Personporträtt

Thomas Jansson

Tidigare förbundskapten för Svenska simlandslaget

2 minuters läsning

Thomas Jansson

Thomas Jansson, född i Filipstad 1953 och verksam företagare och inom idrotten.

Thomas hade tidigt ett starkt idrottsintresse, främst för simning, där en merit var svensk ungdomsmästare. Som senior deltog han på Svenska Mästerskap 1968-74. På skidor representerade Thomas Värmland 1969, han åkte sista sträckan i TV- skidan, där Värmland var tvåa. TV-skidan var liksom TV-pucken och Svenska Ungdomsmästerskapen i simning viktiga TV- sändningar för ungdomsidrott under många år.

Redan i 18-årsåldern tog dock tränar-/ledarintresset överhand istället för den egna idrottskarriären. Som rekordung blev Thomas en av de första heltidsanställda tränarna inom svensk idrott, och likaså rekordung tränare för simlandslaget ett par år senare. Ledarkarriären har innehållit flera Olympiska Spel och ett 20-tal Världs- och Europamästerskap från 80-talet fram till 2010 i olika roller, så som Sportchef, Förbundskapten men också som styrelseledamot i Svenska Simförbundet. 

Thomas har också en 6-årig period inom Dansk simning på Elitcentrat i Farum. Under senare år har det också varit arbete för Eurosport som expertkommentator.

Parallellt med idrottsarbetet har Thomas verkat som företagsledare och ägare till företag inom ett flertal branscher, totalt under en period var det ett 25 tal företag i den ägda företagsgruppen. I botten finns också en utbildning som lärare. Under åren 1986-88 skapade och genomförde Thomas näringslivsmässan Blickpunkt Filipstad. 

Thomas tillträdde i juli 2018 som Filipstads 28:e Ambassadör! 

Klubbtränare i Filipstad (varav 2 år i Karlskoga, en av de yngsta och första heltidsanställda tränarna i svensk idrott) med 2 egna olympier, med silver på OS för Carina Ljungdahl och brons på EM för Suzanne Nilsson i lagkapp. Klubben (arna) erövrade ett flertal SM guld under denna period!

Thomas är åter boende i hemstaden Filipstad. Staden som luktar godast, har det goda Wasabrödet, Nils Ferlin samt ”simningens urfader John Eriksson” uppfinnare av propellern.