Trav är...

...kul för hela familjen!

3 minuters läsning

Årjängstravet

Årjängstravet benämns som Sveriges vackraste travbana och det är vi i Årjäng stolta över.

Årjängstravet är en utflyktsplats för hela familjen och trav och hästar är inte bara en sport utan en livsstil som präglat bygden under många år. Så ta en tur till travet, avnjut en god middag på Travrestaurangen eller packa din egen picknickkorg. Hur som helst kan vi lova dig en spännande och kanske annorlunda dag. Gör också ett besök på Nordiska Travmuseet, det enda museet i sitt slag i norra Europa.

Stortravet och Årjängs Stora Sprinterlopp

Andra veckan i juli varje år arrangeras Stortravet med dubbeltrav fredag och lördag, detta är naturligtvis årets höjdpunkt. På lördagen arrangeras elittrav med Svenska travligan (STL) och V75 med ett besöksantal på omkring 10 000 personer. Då körs även travets största lopp, Årjängs Stora Sprinterlopp där varmblodseliten möts som för närvarande har ett förstapris på en halv miljon kronor. Även Erik Perssons Memorial, ett elitlopp för kallblod som körts sedan 1942 till minne av Erik Persson, avgörs den lördagen. Stortravet är en del av Hästkrafthelgen som arrangeras i Årjängs kommun med motor, trav och folkfest i kombination.

Kuriosa

  • Årjängstravet arrangerar årligen 17 travdagar med spel och 2 ponnytravheldagar, förutom detta många lokala travtävlingar utom spel
  • 5 st proffstränare tillhör banan och det finns ca 100 b-tränare (trav som hobby) som tillsammans tränar omkring 350 hästar
  • Årjängstravet driver utbildningsverksamhet i form av Travskola och utbildar drygt 100 elever i veckan, både barn, ungdomar och vuxna. Travskolan arrangerar även hästupplevelser.
  • Ponnytravet är en ungdomssport inom travet som är stor i Årjäng, 40 aktiva barn och ungdomar finns och ungdomarna konkurrerar på hög nivå ute i travsverige.
  • Årjängs kommun kan ståta med en världsmästare, Callit som 1987 vann VM i USA och en derbyvinnare, Gazza Degato som 2004 vann Derbyt på Jägersro i Malmö!

Historik

När travbanan i Årjäng började byggas 1936, fanns i hela landet bara 3 fasta landbanor. Jägersro, som anlades redan 1907, Solvalla – invigd 1927- och Bergsåker som startade 1932. 1936 tillkom
inte mindre än fyra nya banor. Förutom Färjestad och Årjäng var det Östersund och Åby, som öppnade sina portar det året. Av landets sju banor låg alltså två i Värmland. Detta är inte så konstigt med tanke på det utpräglade hästintresset som finns i Värmland.

Wermlands trafvarsällskap bildat 1882 är fortfarande landets äldsta fasta organisation. Årjängstravets i särklass största travdag var 17 juli 1954 i den s k Francesgalan. Det var Sören Nordin och Frances Bulwark som drog land och rike runt. I Årjäng kom det drygt 15 000 personer, detta ledde i sin tur till bilköer på 4 – 5 mil. 1960 blev det uppsving på travsporten i Sverige när V5 infördes, ett spel som är mycket populärt även idag. 1974 infördes V65 som numera heter V75 och det blev vändpunkten för hela Sveriges travsport. Det är tack vare detta som Sverige håller världsklass inom trav.