En Biking Värmland led är en kvalitetssäkrad cykelled för att du som cyklar ska få en hållbar och säker upplevelse längs vägen. Lederna uppfyller en rad kvalitetskriterier, som att det finns avtal med markägare, tydlig enhetlig markering och svårighetsgradering, kontinuerlig skötsel, hänsyn tagen till natur- och kulturmiljö samt information på svenska och engelska. Lederna går till stora delar över privata marker som markägaren frivilligt upplåtit.
Cykla MTB i kulturhistoriska Filipstad
I Persberg i Filipstad hittar du tre olika cykelleder som är kvalitetssäkrade. Rävviksturen på 5.7 km och Gruvturen på 7.2 km är två turer som är graderade blått (lätt att cykla). Medan Hackatallturen på 7.7 km är graderad som röd (medelsvår). Starten för alla tre alternativ sker vid den nordvästra parkeringen till Högbergsfältets naturreservat.
För den som vill cykla en mycket lätt tur finns möjligheten att besöka Kalhyttan Sport- & Fritidsarena. Här finns Kalhytterundan på 2 km, den är graderad som grön led (mycket lätt att cykla) och sträcker sig runt själva arenan. I området finns dessutom möjlighet att utöva flera andra aktiviteter.
Cykla MTB i Arvika
Ingestrand
I Ingestrandsskogen ca 3 km söder om Arvika finns ett 5 km långt system av kvalitetssäkrade Biking Värmlandleder lämpliga för MTB-cykling. Startpunkten är nära stora parkeringen vid Ingestrands badplats och här finns informationsskyltar och sittplatser för återhämtning. Ingestrandsbanan är en maskinbyggd blå bana på ca 1 km med doseringar och hopp. Banan är lämplig för barn från 5 år, men också för mer erfarna cyklister. Övriga 4 km stigar i området är röda och har flera längre sektioner av teknisk karaktär för den som vill ha mer utmaning.
I området finns också fina boendemöjligheter på Ingestrand Camping och sommartid badplats, minigolfpark café och kanotuthyrning.
Högerud
Högerudsleden startar vid Sydstugan mellan Prästhög och Högerud och är en 4,5 km blåmärkt MTB-led i vacker natur med luftig skog nära The Sheep Inn B&B. Vid en av de högsta punkterna är belöningen storslagen utsikt över Glafsfjorden. Leden är enkel teknisk sett, men innehåller några branta backar som pulshöjande för de vuxna och stor utmaning för de yngre.
Gunnarskog
Södra Gunnarskogsleden är en nästan 23 km lång röd led. Leden är en kombinerad vandrings och mtb led. Cykla åt ena hållet och vandra åt andra. Som vandringsled är den nyligen även godkänd som Värmlandsled. Leden har start å mål vid Larstomta vandrarhem i Gunnarskog och bjuder på varierande cykling i vacker miljö. Den går förbi flera skogssjöar och höjder med fin utsikt. Leden går på varierande underlag av stig, gros och traktorväg. Tuffa stigningar och steniga utförsbackar blandas med härlig flowing singletrack. Leden bjuder på utmaningar även för den erfarne och lockar till utveckling för nybörjare.N59 grader 48.824 sekunder. E12 grader 34.613 sekunderSödra Gunnarskogsleden
Jössefors
Två leder i Jössefors är nu godkända som Biking Värmland leder! Koppsängsleden (6 km, röd) och Motionären (3km grön). Lederna har start och mål vid idrottsplatsen, Tiger arena, i Jössefors. Motionären, 3km grön, följer motionsspåret. Koppängsleden slingrar sig runt på tekniska, smala stigar där man möter fin utsikt och närkontakt med Glafsfjorden.KoppsängsledenMotionären
Cykla mountainbike i Torsby
Torsbys nio första Biking Värmland leder är nu godkända! Fem gröna leder på mellan 12 och 49 km som går längs grusvägar/skogsbilvägar, bl.a. Bosebergsrundan och Vassjörundan. Fyra blå leder mellan 3 och 10 km långa som går på stigar i runt Valberget och norrut, bl.a. Hökåsrundan och Valbergsrundan. Utmana dig själv eller dina vänner och upplev vacker natur, kultur och tradition runt om i Torsby. Torsby erbjuder både den tekniske cyklisten, konditionsfreaket och motionsåkaren ett alternativ och en led som passar. Alla leder har Torsby Skidtunnel och Sportcenter som startpunkt. Valbergsrundan, Rävrundan, Björnåsrundan, Hökåsrundan samt den nya bikeparken med två pumptrack och en flowtrail hittar du på sportcentret och övriga cykelleder tar dig ut på totalt 30 mil leder på gamla skogsbilvägar och grusvägar längre ut i omgivningarna.
Cykla ansvarsfullt
Vi vill att stigcykling även i framtiden skall vara ett hållbart sätt att kombinera naturupplevelser och spänning. Det är av yttersta vikt att vi cyklister håller oss väl med markägare såväl som medtrafikanter och naturen vi cyklar i. Följ dessa råd när du ger dig ut:
- Hälsa! Visa hänsyn och var trevlig mot andra på leden.
- Gör dig hörd i god tid, sakta ner och ge utrymme.
- Skräm aldrig djuren! Träffar du djur på stigarna, tama som vilda, så ge dem tid och utrymme att dra sig undan. Plötsliga rörelser eller höga ljud kan skrämma dem så gör dig hörd och sedd på avstånd.
- Släng aldrig skräp! Ta med hem det du tog med dig ut.
- Respektera att leder kan vara stängda! Det kan tex. bero på oväder, skogsbruk eller jakt.
Cykla säkert
- Åk alltid med hjälm och handskar.
- Var realistisk mot dig själv om din förmåga och kondition.
- Passar leden? Välj led efter dina förkunskaper.
- Bekanta dig med området du tänker cykla i.
- Anpassa farten efter väderlek och underlag.
- Ha alltid med ledkarta och telefon. Tips! Ta ett kort av kartan vid ledens start med mobilen.
- Kontrollera funktionerna på din cykel innan du ger dig iväg.
- Ta med extra reservdelar och verktyg.
- För långa turer ta med tillräckligt med vätska och energi och extra kläder.
- Klä dig rätt, tänk på att vädret kan slå om.
Svårighetsnivåer – Hitta rätt led för dig
Graderingen beskriver den tekniska svårighetsgraden där ledens underlag, hinder, bredd och branthet bedöms. Det är en sammanvägd bedömning av hela leden som avgör graderingen. Ledbeskrivningen visar en ungefärlig andel av ledens olika svårighetsgrader och underlag.
GRÖN – MYCKET LÄTT
Led utan större svårigheter på mestadels grusvägar, traktorväger eller släta ofta breda stigar.
BLÅ – LÄTT
Som grön men med stora inslag av lättcyklade stigar. Något mer teknisk och brantare.
RÖD – MEDELSVÅR
Innehåller stora inslag av tekniska partier, kan ha mycket rötter och sten, och har brantare backar än blå led.
SVART – AVANCERAD
Mycket tekniska passager, brant uppför och utför, större rötter och stenar, hopp och oväntade hinder.Skriv din text här!