Ö-ventyr

2 minuters läsning

Foto:

Erik Edgren

Ö-ventyr

Hammarö har många spännande utflyktsmål att upptäcka. Från naturupplevelser till fartfyllda utmaningar och däremellan historiska sevärdheter och skön avkoppling. Här kommer tips på en upplevelserunda.

Upplev den färgfyllda konsten på Hammarö Art Gallery 

Som förutom sina fasta utställare får gästutställare med jämna mellanrum.

Hammarö Art Gallery

Fågeltornet 

Fågeltornet i Nolgårdsviken är tillgänglighetsanpassad. Där finns även information om de olika fågelarter som finns i området och som med lite tur kan beskådas. 

Nolgårdsviken fågeltorn

Kulturbygden

Från Nolgårdsvikens fågeltorn sträcker sig leden vidare över spångar, genom fält och skog via Pilgrimsleden till Hammars udde där det finns en domarring vid Värmlands näst största gravfält från järnåldern.  I närheten av gravfältet ligger Hammarö kyrka som är en av Värmlands vackra spånklädda timmerkyrkor och i kulturområdet runt kyrkan finns även Hammars gård som sommartid har ett café och Skärgårdsmuseet som ligger alldeles intill klipporna vid Vänerns strand, där hittar du en unik samling föremål från det gamla Vänerfisket m.m.

Hammarö Kyrka
Hammars udde
Hammars gård
Skärgårdsmuseum

 Sockenstuga från 20-talet som uppfördes ursprungligen som kommunalhus här finns fantastiska takmålningar utförda av Oscar Jonsson efter idéer av Wenzel Björkhagen. Målningarna som består bland annat av sex ovala medaljonger, symboliserar hammaröbornas levebrödfiske, jordbruk, industrin samt sägner från ön.

Sockenstugan

Hembygdsgården som är en före detta Sockenstuga med klockarbostad byggt 1846, i bodarna kan du upptäcka bland annat Skolmuseet. Dessa byggnader och plats har sin berättelse och sin historia som får dig att göra en liten resa i tiden, det är en fantastiskt kulturupplevelse för både stora som små. 

Hembygdsgård