Opplevelser i Värmland

Värmland er et paradis for barn

7 minuters läsning

Värmland er et paradis for barn

Värmland er kjent for vakker natur og spennende kulturopplevelser, men myldrer også av store opplevelser for de små.

Lyst på en morsom ferie for hele familien? Värmland ligger i kort kjøreavstand fra grensen, og har alt fra spennende dyreparker og silkemyke strender til morsomme lekeland og lærerike museum, som kan gi de yngste i familien fine ferieminner.

Her er et utvalg av hva som finnes av aktiviteter i Värmland for barn i alle aldre.

Sunne Sommarland
I den heftige utendørs badeparken Sunne Sommarland kan hele familien more seg. Ved innsjøen Fryken finner du adrenalinfylte badesklier for de modigste i familien, der du både rutsjer så fort som mulig på tid, og rolig og behagelig ned på en badering. Den villeste er kanskje badesklia Fritt fall, men det finnes også plaskebasseng for de minste, og hele 600 solsenger å slappe av på.

Elg- og beversafari
Fra Långberget går du ut i skogen sammen med en erfaren guide for å møte skogens konge: elgen. Følelsen av å stå ansikt til ansikt med det majestetiske dyret (Europas største!) blir et minne for livet for alle i familien. Guiden forteller om elgen og hvordan den lever under turen, og vel tilbake ved hotellet får du kaffe, elgskav og saft. Alle barn får også en suvenir.

Skogen rundt Långberget er en av Sveriges mest elgtette områder. Safarien gjøres i minibuss på små skogsveier fra Långbergets sporthotell. Dersom du ønsker å kjøre i egen bil er det også lov.


Fra Långberget sporthotell kan du også reise på beversafari — denne gangen i kano. Turen gjennomføres på kveldstid, og er stemningsfull og spennende. Du lærer om beveren og dens liv, mens du smyger deg gjennom vannet på leting etter beverdemninger og spor. Kanskje du også har flaks og får se en ekte bever?

Torsby skitunnel
Torsby skitunnel er Sveriges første skitunnel. På Torsby Skidtunnel & Sportcenter kan du blant annet gå på ski om sommeren, spille frisbeegolf og prøve rulleski på bane. Det finnes sykkelruter i alle vanskelighetsgrader, og komplett utstyrsutleie. Er skikunnskapene rustne kan du få hjelp av en instruktør. Det finnes også en utendørsgym der du kan trene styrke. Her kan med andre ord store og små få brukt hele kroppen og ha det moro i mange timer.

Klatrebanen på Arvika Kanotcenter
Kombinér lek og samarbeid med adrenalin og eventyr mens du klatrer mellom tretoppene i Høghøjdsbanan. Konkurrer med hverandre og deg selv, og jobb deg gjennom de tolv stasjonene med forskjellige tema og vanskelighetsgrad.

Klatrebanen passer for voksne og barn over 11 år, og har en minimumshøyde på 150 cm. Det finnes også en barnebane med mindre høyde.

Rottneros park
I Rottneros park ligger det en egen lekepark for barn mellom 2 og 11 år. Barna kan boltre seg i både sklier, på piratflåte, trampoline, tråbil, og klatrebaner. I skipet som også ligger i parken kan barna kaste loss mot nye eventyr. Rottneros park er en opplevelsespark for hele familien med aktiviteter som passer alle aldre.

Arvika Stadspark

Arvika Stadspark ligger som en grønn oase i hjertet av Arvika, og innbyr til spaserturer og aktiviteter av ulike slag. På området finnes en stor lekepark, utegym, scene og fugledam. Kjøp med noe godt og slå dere ned blant hundre år gamle trær og fargerike blomsterbed. Parken er også kjent for sin unike pergola, flotte kunstverk og ikke minst tusenvis av blomster som fornyes hvert år.

Torsbybadet
 Torsbybadet kan de små leke seg og plaske rundt, mens de voksne slapper av og nyter relax-avdelingen. I tillegg til et eget treningssenter, finnes det 25-metersbasseng med fire baner, plaskebasseng for de små og virvelgrotte. Vil du kjenne det kile i magen kan du kjøre ned den 60 meter lange vannsklia, og vil du roe det helt ned kan du sette deg i boblebadet eller badstua i relax-avdelingen.  

