David Kvicklund tipsar!

48 timmar i norra Värmland

4 minuters läsning

48 timmar i norra Värmland

Upplev sagolik natur, kreativ berättartradition och fartfyllda utomhusaktiviteter under 48 timmar i norra Värmland.

David Kvicklund

Dag 1: Sagolik natur och konst i Sunne

Det var en gång i Sunne. Det blir den naturliga starten för den här odyssén i norra Värmland. För vad passar bättre än att börja resan i sagolika Sunne? Här väntar den perfekta mixen av mäktiga naturupplevelser, ett potpurri av kulturhistoriskt wow och genuina boenden väl värda en omväg. Och nog är det passande att en sagotrakt bjuder på magisk vandring i all sin prakt. Gruvrundan i Gräsmark är mer än en ordinär milsvandring. Längs vandringen finns gruvor med bergsväggar där roströda kopparrester från gruvbruk med tidens rand blivit blågröna tavlor som lyser upp. Naturkonst! Väl tillbaka ovanför jord är det aldrig långt till nästa kulturella kraft. Ta vägen förbi Selma Lagerlöfs Mårbacka som inspirerar med sin tidlösa kreativitet (även under utvalda höstdagar) och Alma lövs oefterhärmliga konstinstallationer (sommaröppet) för nästa färgstarka nedslag. Och apropå färgstarkt intryck. Under sommaren är Rottneros ett lika givet som vackert besöksmål. Parken är med sina skulpturer och trädgårdsformationer en fröjd för ögat. Här skulle sagan kunna vara all, men Sunne har mer att berätta. Varför inte avsluta dagen med en hänförande uppvisning hos Västanå teater? I den urhäftiga Berättarladan (som är Värmlands största lada) är teater ren och skär konst. Du ramar med fördel in upplevelsen med teaterpaketet i Ulvsby herrgårds regi. På så sätt får du skön komfort, familjär herrgårdskänsla och läcker mat som det perfekta crescendot på din härligt konstiga dag i Sunne.

Alma Löv

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Sahlströmsgården

Dag 2: Skidmecka och värmländsk smaktradition i Torsby

Efter en frukost med närproducerat fokus på Ulvsby herrgård vankas dagens upptåg. Och det går uppåt på fler än ett sätt. Genom att följa E45 med sjön Fryken i konstant blickfång når du, via en avstickare till vänster, hisnande höjder. Tossebergsklätten mellan Sunne och Torsby är en utsiktsplats som toppar det mesta. Från klätten ser du hela Fryken, de blånande bergen och den omgivande skogen. Och det är bara en försmak av det naturen har att ge i Torsby. 75 naturreservat, toppskidanläggningar som Branäs, Långberget och Hovfjället och erkänt bra fiskevatten är bara några av naturtillgångarna. Och det slutar inte där. Ta tillfället i akt att uppleva Torsby skidtunnel, som med sin inomhusmiljö står för perfekta längdskidspår och snöstatus oberoende av väder och vind. Bekanta ansikten i spåret? Inte omöjligt. Här hänger den svenska skideliten titt som tätt när det vankas läger. Efter ett gäng timmar i skidspåret kan du fylla på med energi på värmländskt vis. Då är mottin ett måste! Den urtypiska rätten med stekt skrädmjöl, fläsk och lingonsylt är en specialitet. Avnjut måltiden på Kollsbergs hembygdsgård som har härligt högt läge vid Frykens norra spets. Landa dagens alla intryck på kulturhistoriska Sahlströmsgården. Här har familjen Sahlström i generationer gjort platsen till ett konstnärscentrum. Flanera genom utställningen och spana in butiken med värmländska produkter. Ta kvällen med middag i hotellets ambitiösa restaurang och somna gott med utsikt över sjön Sirsjön.

Monica Zetterlund museet

Ulvsby herrgård

Dag 3: Hej, hej Monica i Hagfors och bevarad hembygdsgård i Ransäter

Ny dag och dags att vända söderut till nästa värmländska ort värd en lovsång: Hagfors. I linje med resan i stort finns här natureskapader nog för en längre vistelse. Och efter ha luftat vandringskängor och längdskidor tidigare under resan bjuder Värmlandsgården in till vattennära aktiviteter i plural. Upplev lugnet med kanotpaddling eller testa balansen på SUP-brädan. Och efter en sån kraftansträngning kan du gott belöna dig med kalorier modell snabbare. Slå dig ner på på klassiska Kaffestugan som bjuder på hembakat i konditoristil. Och vad vore ett Hagforsbesök utan att sakta gå genom stan till museet som hyllar Monica Zetterlund, sångfågeln som växte upp här? Museet är en härlig tidskapsel med mängder av prylar och scenkläder som tillhört Monica. Runda av resan i samma välbevarade historiska stil hos ortsgrannen Munkfors. Gå förbi en av Sveriges största hembygdsgårdar i Ransäter och ta in hela äventyret i lugn och ro. Och bara må. En sagolik resa har just fått ett lyckligt slut.

Copy link
Powered by Social Snap