Unionsleden

Cykla mellan två länder

Total längd

350 km

Antal leder

1 st

Nivå

Medel

Underlag

Varierat

Unionsleden

Vill du cykla i två länder med en spännande och varierad natur i ett område rikt på naturnära upplevelser är Unionsleden ett utmärkt val.

Störningsinformation 2023-08-30:

Till följd av stora regnmängder finns stora vägskador på vissa vägar mellan Fengersfors och Svaneholm. Framkomligheten är begränsad. Berörda etapper är Bengtsfors-Edsleskog samt Edsleskog-Borgvik. Läs mer på Trafikverkets hemsida.

Från norska Moss till Karlstad

Din cykelresa startar vid Oslofjorden i norska Moss och avslutas i Karlstad som ligger vid Sveriges största insjö Vänern.  Ledens namn kommer av att Sverige och Norge mellan 1814 – 1905 var en union. Unionen bildades i Moss och avslutades i Karlstad precis som cykelleden. Sedan unionsupplösningen har vi fortsatt att vara goda grannar med mycket utbyte över gränsen.

Ett varierande landskap

När du cyklar Unionsleden kommer du att slås av det vackra omväxlande landskapet. Ena stunden cyklar du genom byar, i nästa längs någon av alla våra sjöar. Du kommer cykla på vindlande grusvägar genom skogar och öppna landskap med betande djur. Området har ett rikt naturliv med älg, rådjur, räv och mycket annat som kan dyka upp längs vägen. Du har aldrig långt till ett svalkande bad eller vacker utsiktsplats där du kan inta din picknic.

Mat och sömn längs Unionsleden

På resan är det viktigt att sova och äta gott. Unionsleden är uppdelad i lämpliga dagsetapper, det finns oftast matställen att pausa vid, annars kan ditt boende skicka med lunchpaket. Sover gott gör du på hotell, herrgård, glashus men även ett tåghotell står redo med en skön säng och god middag efter en dag på cykel. Våra boenden är ”Cykelvänligt boende”, dvs man har anpassat sig för att vara extra välkomnande för cyklister.

Upplevelser och sevärdheter längs Unionsleden

Längs Unionsleden finns många sevärdheter som knyter an till dess historia. Men även konstgallerier, ett whiskydestilleri och gårdsbutiker dyker upp längs leden. Om du vill ha omväxling till cykelsadeln finns mycket naturnära aktiviteter, båtturer, paddling eller varför inte prova fiskelyckan på Dalslands Kanal eller i Halden Vassdraget. En vandring eller ett besök på Dalslands Aktiviteter som har höghöjdsbanor, ridturer och en älgpark kan vi också rekommendera.

Du vet väl om att du kan ta med cykeln på bussen?

Nu kan du resa hållbart i sommar! Med linje 700 kan du ta med dig din cykel ända till Unionsleden.

Aktiviteter

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap