Eda skans byggdes av Gustav Oxenstierna och ligger i västra Värmland nära gränsen mot Norge och påminner oss om de svensk-danska krigen på 1600- och 1700-talen. På 1600-talet var det ett utsatt område som flera gånger drabbades av bränder och våld. Ortsbefolkningen var hårt prövad. För att skydda Sverige och Värmland byggdes försvarsanläggningar, så kallade skansar. Eda skans var huvudskansen i försvaret mot Danmark/Norge. (Norge tillhörde Danmark till 1814).
1676 byggdes den första fasta skansen. Den hade ett bra läge, det gick att spärra av landsvägen mot de centrala delarna av Värmland och landskapet är flackt så det var lätt att se fienden. Här fanns plats för en styrka om 100 man och 11 artilleripjäser. Allmogen kallades in för att bemanna skansen. Det fanns ett blockhus i två våningar och palissader, stockar nerstuckna i marken, runt om skansen.
Under 1600- och 1700-talen anföll Danmark skansen flera gånger, men lyckades aldrig inta den. Däremot drabbades befolkningen ändå, ofta brändes gårdar och bönder togs till fånga. 1719 marscherade en stor norsk styrka om 4000 man mot Karlstad. Vid Eda skans blev det häftiga strider och norrmännen fick ta sig tillbaka. Efter kriget 1720 blev skansen permanent.
Skansen fick sitt nuvarande utseende 1808 när den byggdes om från grunden efter att Danmark förklarat krig mot Sverige. Då uppfördes även tre mindre skansar väster om huvudskansen. När Norge och Sverige ingick union 1814 förlorade skansen sin militära funktion. Eda skans planform är karaktäristisk och finns med på Eda kommuns kommunvapen.
Eda Skans restaurerades och återinvigdes 1949.
Eda skans förvaltas sedan januari 2015 av Statens fastighetsverk.
Eda Skans är ett utflyktsmål för hela familjen. Ta med picnic-korgen och upplev platsen som en gång var Värmlands viktigaste försvarsanläggning mot Norge. Här finns mäktiga vallar, kanoner och vattenbrunn kvar på platsen.
Friluftsmuseum med fri entré.
Eda Skans är en befästning, byggd 1652, restaurerad första gången och återinvigd 1947.
Eda Skans
, Åmotfors
7 km S om Charlottenberg, rv 61