David Kvicklund tipsar

48 timmar i östra Värmland

4 minuters läsning

48 timmar i östra Värmland

Internationella influenser med värmländsk finish. 48 timmar i östra Värmland bjuder på allt ifrån Picasso och Sardinien till Carl Jan och Nobel.

David Kvicklund

Dag 1: Sydeuropeiska intryck med värmländsk touch i Kristinehamn

Kristinehamn är skärgårdskommunen redo att färga ditt besök med en palett som går över hela skalan. Den 15 meter höga Picassoskulpturen – jodå designad av DEN Picasso är en lika otrolig historia som konstverket är vackert placerat på en udde intill Vänern. Tack vare Kristinehamnskonstnären Bengt Olsons möte med team Picasso 1963 kunde det osannolika bli verklighet. Nu står den där vid Valösundet och tittar med sina ”ögon” när du tar promenaden längs strandkanten. Men det är inte bara en spansk kreatörs verk som står ut. I stans centrum kan du inspireras av inredningsglädjen hos Lev Vackert och läckert drejade krukor och härligt hembakat hos Krukmakeriet. En smak av Sydeuropa väntar också på lunchtallriken hos hyllade Oliveriet – den italienska restaurangen som frestar med sardinsk autencitet och pastarätter av högsta klass. Ägaren Andrea har mottot “jag äter inte för att leva utan lever för att äta” och maten levererar stort. Byt sedan kolhydrater mot kul vandring på Järnleden, en av Värmlands särskilt utmärkta signaturleder. Den 30 kilometer långa leden har sitt ursprung i Gustav Vasas tanke om en etablerad färdväg för järnet genom Bergslagen. Och du behöver inte gå hela leden. Ge järnet på deletappen som startar i gästhamnen eller vid Niklasdamm för ett par timmars tur. Med en upparbetad aptit är det dags för dagens sista anhalt: Ölme Prästgård Gästgiveri, en dryg mil väster om Kristinehamn. Här väntar middag i erkänd White Guide-klass och personligt inredda rum med stil. Tack och gonatt!

Saxå Bruk Filipstad.

Bofors Hotell i Karlskoga.

Picassoskulpturen i Kristinehamn.

Dag 2: Lekfullt så det smäller om det i Karlskoga och finmiddag i Filipstad

Med en fulladdad bil (laddstolpe finns) och människa (rofylld frukost) pockar dagens första sevärdhet på uppmärksamheten. Res österut till Degerfors kommun som inte bara ståtar med ett jättebra fotbollslag utan också med spektakulär vandring på Jätteberget. Här finns grottor och gångar på sisådär 80 meter! Det är en vandring som faller barn i smaken och det gör tveklöst även nästa äventyr. I Karlskoga väntar Bodaborg, en sann oas för tävlingsinstinkten och lagsamarbete. Hur många utmaningar klarar ditt team? När du ändå är i Karlskoga kan du knappast förbise stadens kanske största profil. Alfred Nobel bodde delar av sitt liv i Karlskoga och på Nobelmuseet som ligger på hans herrgårdshem Björkborn kan du få en häftig inblick i Nobels labb från tiden då krutet blev till. Missa inte heller science-centret Fiffiga huset där alla sinnen får sitt lystmäte. Och när vi ändå är inne på Nobelrelaterat: ställ in siktet för lunchen på anrika Bofors hotell där linnedukarna är redo. Varför inte slå till på en lite lyxigare diplomatlunch med varmrätt och dessert? Lämna en pangort för en annan och styr färden norröver till Filipstad. Spendera en eftermiddag med vandring i naturreservatet Brattforsheden och dela parkbänk med Nils Ferlin-statyn i centrum. Gourmanden i dig ska också få anledning att le den här dagen. För Saxå Bruk är inget annat än en smörig sås för själen. Och inte undra på. Bakom restaurangen och herrgården står konnässören Carl Jan Granqvist. Här håller mathantverket toppklass och menyn är lika färsk som de närproducerade råvarorna.

Alfred Nobel Björkborn Karlskoga.

Big Hill Lodge Filipstad.

Dag 3: Höjdarlunch på Big Hill Lodge och kanaltitt i Storfors

Efter ett matintag med kvalitet är det dags att styra mot nya mål. Med motion på programmet. Är du golfare av traditionellt snitt är Saxå golfklubb en godbit du bör ta fasta på. Är du discgolfare? Ja, då är det naturmysiga aktivitetscentret Kalhyttan ditt ställe. Oavsett golfprofil kräver motionsövningen sin energipåfyllning. Snirkla dig uppför backen på Storhöjden och gör slag i saken på Big Hill Lodge väl på toppen. Restaurangens lunchservering tar enligt egen beskrivning sin utgångspunkt ur skogens rike. Här finns något för både dig som uppskattar vegetariskt och vilt och som värdesätter ekologiskt. Maten på ”Höjda” är en höjdare. Det är också utsikten. Ta dig upp i utsiktstornets topp som med sina 28 meter ger väldiga vyer. Om inte stegen uppför tar knäcken på dig är det en fin Filipstadsfinal att spana in knäckebrödsmuseet och butiken hos Wasa. Sedan 1931 har stortillverkaren satt Filipstad på kartan. Botanisera i historik och kuriosa och köp med brödföda. Resans timmar börjar nu rinna ut. Men du hinner med ett stopp till. Färdas söderut? Stanna till i Storfors! Åsjöhyttan, där det bröts järnmalm för sisådär 350 år sedan, är en häftig vandringssevärdhet. För mer vattennära synintryck är det läckert att följa Bergslagskanalen – den enda svenska kanalen som inte leder till ett större vatten. Och nog är det passande att låta en unik kanal avsluta resan i Östra Värmland. För programutbudet häromkring är verkligen något speciellt. Oavsett om det handlar om Picassostaty eller värmländsk matkonst.

Fler upplevelser i östra Värmland

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap