Personporträtt

Ernst Kirschsteiger

Inredare och programledare

3 minuters läsning

Ernst Kirschsteiger

Ernst Kirchsteigers resa från Värmland till TV-rutan. Uppväxten i Degerfors, tiden på IKEA och 5 inspirerande Ernst-citat.

Från skolan minns Ernst Kirchsteiger att han mest satt på lektionerna och dagdrömde, han har alltid varit något av en filosof. Det är inte för inget han kallas Sveriges mysfarbror.

Att vara barfota är ett av Ernst signum när han skapar nya kreativa hantverk och recept att bjuda sina vänner på. ”Jag vill ha sommar över precis hela kroppen, inte bara doppa tårna i den” är ett av de många citat vi fått ta del av i tv-sofforna.

Värmländska rötter

1955 flyttade Ernsts österrikiska pappa och polska mamma till Degerfors för att jobba inom järnindustrin. 1957 kom Ernst till värden.

Ernst Kirchsteiger växte upp i järnverkets och fotbollens Degerfors men hittade sin egen väg med hjälp av sin musikaliska förebild Nisse Landgren. Ointresserad av sport öppnades andra dörrar och uppväxten präglades av intresset för konst och design. Vid tretton års ålder hade Ernst sin första konstutställning i Folkets Hus. Han visste tidigt vad han ville jobba med och började tidigt sin karriär som inredningsarkitekt på IKEA. Idag är han känd med hela svenska folket som den vältalige, mysige värmlänningen som alltid verkar njuta av det lilla i sin närvaro.

Marinerad i Värmland

Ulla och Ernst har varit gifta i knappt 30 år och har två söner tillsammans. Paret har bott i samma 1700-talsgård utanför Örebro i 27 år tillsammans men Ernst känner sig ändå ”marinerad i Värmland”: Född i Filipstad, uppvuxen i Degerfors.

För Ernst handlar livet mycket om kärleken till frun Ulla, maten, måltiden, drycken, skrivandet och skapandet. Och om det värmländska landskapet.

Jag älskar Värmland. Frykentrakterna är så bedövande vackra att man hissnar. Jag ömmar väldigt mycket för Klässbol och deras verksamhet, deras tilltal och vänskap. I Karlstad har jag många vänner. Och jag vet inte hur många gånger jag sänkt ner min långa kropp i Vänerns böljor, framför allt vid Ölme i Kristinehamn, där min bror hade hus.

Ernst Kirschsteiger

Den Värmländska berättartraditionen inspirerar honom, att kunna plocka upp en historia och föra den vidare – eller skapa något nytt av den.

En kreativ mångsysslare

Inredare, programledare, kock, vigselförrättare, formgivare… Ernst är en mångsysslare en som skapat både tapeter, mysiga plädar, porslin och vackra ljusstakar, och en egen tidning.

I aktionsprogrammet Första, andra, tredje uppmanades till vindsröjning och förrådstomning när Ernst följde ett antal experter och värderade föremål. I programserien fick Ernst även göra en serie reportage om olika inredningsstilar och svenska formgivare som Sigvard Bernadotte och Stig Lindberg.

Ernst skapar och formger sina egna designföremål med hög kvalitet gjorda i ”ärliga, levande material som åldras med värdighet.” Han ställer höga krav på att de som tillverkar produkterna måste dela hans värderingar och syn på kvalitet. Under några år fanns det en hel Ernstbutik i Värmländska Väse där han sålde sina produkter, men idag kan hans vaser och ljusstakar köpas i utvalda butikskedjor och designkoncept.

Under sin resa från korvförsäljare och sedan inredningsarkitekt på Ikea till kock och matkreatör med en stark personlighet, har han tagit svenska folket rakt in sin värld av midsommarfirande, julstök och eftermiddagssol i sitt paradis i Toscana.

 Mångsysslaren och allkonstnären lägger ner både själ och hjärta i sina projekt. Ernst har en utbildning som formgivare men har även arbetat som restauranglärare. Som kock skapar och formger han med mat som råvara. Nya recept avsmakas och avrundas ofta med ett unikt Ernst-citat. Ernst kombinerar gärna elementen inredning, trädgård och mat i samma skapelse för att upplevelsen ska bli så trevlig och smaklig som möjligt.

Copy link
Powered by Social Snap