväg 61 och vid Bysjöns strand. Här finns flera aktiviteter, restaurang, minigolf och Kids Club tillsammans med älgen Jojo.

Eda Besökskarta finns att ladda ner från startsidan. Du kan även maila kommun@eda.se så skickar vi en karta till dig.

Aktiviteter

Visa alla