Er du typen som ønsker en aktiv ferie? Opplev Värmland fra sykkelsetet!

3 minuters läsning

Foto:

Henrik Lindholm

Er du typen som ønsker en aktiv ferie? Opplev Värmland fra sykkelsetet!

Med en sykkel kan du ferdes langt uten store anstrengelser. Velg mellom tre forskjellige sykkelruter, perfekt for deg som er ute etter et ekte eventyr og en miljøvennlig ferie. Sykle langs det glitrende vannet til Klarälven, legg ut på en større utfordring hvor du sykler rundt Vänern, Sveriges største innsjø – eller hvorfor ikke sykle fra Norge og over grensen hele veien til Karlstad? La drømmene om en sykkelferie gå i oppfyllelse og gli gjennom Värmland på sykkelsetet.

Matilda Steen

Klarälvsbanan

Klarälvsbanan passer for deg som er interessert i Värmlands natur og kultur. Med utgangspunkt i Karlstads åpne jordbrukslandskap i sør, til Uddeholms dype skoger i nord, er Klarälven med deg hele veien. Klarälvsbanan er en 90 kilometer lang asfaltert sykkelvei på en nedlagt jernbanetrasé.

tre cyklister på en cykelväg invid en sjö under en blå himmel

Fra byliv til vakkert kulturlandskap

Langs veien fra Kroppkärrssjön i Karlstad til Forshaga og Deje kan du oppleve et vakkert kulturlandskap og Forshagas laksefiskevirksomhet. Ferden går deretter videre til Munkfors og Råda, der Klarälvens høyeste naturlige fossefall ligger, i tillegg til Sveriges største husmannsplass. I Hagfors kan du utforske skogen, planter og dyr –  og ikke minst, besøke Värmlands eneste elgpark!

Klar for flere sykkeleventyr?

For deg som ikke har fått nok av Värmlands natur, kan reisen fortsette enda lenger. Ved Uddeholm ender den asfalterte Klarälvsbanan, og Klarälvsleden fortsetter fra Hagfors til Sysselbäck og byr på ytterligere 120 km med eventyr. Ved Klarälvsbanans sørlige inngang er det en skiltet sykkelvei som strekker seg fra Kroppkärrssjön i Karlstad til Mörudden på Hammarö, rett ved innsjøen Vänern. Med andre ord kan du som ønsker det legge ut på en 220 km lang sykkelopplevelse gjennom hele Värmland!

Vänerleden

Vänerleden er Sveriges sjette nasjonale sykkelvei og her kan du sykle rundt Sveriges største innsjø, Vänern. I løpet av denne sykkelturen opplever du Vänerns fineste strender, kulturopplevelser i verdensklasse og spennende naturfenomen. Sykkelveien er 640 kilometer lang fordelt på fire etapper. For deg som ønsker å sykle i et roligere tempo og ta deg tid til å oppleve flere severdigheter underveis er disse fire etappene delt inn i mindre, kortere dagsetapper.

en mountainbike står lutad mot ett träd invid en stor sjö

Plukk markjordbær underveis

Her styrer du selv opplevelsene du ønsker å være med på, og utvalget er bredt. Kultur, natur, og en mengde store og små områder med markjordbær. Sykkelveien går gjennom en vakker og variert natur med mange rasteplasser nær vannet. Med varierende underlag og utforming av veiene kjører du til dels på asfaltert sykkelvei og til dels på mindre grusveier. Dette er helt klart noe for deg som er ute etter et spennende eventyr.

Unionsleden

Unionsleden er en grenseløs sykkelvei på 350 kilometer der du kan oppleve variert og vakker natur gjennom skog, åpent landskap og mange fine innsjøer og landsbyer. Området har et rikt naturliv med elg, hjort, rev og mye mer som kan dukke opp underveis. Hvorfor ikke ta en piknik ved et av de mange vakre utsiktspunktene? Unionsleden er Sveriges fjerde nasjonale sykkelvei og går over en blanding av lett trafikkerte asfaltveier, grusveier og sykkelveier fordelt på syv ulike etapper, fra Moss til Karlstad.

två cyklister på mountainbike i en lummig skog

Ta en pause fra sykkelen og nyt et bredt utvalg av andre aktiviteter

Sykler du hele veien som starter i Moss og til Karlstad, er det mange historiske severdigheter som er verdt et besøk. Få med deg de ulike kunstgalleriene, unike gårdsbutikkene og whiskydestilleriet langs veien. Hvis du ønsker en pause fra sykkelsetet finnes det også en rekke alternative aktiviteter, som for eksempel båtturer, padling, fotturer eller til og med fisking i Dalslandskanalen eller i Haldenvassdraget.