Välkommen till Torsby

Upplevelserna du minns

Gammalt och nytt, vila och aktivitet, stillhet och fart, litet och stort, sommar och vinter, vår och höst. I Torsby finner du motsatserna som egentligen bara är änderna i en lång skala av roliga och spännande upplevelser. Hos oss finns förutsättningarna till upplevelser utöver det vanliga.

Historia och kultur

Gillar du konst, museer, natur och historiska miljöer? Då har du hamnat rätt. Botanisera bland våra konstgårdar, museer och finngårdar med sina spännande miljöer.

Finnskogen med sina blommande slåtterängar, doft av rök och kaffe, en skog för upplevelser och stämningar från en annan tid och kultur. På 1600-talet koloniserades Finnskogen av finska nybyggare. Med sin fulländade teknik fick de fram stora skördar ur askan efter bränd skog. Fortfarande lever minnena kvar på våra finngårdar som är Skandinaviens bäst bevarade och många av dem öppna för besökare.

Några kulturella axplock

Finnskogscentrum i Lekvattnet är ett besökscenter med museum och bibliotek, butik med kafé, utställningar och evenemang. Museet har en spännande basutställning och varje år görs en ny sommarutställning med ett tema.
Sahlströmsgården, i idylliska Utterbyn, bär på minnen av märkliga konstnärsöden och starka personligheter. Här levde de tre konstnärssyskonen Anna, Bror och Ida Sahlström och hit kom deras konstnärsvänner. Ett unikt minnesmärke i sekelskiftesmiljö med rika samlingar av konst och konsthantverk.
Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten i Ransby, den 40 meter långa bonaden av linneväv är Sveriges motsvarighet till den franska Bayeux-tapeten i Normandie. Tapeten visas i ett eget medeltida timrat långhus. Pilgrimstapeten berättar i tiotusentals stygn historien om forna pilgrimers färd från Hammarö till Nidaros.
Kollsberg i Torsby, vackert och högt belägen vid Frykens norra spets med milsvid utsikt, är en av våra många fina hembygdsgårdar där man kan uppleva bygdens historia och få en inblick i hur livet var förr i tiden.

Hur vill du bo?

Du hinner inte Torsby på en dag, du behöver flera för att fylla dina sinnen med det som Torsby har att erbjuda. Välj mellan en sjönära camping, bed & breakfast eller kanske ett bekvämt hotell, centralt med nära till shopping eller någonstans med den vackra naturen runt hörnet. Hitta ett boende där du trivs och gärna stannar en natt till!

Vad vill du äta?

Maten ska smaka gott och vara en njutning för ögat. Vi har restauranger och caféer som du gärna återvänder till. Prova våra specialiteter motti & fläsk och kolbullar! Dessa rätter hittar du sommartid på våra finngårdar och hembygdsgårdar. Några fina exempel på lokal matkultur är Nedergårdens Vilt & Natur i Sysslebäck, Sahlströmsgården och Fröknarna Fräs. På Långberget kan du äta middag med en panoramavy över bergen! Ett annat tips är att du i nästan varje hörn av Torsby centrum hittar en lokal pizzeria. Var uppmärksam på varierande öppettider beroende på säsong.

Torsbys vänliga men också vilda vildmark

Ett eldorado för den aktive, naturintresserade besökaren. Vandring, cykling, paddla kajak, flottfärder, skidåkning, snöskovandring och hundspann – här finns något för alla!

  • I Torsby kommun finns över 70 naturreservat med vacker natur. En del har fina vandringsleder och utsiktspunkter
  • På Torsby skidtunnel och sportcenter finns skidåkning året om! – 3 grader och perfekta spår året om. 
  • Finnskogleden, Siristigen, Sjutorpsleden, Nordvärmlandsleden och Hovfjället är några av våra bästa leder där man kan vandra i både djupaste vildmark och tätortsnära kulturlandskap. 
  • MTB- leder i både skogsterräng och på småvägar och längre cykelleder för flerdagars turer.
  • Bygg din egen timmerflotte och glid sakta nedför Klarälven. En flottfärd som är både fridfull och äventyrlig. Måste göras en gång i livet, enligt National Geographic.
  • Kanot och kajak – njut av paddling i fina meandrande älvar och åar som flyter fram genom skogslandskapet. 

Aktiviteter

Visa alla