1. Fika
Arvika är en caféstad! Ett besök kräver en fika på något av stadens mysiga konditorier. City Konditoriet har den tidstypiska inredningen kvar från 1940-talet. Nordells Konditori vid torget har anor från 1911, med en uteservering under pergola där gråsparvarna kvittrar och fontänen porlar på sommaren. Elins Bakgård har bara några år på nacken men har ändå mycket av den lokala hantverkskänslan i sig, med äldre möbler och porslin, kakelugn och glasveranda. Lunchen här är utmärkt! På Rackstadmuseet en bit utanför centrum finns Café Elis. Det är bara att välja – eller testa alla!
2. Gå på konstutställning
I Arvika ligger hantverk, konstnärskap och kreativitet nära hjärtat hos många, vilket gett ett stort lokalt utbud. På Arvikas konsthall visas ett tiotal utställningar om året, ofta med relevanta och spännande samtidskonstnärer. Strax utanför ligger Rackstadmuseet som visar konst- och konsthantverk från Rackstadkolonin med influenser från Arts & Crafts-rörelsen parallellt med aktuell samtidskonst. Intill ligger vackra konstnärsbostaden Oppstuhage och bröderna Erikssons möbelverkstad. På både konsthallen och Rackstadsmuseet anordnas konserter och andra arrangemang. Runt om i stan finns även verkstäder och ateljéer, mindre gallerier som Galleri pi och museer som Arvika fordonsmuseum.
3. Shoppa lokalt hantverk
När man är i Arvika kan man besöka Sveriges äldsta konsthantverksbutik – Arvika konsthantverk. Här säljer traktens lokala konsthantverkare sina alster i keramik, glas, textil, smide, trä, skinn, silver och ibland bildkonst. Även på den yngre butiken Lokal kan man hitta hantverk och mat från Arvikatrakten. Intill ligger den anrika Te-Affär´n. Det finns även flera second-hand och antikbutiker runt om i stan. En favorit är också Tilde tryck, det lokala tryckeriets pappersbutik.
4. Titta på arkitektur
I Arvika finns det många vackra byggnader, som biopalatset Palladium, Arvika konsthall, stadshuset, L.P. Svenssonshuset med sina lökkupoler och fina sekelskiftesvillor. Det är värt att lyfta blicken för att titta på alla vackra skiffertak, det är extra många här på grund av närheten till Glava skifferbrott. Ett exempel är turistbyrån, som ligger i ett typiskt gammalt Arvikahus. Man kan också bo i stadens äldsta hus – på Scandic Arvika. Smidesdetaljer som vackra spiror, balkonger och grindar skvallrar om hantverkskunnandet i trakten. Men kanske är gårdarna och alla gårdshus mest karaktäristiskt för Arvika, det är spännande att kika in genom portar och mellan hus!
5. Besök Trefaldighetskyrkan
En byggnad som verkligen förkroppsligar traktens hantverksskicklighet är Trefaldighetskyrkan som stod klar 1911. Arkitekter var Ivar Tengbom och Ernst Torulf, som inspirerades av nationalromantiken. Enligt stilens ideal hämtades byggnadsmaterialet från trakten och lokala konstnärer och konsthantverkare skapade inredningen – vilket passade Arvika utmärkt. Från kyrktrappan har man rak sikt ner över Torggatan med järnvägsstationen i andra änden och Kyrkviken i bakgrunden. I och med att Arvika har en rutnätsplan som är placerad i en sluttning finns det många vackra siktlinjer från höjden ner mot viken.
6. Spana offentlig konst
Både i centrum och vid Rackstadsmuseet finns en hel del offentlig konst. Den mest kända är kanske Fågelmannen som ligger på torget, skapad av Liss Eriksson 1971. En bit upp på Torggatan står Elis i Tasere med sin cykel, som personifierar det fyndiga originalet. I stadsparken finns också några fina skulpturer, som Sommardopp och Hind med kid. På turistbyrån kan man hämta en skulpturguide för att upptäcka mer. Under gatukonstfestivalen Artscape 2017 fick Arvika två häftiga väggmålningar, ”Pipe Dream” av Nomad Clan på Hantverksgatan 12 och ”The Griffin” av Wild Drawing på Hantverksgatan 11. På Östra Esplanaden 22 finns också Arvikabördiga konstnären Julia Rios väggmålning ”Hometown” från 2021.
Nyfiken på mer streetart? Här kan du läsa om mer streetart i Värmland.
7. Leta Werner Gjerming
En person som betytt mycket för Arvikas modernistiska arkitektur är Werner Gjerming. Han var Arvikas stadsarkitekt i hela 30 år, mellan 1938-68. Gjerming har ritat tingshus, sporthall, polishus, församlingshem, folket hus, tillbyggnad av Solbergaskolan, affärshus som Cityhuset och KP-möbler samt flera vitputsade flerbostadshus. Hans egen villa ligger på Skolgatan 5. Byggnaderna följer ofta tidens arkitektur, har genomtänkta planlösningar och gedigna material.
8. Njuta i stadsparken
Stadsparken i Arvika har blivit utnämnd till ”Årets park” 2019 och ”Årets turistmål” i kategorin parker och trädgårdar 2015. Till stor del beror det nog på parkförvaltningens underfundiga och vackra skapande av ett blomsterprogram med ett nytt tema varje år. Men det är också en över hundra år gammal park som har mycket kvar av den ursprungliga planen från 1913. Här finns en pergola täckt med vildvin som är en av Europas längsta. Det finns också fågeldamm, fontän, lekpark samt skulpturer och olika trädarter.
9. Torghandla
Varje helgfri onsdag och lördag är det torghandel. Då kan man göra loppisfynd eller äta något gott! I början av oktober går folkfesten Arvikamârten av stapeln. På torget finns förutom Fågelmannen även konstverket ”Händelser vid torget” av Ingrid Falk, från 2021, där en stor hand omges av meningar och citat från Arvikabor. Järnvägsstationen ligger ståtligt i södra änden av torget, hit tar du dig raka vägen från både Stockholm och Oslo.
10. Besöka Sågudden
Sågudden är ett fint utflyktsmål för alla åldrar som ligger vackert vid Kyrkviken. Friluftsmuseet skapades av Västra Värmlands Fornminnesförening när de, förutom att samla äldre föremål, även flyttade hit hus av olika slag som berättar om äldre tider. Störst är Storbondegården som är ett sommaröppet museum. Man kan hålla extra utkik efter högtider och arrangemang som anordnas på Sågudden. Här finns också lekplats, örtagård och ett utmärkt sommarcafé.