Det er betydelig billigere over grensen!

Mange hundrelapper å spare.

4 minuters läsning

Pristest på apotekvarer i Sverige och Norge

Det er betydelig billigere over grensen! I Töcksfors, rett over Riksgrensen, ligger Nordens største apotek. En fersk sammenligning av priser på vaksiner og de mest populære reseptfrie legemidlene solgt i butikk i Norge og Sverige, viser at det er mange hundrelapper å spare.

Vi nordmenn grensehandler ofte i Sverige, og i 2019 handlet vi for hele 16 milliarder norske kroner. Det siste året har det ikke blitt så mye grensehandel på oss, men nå reiser vaksinerte og de som har gjennomgått korona karantenefritt hjem fra Sverige. Forhåpentligvis er det ikke så lenge til alle nordmenn kan ta turen over grensen heller.

Det er ingen hemmelighet at både matvarer, alkohol og tobakk er rimeligere hos Söta bror, men visste du at det også er mye penger å spare på apotekvarer? Det kan være smart å legge inn en visitt til Nordens største apotek, Apoteket Foxen i Töcksfors, når du først er på grensehandel i Årjäng kommune. Det er nemlig mye penger å spare på både reseptfrie apotekvarer og vaksiner i Sverige.

Dobbelt så dyrt i Norge 

Reseptfrie legemidler kan variere mye i pris, spesielt på tvers av landegrensene. I en sammenligning av priser på de mest solgte reseptfrie apotekvarene i butikk i Norge og Sverige, kan man se at det finnes store prisforskjeller.

I pristesten ble gjennomsnittsprisen på varer fra norske apotek i Oslo (Vitusapotek, Boots og Apotek 1) sammenlignet med priser på apotekvarer fra kjeden Apoteket i Årjäng og Töcksfors. Varene som er valgt ut i testen er de mest solgte blant nordmenn som handler i Årjäng, og produktene har identisk innhold/virkningsstoff og mengdeforhold.

Som vist i tabellen nedenfor er samtlige varer i testen billigere i Sverige enn i Norge. På enkelte av varene er prisforskjellen betydelig. Hele syv av de tretten varene koster dobbelt så mye i Norge som i Sverige.

Størst forskjell er det på allergimedisinen Cetrizin, som er 272 prosent dyrere i Norge – den koster 49,50 kroner i Sverige og gjennomsnittlig 185 kroner på norske apotek. Andre gode kjøp i nabolandet er Otrivin nesespray, fiberpreparatet Vi-Siblin, Inotyl salve til barn, mellomromsbørstene TePe og magemiddelet Dulcolax, som alle er dobbelt så dyre i Norge som i Sverige.

Totalsummen på de 13 ulike varene vil i Norge ligge på 2074 kroner, men hvis du kjøper de i Sverige slipper du unna med 1109 kr. Du sparer dermed 45 prosent av totalsummen, 965 kroner, på å gjøre apotekinnkjøpet på andre siden av grensen.

Vaksinering også billigere over grensen

De siste årene har apotek, både i Sverige og Norge, tilbydd vaksinasjon til kunder. Du bestiller vaksinene på nettet og får satt injeksjonen ved reservert tid eller drop-in time ved apoteket.

En sammenligning av prisene fra norske Evaksinasjon, som leverer vaksiner til 4 ulike norske apotek, og det svenske selskapet Doktor24, som leverer vaksiner til apotekkjeden Apoteket, viser at også vaksiner er billigere i Sverige. Vaksinene som er valgt ut er de som tilbys i begge land, da det er noe variasjon på hvilke vaksiner som er tilgjengelig på apotek i henholdsvis Norge og Sverige.

Når det kommer til vaksiner ser vi også store variabler i pris på hver side av grensen. Alle vaksinene er billigere i Sverige enn i Norge, og samtlige vaksiner er over 30 prosent dyrere i Norge enn over grensen. Mest lønnsomt er det å ta TBE – skogflåttencefalitt vaksinen i Sverige, hvor den kun koster 400 kroner for en dose, sammenlignet med 699 kroner i Norge.

Lønnsomt hos naboen

Prissammenligningen viser at det kan lønne seg å ta turen over grensen for å fylle opp medisinskapet og vaksinekortet. Butikksjefen på Apoteket i Töcksfors og Årjäng, Milad Ghorbani, ønsker nordmenn hjertelig velkommen tilbake og ser fram til å ta imot norske gjester utover sommeren. Endelig ønsker vi nordmenn velkommen tilbake til Nordens største apotek for et liv med god helse, sier Milad.

Fakta om grensehandel i Årjäng

  • Årjäng kommune i Värmland er et av de mest populære stedene for nordmenn å grensehandle. De nærmeste butikkene finner du kun 10 minutter fra Riksgrensen. 
  • Det finnes to store handelssteder i Årjäng kommune. I tettstedet Töcksfors ligger det to store kjøpesentre, Töcksfors Shoppingsenter, med over 40 butikker, og Töcksfors Handelspark. Og i Årjäng sentrum kan du handle i 50 ulike butikker, inkludert vinmonopol. 
  • Alle butikkene i Årjäng og Töcksfors har fokus på en trygg handleopplevelse, og har satt inn smitteverntiltak i tråd med anbefalinger fra svenske folkehelsemyndighetene. 
  • Apoteket Foxen i Töcksfors er Nordens største apotek med 800 kvm. med apotekvarer. De tilbyr et bredt sortiment av varer og tjenester. De har også et stort utvalg av varer til husdyr. Det ligger også en Apoteket filial i Årjäng sentrum, men dette er mindre av størrelse. 
  • Det er mulig å ta diverse vaksiner hos Apoteket Foxen, det kan gjennomføres torsdager og fredager mellom kl 10.00 og 18.00. Fullstendig oversikt over vaksineutvalget finnes på nettsidene deres.