Tips för kulturälskare!

Museirunda i Filipstad

3 minuters läsning

Museirunda i Filipstad

I Filipstad med omnejd finns mängder av intressanta museer att besöka

Långbans Gruvby

Lesjöfors Museum

Ferlinmuseet/Museet Kvarnen

Gör en museirunda i Filipstad!

I Filipstads kommun finns museer med gedigen historia och intressanta fakta. Gör en runda och besök tre museer under en dag eller två: Ferlinmuseet och Museet Kvarnen, Långbans Gruvby och Lesjöfors museum.

Rundtur Filipstad-Långban-Lesjöfors

Börja i Filipstad och besök Museet Kvarnen och Ferlinmuseet. Fortsätt resan norr ut på riksväg 26 mot Lesjöfors. I Långban stannar du för ett besök på Långbans Gruvby. Gå en guidad tur i det historiska gruvområdet och kolla in i de tre utställningarna som finns i huvudbyggnaden. Åk sedan längre norrut till Lesjöfors. Här finns det unika arbetslivsmuseet Lesjöfors museum. Eller varför inte börja med Lesjöfors och resa söderut?

Tips! Du kan även kombinera museirundan med till exempel museer i Hagfors: Monica Zetterlundmuseet eller Hagfors Järnvägsmuseum

Ferlinmuseet & Museet Kvarnen

Sedan invigningen år 2005 har tiotusentals besökare kunnat glädja sig åt Ferlinmuseet i Filipstad och att skalden verkligen nått in i folkets hjärtan är inte att ta miste på.

Här kan vi följa skalden från uppväxttiden i Filipstad med revyer och skådespeleriarbete, under bohemåren i Stockholm och Klara där han kom att utvecklas till en av våra absolut populäraste diktare och till de sista åren i Roslagen.

Ferlinmuseet ligger i Museet Kvarnen, ett konstmuseum med regelbundet nya utställningar. Museet Kvarnen har i många haft glädjen att kunna erbjuda konstintresserade ett väl varierat utbud av utställningar. Här har många väletablerade konstnärer ställt ut; här har man lyssnat till musik, sett på teater och till och med kollat på fina motorcyklar!

Långbans Gruvby

Välkommen till världens mineralrikaste plats!
För 1,8 miljarder år sedan bildades dessa mineral, men det skulle dröja ända fram 1500-talet innan man började bryta järnmalm. I början av 1970-talet tystnade dock gruvdriften för gott. Gruvbyn lever däremot än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur, spännande historier och minnen som har sitt ursprung i tidernas begynnelse. Du som besökare finner här en uppsjö av aktiviteter och vacker natur.

Aktuell utställning: Metaller – från mineral till identitetsskapande objekt
Fasta utställningar: Långbans mineral & Monitor

Lesjöfors museum

Lesjöfors Museum är ett på många sätt unikt museum som har vuxit fram under decennier. Museet ger en rik beskrivning av några generationers arbete och levnadsvillkor, och en förståelse för den förändring samhället genomgått under senare delen av 1900-talet.

De delar av ett samhälle som visas är något som funnits på många orter i Sverige. Här belyses 1900-talets historia med perspektiv på de samhällsomvandlingar som format vårt samhälle idag, något som är viktigt nu och för framtida generationer.

Fler museer i Filipstad

Visa alla