Ladda dina baterier i vår natur!

Aktiv i Årjäng

4 minuters läsning

Aktiv i Årjäng

Ladda dina batterier i naturen i och omkring Årjäng. Vandra i trolska skogar eller myspaddla med picknickkorg. Upptäck nya omgivningar från cykelsadeln eller under en spännande dressintur.

Det spelar ingen roll om du längtar efter lugn och ro eller lite mera svettdrivande aktiviteter, i Årjäng med omnejd hittar du inte bara vild och vacker natur utan också ett stort utbud av naturaktiviteter.

Paddling

Sjösystemet Dalslands-Nordmarken är ett naturområde på nästan 10 000 kvadratkilometer med otaliga sjöar som binds samman av anrika, vackra Dalslands kanal. Området sträcker sig från Köpmannebro vi Vänern via Årjäng upp till Östervallskog vid norska gränsen. Sjösystemet Dalsland-Nordmarken är ett av Europas finaste sjösystem med ren luft, kristallklart vatten, vacker natur och en utmärkt infrastruktur för kanot- och kajakturer. Utforska området vattenvägen och ta dig i land på små öar. Längs vägen väntar mysiga lägerplatser, där du kan uppleva naturens stillhet. Anpassa din resa till önskad längd och svårighetsgrad, här är möjligheterna många.

Magiska paddelupplevelser!

Vandring

Glaskogens Naturreservat är Värmlands största reservat. Landskapet som möter dig är starkt kuperat och sjörikt. Den mycket speciella vildmarkskaraktär som utmärker Glaskogen skapas av komplexa sjösystem med sjöar, tjärn, älvar, småbäckar samt anslutande myrar och mossar. Det finns mycket att se och göra i naturreservatet. Området är inte bara ett omtyckt kanotparadis här finns även över 300 km vandringsleder med iordningställda vindskydd, eldstäder, toaletter och informationsskyltar. Perfekt för både dagsturer och lite längre äventyr i den vackra vildmarksliknande naturen. och det är gott om lugna smultronställen för fiske eller bad. Trängsel är det ingen risk för; reservatet är 28 000 hektar stort!

Förutom naturreservatet finns det många mindre leder och promenader i Årjäng med omnejd. De hittar du i den lilla foldern Vandra i Årjäng.

Upplevelser från cykelsadeln

Årjäng kryllar av små fina grus- och landsvägar som är perfekta om du vill upptäcka omgivningarna med cykel. En fantastisk nyhet för 2021 är att Sveriges fjärde nationella cykelled går igenom Årjängs kommun! Den sprillans nya, 350 kilometer långa Unionsleden sträcker sig från norska Moss till svenska Karlstad. Leden är unik på många sätt men framför allt är Unionsleden den enda av Sveriges nationella leder som i själva verket är internationell! Unionsledens sju olika etapper erbjuder variationsrik cykling fylld med sevärdheter, utflyktsmål och ett rikt utbud av aktiviteter. Sträckningen syr helt enkelt ihop vacker natur med mysiga boenden och en massa upplevelser längs vägen. Etapperna i vårt område berör främst sträckningen mellan Töcksfors och Lennartsfors och ner till Bengtsfors i Dalsland. Självklart kan man cykla Unionsleden eller delar av den som ett intensivt träningspass men vi rekommenderar att du tar dig tid, myscykla! Det finns så mycket att se och uppleva längs leden.

Cykla på räls

Ett annat och annorlunda sätt att utforska omgivningarna trampandes är en dressintur mellan Årjäng och Bengtsfors. Den gamla järnvägssträckan är drygt 50 kilometer lång. Cykla hela eller en del. Du väljer. Efter ca halva sträckan kommer du till Gustavsfors. Här finns boenden och restauranger och om du vill kan du byta färdmedel här och kombinera dressinturen med en paddelutflykt.

Dressin = cykla själv eller få skjuts 🙂

Unionsleden bjuder på sjönära cykling på stora delar av leden.

Spel på vackra greener

Välskötta, väldesignade greener i kuperad terräng. Årjängs Golfklubs 18-hålsbana sägs vara en av Sveriges vackraste! Den fina park- och skogsbanan ligger vackert intill Svensbysjön och erbjuder allt du behöver för att få ut det bästa av din dag på banan. Golfshop, golfbilar och naturligtvis en bra restaurang där du kan fika mellan golfrundorna och titta på hur andra spelar eller avsluta dagen med en välsmakande middag.

Årjängs GK samarbetar med grannklubben Forsbacka GK i Dalsland. Tillsammans har de tagit fram paketerade upplevelser under konceptet ”Mer än bara golf”

Hästupplevelser

I naturen runt Årjäng finns många vackra platser som kan upptäckas från hästryggen. Ta en ridtur längs vatten, skog och stigar och upplev Årjängs vackra platser i samspel med det mäktiga djuret. En ridtur i naturen är perfekt att kombinera med en lunchrast utomhus eller fika, medan hästarna får pusta ut. Du kan till och med simma med hästarna – om du vågar! Flera företag i Årjäng erbjuder även häst- och vagnsturer.

Läs mer om vilda vackra Årjäng

Vill du ha mer information och inspiration om vår vackra del av Värmland? Hitta mysiga boenden, sjönära campingplatser och spännande aktiviteter?

Hur vill du bo?

Visa alla