Kul för hela familjen

I Karlstad finns mycket att välja på för den aktiva familjen.

Aktiviteter

Visa alla

Brigadmuseum

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Basutställningen…

Kul för hela familjen

Nära djur och natur
Starta ditt besök med en båtbusstur från centrum där linje 91 utgår från mysiga Inre hamn. Här hittar du inte bara båtbussarna, utan också flera olika restauranger alldeles intill vattnet och vårt eget kafferosteri, Löfbergs, som sprider kaffedoft över hela stan. På bottenvåningen i kaffefabriken ligger den egna kaffebaren med kaffe- och tesorter från hela världen. Här finns också lokalproducerade mackor och bakverk. Passa på att köpa med fika att ta med på båten.

Båtbussbiljett köper du i biljettstugan där båten avgår och en båtbusstur kostar inte mer än en vanlig bussresa på land. Båtbussturen tar 25 minuter och stannar i Mariebergsskogen – Karlstads stadspark. Här kan du uppleva djur och natur på nära håll på Naturum Värmland och i själva parken. Här finns djurparken Lillskogen med svenska lantraser och du kommer djuren riktigt nära när du besöker deras hagar. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården och lek dig trött på de stora lekplatserna, titta på friluftsmuseet eller ta en promenad på strandängarna. Om det är en solig och varm dag kan du även passa på att ta ett dopp på badplatsen. Runt om i parken finns gott om plats för egen picknick, grillplatser och det finns även flera caféer om du känner att du behöver fylla på med energi. Här kan du lätt tillbringa flera timmar och när du känner dig nöjd går båtbussen samma väg tillbaka eller så tar du en promenad på cirka 20 minuter tillbaka till Inre hamn.

Middag i Inre hamn
I Inre hamn avslutas kvällen med middag på Pinchos som serverar små tapas där alla i familjen kan välja just sina favoriter. Andra bra restaurangtips i Inre hamn är Blackstone Steakhouse där du själv grillar ditt kött eller din fisk på en 400 grader varm lavasten, eller Bastard Burgers som har bra burgare och många veganska alternativ.

Nu är det dags att ladda batterierna för en fartfylld dag med en god natts sömn. Flera av hotellen i Karlstad erbjuder rabatt på sitt boende för dig som vill spendera 48 timmar här. Läs mer här: Hotellerbjudande 48 timmar hos grannen | Visit Karlstad

Äventyrsdags
Efter att ha njutit av hotellets frukost och laddat upp med energi så går färden ut mot Skutberget, cirka 8 kilometer från Karlstads centrum. Friluftsområdet bjuder på många olika aktiviteter och förutom motionsspår och fina badplatser med klippbad finns också discgolf, en 8,5 km lång mountainbikebana och volleybollplaner.

På Skutberget hittar du också klätterparken Högt & Lågt som har många olika banor att välja på. Här kan hela familjen kan ha roligt tillsammans, bara du är över 80 centimeter lång. Ta dig fram genom skogen och kryssa bland träden när du klättrar och åker zipline. Utmana dig bland trädtopparna på den nivån och i den takt du själv väljer. Alla banor är färgkodade och bara de modigaste vågar sig upp i den röd/svarta banan, kanske är du en av dem? Besöket bokas i förväg på https://hogtlagt.se/karlstad/

Det gäller att fylla på med energi efter flera timmar på hög höjd. Ta dig vidare till Bomstadbaden Swecamp Karlstad och ät på Muris Kök & Bar. Här kan du sedan njuta av den långgrunda sandstranden med sol och bad under eftermiddagen. Vill du hellre vara inomhus? Då kan du ta dig tillbaka till centrum där gallerian Mitt i City har flera olika matställen att välja på i sin food court. Här hittar hela familjen enkelt sin favorit och kan ändå sitta tillsammans.

Testa dina klättermuskler på Högt & Lågt.

På Brigadmuseum får du ta på det mesta.

Klappa på djuren i Mariebergsskogen.

Upplevelsemuseum för alla
Efter lunchen är ett besök på Brigadmuseum, ett militärt upplevelsemuseum för alla, ett kul tips! Utställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945–1991. Här får besökarna röra vid det mesta och utforska med alla sina sinnen. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i kaféet med en hembakad vanilj- och kardemummabulle och en nybryggd ekokaffe.

Till kvällens middag blir det italienskt på Nonna Grassa. Vad är väl godare än vällagad pizza och pasta i mysig miljö där de italienska smakerna kommer till sin rätt!

Annorlunda vandring
Sista dagen spenderas på Karlstads Alpackagård, 20 minuters bilfärd från centrala Karlstad. Gå på en vandring eller fika tillsammans med alpackorna i hagen. Det är en annorlunda upplevelse där du kommer de lugna och nyfikna djuren riktigt nära. Besöket bokas i förväg på Boka – Visit North Booking.

Innan hemfärd äter du lunch på mysiga Almars Gård. Här finns fler verksamheter: Almars Krog med restaurangen som skapar en matupplevelse utöver det vanliga, Skafferiet saluhall med primärt lokala inslag från leverantörer och producenter i närområdet, Butiken på Landet och inredningsbutiken Noll54 Interiör. Du kan även njuta av underbart goda glasskreationer och andra hemgjorda godsaker här. Sedan är familjen redo för hemfärd med många nya semesterminnen i bagaget!