Om Karlstad

Mitt emellan Stockholm, Göteborg och Oslo, vid Vänerns norra strand - hittar du Karlstad. Här finns en blandning av ett pulserande nattliv, mat från alla världens hörn, ett rikt friluftsliv och ett brett kulturutbud. Här är det nära till det mesta och på lagom promenadavstånd hittar du allt du behöver. Hos oss skiner alltid solen – varmt välkommen!

Stort utbud av restauranger

Utbudet av restauranger i Karlstad är stort. Flera av dem har fått utmärkelser i White Guide och är väl värda att besöka. Olssons Bazar drivs av bröderna Mattias och Andreas Olsson. Restaurangen ligger i Inre hamn och serverar främst kolgrillat kött. Här hittar du även Napolitanska pizzor med spännande fyllningar. Under sommaren kan du njuta av kvällssolen på den stora uteserveringen.  

Kaffedoft och fina caféer

Caféer finns i nästan varje hörn i Karlstad och även de har fått utmärkelser i White Guide. Ofta kan du känna kaffedoften från Löfbergs kaffefabrik sprida sig över staden. Men Löfbergs har inte bara sin fabrik i Inre hamn, utan driver även Löfbergs Rosteri och Kaffebar. Här finns allt för kaffeälskaren och i sortimentet hittar du färskrostat specialkaffe från jordens alla hörn. Vissa blandningar och rostningar hittar du inte någon annanstans. 

Olssons Bazar

Här hittar du både restaurang, bar och café i samma byggnad

På Carli Choklad, ett stenkast från järnvägsstationen, finns många olika godsaker. I utbudet hittar du egentillverkade produkter så som chokladpraliner, bröd, bakelser och italiensk glass. 

Artisan Bread är ett modernt hantverksbageri som erbjuder bröd, konditori och kaffe i en vacker miljön. Artisans bagare blev även utsedd till Årets bagare i Sverige 2018. 

På Östra Torggatan ligger Swenströmskas Stenungsbageri. Surdegsbröd, bullar och bakverk är några av godsakerna du hittar i disken och genom det stora fönstret ser du rakt in i bageriet där magi skapas. 

Aktiviteter för stora och små

För barnen finns det roliga aktiviteter att göra året om. I Karlstads stadspark Mariebergsskogen hittar du djuren i LillskogenNaturum Värmland med sina utställningar och café, rundturståget Conrad Höök, Lekträdgården och mycket annat. Parken är öppen året om och har fri entré.

Vildaparken i Väse ligger mellan Karlstad och Kristinehamn och är en stor park för barn med spring i benen och fart under hjulen. Här finns en skatepark, downhillbana för cykel, låghöjdsbana och grillplats – med skogen som närmaste granne. 

Sundstabadet är platsen där du träna, leka eller njuta. Här finns bassänger för den som är sugen på att träna simning, ett äventyrsbad för den som är sugen på att leka och en relaxavdelning för den som är sugen på att njuta.

Wermland Opera

Upplev konserter och musikaler i världsklass

Kultur och historia

I Karlstad finns mycket kultur. Sandgrund Lars Lerin är konsthallen där konstnären Lars Lerin ställer ut sina konstverk. Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och känd från flera olika tv-program. Förutom att beskåda de magiska tavlorna av Lerin, finns här gästutställare som regelbundet byts ut. 

Wermland Opera är ett av sex operahus i Sverige och är den lilla operan som bjuder på stora satsningar. Här kan du se operor, konserter och musikaler i världsklass. Den stora scenen ligger i vackra Karlstads Teater som byggdes 1893. Här har allt från Nibelungens ring, Johannespassionen och Les Misérables till Shrek the musical underhållit Karlstadsborna och besökarna. Varje år sätts nya stora produktioner upp på Wermland Operas scen.

På Brigadmuseum berättas det om Sverige och omvärlden under de år som många förknippar med det Kalla krigets dagar. Tidstypiska folkhemsmiljöer, världspolitiska händelser och militärhistoria i en spännande utställning med unikt material. Brigadmuseum är militärt upplevelsemuseum för alla. 

Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, är en 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Herrgården består av ett flertal byggnader med tillhörande herrgårdspark och nära anslutning till vandringsleder. Här finns också ett herrgårdscafé, galleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och utställningar om Gustaf Fröding och herrgården. 

Värmlands Museum är ett av Sveriges mest besökta länsmuseer med över 200 000 besökare per år. Här samsas Värmlands kulturhistoria med internationella succéutställningar inom konst och fotografi. Varje år visas här flera olika konst och fotoutställningar av högsta internationella klass. Hit kan du komma för att bli inspirerad och få kunskap men även uppleva konst för konstens egen skull.

Museiparken

Stadsträdgården

Värmlands Museum

Natur, sport och fritid

Med naturen runt hörnet finns det goda möjligheter till att uppleva ett rikt friluftsliv. Här finns flera områden som erbjuder en mängd olika aktiviteter. Du har alltid nära till vattnet då Karlstad ligger på Klarälvsdeltat och har Vänern som granne. Under sommarmånaderna juni-augusti kan du åka båtbuss runt Karlstad. Det är ett utmärkt sätt att se Karlstad från vattnet eller för att komma ut en bit på Vänern. 

I Karlstad finns också starten för Klarälvsbanan. Den 90 km långa asfalterade banvallen är garanterat bilfri och ger dig en härlig naturupplevelse. Här kan du cykla ända till Uddeholm eller fortsätta på Klarälvsleden ända upp till Sysslebäck.  

Om du är intresserad av mountainbike eller vandring är I2 skogen och Skutberget fina områden för friluftsliv. I2 skogen når du lätt från centrala Karlstad och här finns flera platser med rastplatser i form av stockbord, bänkar, eldstäder och på vissa platser även vindskydd. Skutberget ligger naturskönt med Vänern ända in på knuten. Här finns en 8,5 km lång mountainbikeled men också motionsspår i olika längder. Här kan du också bada vid klipporna och på vintern finns skidspår om snömängden är tillräcklig.

Karlstad är en av Sveriges främsta idrottsstäder och kommunen utsågs av tidningen Sport & Affärer till Sveriges främsta idrottskommun 2016 och 2018. Här kan du också titta på högklassiga travtävlingar på Färjestadstravet, se Färjestad BK jaga nya SM-guld i ishockey eller följa Carlstad Crusaders väg mot fler titlar i amerikansk fotboll.

Handel, näringsliv och utbildning

I Karlstad finns det flera handelsområden. Bergvik är ett stort köpcentrum som ligger strax utanför centrum i riktning mot Oslo. Här finns flera välkända butiker och här hittar du också IKEA. Välsvikens handelsområde ligget åt motsatt håll, i riktning mot Stockholm. Området växer för varje år och erbjuder flera stora butiker. I Karlstads centrum blandas stora och små butiker med flera gallerior. Utbudet är stort och varierat och här kan du hitta det mesta du letar efter.

Karlstad är en av Sveriges mest framgångsrika handelsplatser. Och några av Skandinaviens och Europas främsta kluster finns i vår region. Till exempel är näringslivet världsledande inom papper, massa och förpackning. I Karlstads kommun finns cirka 9 000 företag och några av de största arbetsgivarna är Karlstads kommun, Karlstads universitet, Landstinget i Värmland, Konsum Värmland, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Valmet och Konsumentverket.

Här finns också Karlstads universitet som är ett ungt och modernt universitet. Här uppmanas alla studenter till att tänka fritt, nytt och stort. Med ett växande och nytänkande universitet rankas Karlstad som en av landet bästa studentstäder. 

Boende och camping i Karlstad

I Karlstad finns det många olika alternativ för övernattning. De flesta av stadens 14 hotell ligger på bekvämt promenadavstånd från centrum. Här kan du bo på ett gammalt fängelse eller i ett hotell med anor från 1870-talet eller kanske i ett rum med utsikt över Klarälven. Det finns också flera vandrarhem och bed & breakfasts att välja på. Två campingar strax utanför centrum erbjuder platser för både tält, husvagnar och husbilar. Vill du hellre bo i en stuga finns flera olika varianter med olika standard. I Karlstad finns det något för alla!

Aktiviteter

Visa alla