Ö-ventyr

2 minuters läsning

Ö-ventyr

Upplev Hammarö, en möjlighetsnära ö i Vänern, bara tio minuter från Karlstad centrum. Här är du alltid nära skärgård, natur och kultur, bad, båtliv och avkoppling, men också pulshöjande aktiviteter som löpning, cykling och vattensport.

Hammarö har många spännande utflyktsmål att upptäcka. Från naturupplevelser till fartfyllda utmaningar och däremellan historiska sevärdheter och skön avkoppling. Här kommer tips på en upplevelserunda.

Börja din Ö-Väntyr med att Uppleva den färgfyllda konsten på Hammarö Art Gallery 

Som förutom sina fasta utställare får gästutställare med jämna mellanrum. På Hammarö Art Gallery kan du få inblick i olika konstnärers kreativitet och självuttryck samt njuta av en färgstark och varierad samling av konstverk.

Hammarö Art Gallery

Fortsätt vidare till Nolgårdsviken Fågeltorn

Visste du att fågeltornet i Nolgårdsviken är tillgänglighetsanpassad? Det gör att fler människor, oavsett fysiska förmågor, kan njuta av naturen och fåglarna i området. På plats finner du även information om de olika fågelarter som finns i området och som med lite tur kan beskådas.

Nolgårdsviken fågeltorn

Kulturbygden

Från Nolgårdsvikens fågeltorn sträcker sig leden vidare över spångar, genom fält och skog via Pilgrimsleden till Hammars udde där det finns en domarring vid Värmlands näst största gravfält från järnåldern.

I närheten av gravfältet ligger Hammarö kyrka som är en av Värmlands vackra spånklädda timmerkyrkor. I kulturområdet runt kyrkan finns även Hammars gård som under sommartid har ett café och Skärgårdsmuseet som ligger alldeles intill klipporna vid Vänerns strand, låter dig fängslas med en unik samling föremål från det gamla Vänerfisket m.m.

Hammarö kyrka

Hammars udde

Hammarö Skärgårdsmuseum

Hammars Gård

 Sockenstuga som byggdes 1920-talet, uppfördes ursprungligen som kommunalhus. Här finns fantastiska takmålningar utförda av Oscar Jonsson efter idéer av Wenzel Björkhagen. Målningarna som består bland annat av sex ovala medaljonger, symboliserar Hammaröbornas levebrödfiske, jordbruk, industrin samt sägner från ön.

Sockenstugan

Hembygdsgården

Hembygdsgården som är en före detta Sockenstuga med klockarbostad byggt 1846. I bodarna bakom och bredvid Hembygdsgården, kan du upptäcka bland annat Skolmuseet. Dessa byggnader och deras plats har sin berättelse och sin historia som får dig att göra en liten resa i tiden. En fantastiskt kulturupplevelse för både stora som små.