Gunde Johansson föddes i Lindfors den 18 oktober 1922. Filipstad ligger i utkanten av Lindfors, som Gunde kunde beskriva det. Föräldrarna, Maria och Gustav, fann snart den musikaliska ådran hos sin son, och en dag ställdes kosan till Albin Fernströms musikaffär för inköp av dragspel. De första konserterna hemma i hönshuset i Lindfors ledde till att hönsen slutade värpa…
Gunde studerade till förskollärare och tog examen 1953 och var verksam inom yrket i den lilla byn Pantsartorp och i Hällefors. Långt senare bedrev han även universitetsstudier i både Stockholm och Göteborg.
Johansson tolkade Dan Anderssons dikter och tonsatte flera av dessa, bland annat ”Omkring tiggarn från Luossa”, ”Jag skall gå genom tysta skyar” och ”Gunnar Vägman”. Redan 1948, till sin mors 50-årsdag, skrev Johansson sin välkända ”Torparevisan”. Det stora genombrottet fick Gunde i en av Hylands hörnor i TV 1962. Han påstod att det var då Lennart Hyland tappade håret”. Turnerandet hade han prövat på tidigare, med Gundes Mexikaner och under perioder på 1950-talet som skådespelare. Inte att förglömma att Gunde även ägnade sig åt teckning och målning.
1980 instiftade Nils Ferlin-Sällskapet ett trubadurpris, och 1981 blev Gunde den andre mottagaren av detta pris. Av Gundes tonsättningar till Ferlins dikter kan nämnas ”Gammal poet”, ”Kan du höra honom komma”, och en version av ”Syner i lövsprickningen”. Dessa och flera andra kan man lyssna till på LP:N ”Gunde Johansson sjunger visor av Nils Ferlin, som kom ut 1970.
1992, i samband med 70-årsdagen, tilldelades Gunde av svenska regeringen medaljen Illis quorum för framstående kulturellt och konstnärligt arbete.
Nu vilar han i familjegraven på kyrkogården nära kyrkan i Filipstad och hans staty står sedan 2011 i stadsparken i Filipstad.
Gunde Johanssons musik hittar du bland annat på Spotify.
Har du frågor om Gunde? Kontakta Bosse Landberg: bosselandberg@gmail.com.
Delar av text ur Rolf Mårths artikel i ”Vår stad, Filipstad” 1995.
Statyn invigd på nationaldagen 6 juni 2011 i stadsparken, Filipstad.
Foto: Bengt Olof Löf
Läs mer om statyn här.