Arvika Fordonmuseum
Små og store kan la seg fascinere av antikke biler, sykler og motorsykler på kjøretøysmuseet i Arvika. Det meste av kjøretøy vises her, i bygget som er et restaurert Thermia-støperi. Det er både permanente og midlertidige utstillinger, med forskjellige tema innenfor motorens verden. Arvika Fordonsmuseum har også en café og en museumsbutikk der du blant annet kan kjøpe modellbiler.

Trollet
Årjängstrollet er 8 meter høyt, og har skostørrelse 3,5 meter. Det er sannsynligvis Sveriges største troll! Trollet ble til i 1972, da det ble tegnet av kunster Erik Hermansson Bålsta. Gunnar Anderson gjorde trearbeidet. Før trollet fikk sin faste plass utenfor hotellet i Årjäng var det på turné i Sverige, og det er spesielt populært blant barna, som kan skli ned på trollets bakende.

Dresinsykling på nedlagte jernbanespor
Å sykle dresin på den nedlagte jernbanen mellom Årjäng og Bengtsfors er en spennende opplevelse for både store og små. Turen er totalt 50 km lang, og tar deg med gjennom vakker natur, forbi innsjøer og inn i skoger. Du velger selv om du vil sykle enkeldresin, med to personer, eller tandem med tre personer.

Det finnes også en 65 km lang dresinrute fra Degerfors, via Konsterud og Gullspång til Torrevd. En koselig og spennende tur i et vakkert landskap, der det både finnes sopp, markjordbær og GeoCaching langs veien. Det er også et fint strekke å legge inn en overnatting, ta et bad eller en fika underveis.

Gokart
Både i Årjäng og i Kristinehamn kan du bryne deg i gokartbanen. Gokarten i Årjäng er åpen året rundt, og er perfekt om du blir sulten på litt fart og spenning. Her kan dere kjøre om kapp med hverandre, eller for å slå banens stående rekordtid. På Kristinehamns Gokartbane får du både vanlig gokart, trimmede gokart og juniorgokart for barn fra 7 år. Du kan til og med leie dobbelgokart, så dere kan sitte to i en bil. Utfordre familie eller venner til et race, og bevis hvem som er raskest!

Nordmarkens kanosenter
Klatring er en perfekt aktivitet for aktive barn og ungdom. Her får du testet grenser, kjent på adrenalinet og brukt hele kroppen! På Base Camp Risviken ved Nordmarkens Kanot Center lærer du om sikkerhet, sikring, seler og knuter, før du klatrer i vei på utendørs klatretårn.

Alt utstyr er inkludert, og de som vil kan grille pølser etter at klatringen er ferdig.

Värmlands Vikingacenter
 Värmlands Vikingacenter finner du en av Nord-Europas største utstillinger om vikingtiden. Du får blant annet se en gate fra 1000-tallet i full skala, komplett med dokker av mennesker, lyder og forklarende tekster og bilder. Den permanente utstillingen blir stadig større, og trekker deg rett tilbake til år 1000.

Bli viking for en dag! På Vikingatinget kan du prøve aktiviteter som øksekasting, pil og bue og andre leker fra vikingtiden. Du kan også prøve å ro vikingskipet Glad av Gillberga.

Pirattur
Bli med Kaptein Romgrogg og mannskapet på båten Christine av Bro på pirattur i Vänerns skjærgård. Målet er å finne kaptein Enögas skatt! Ryktet sies at den finnes på Saxholmen, og for å finne den går du i land der. Skipet er en kopi av et 1600-talls skip, og det blir fart, spenning og kanonskudd med piratene ombord.

Värmland Moose Park

Har du alltid drømt om å klappe eller mate en tam elg? Den muligheten har du i Värmland Moose Park. I parken kommer du nært innpå skogens majestetiske konge. Du opplever parken til fots på en guidet tur i elgenes naturlige miljø – en opplevelse du sent vil glemme!

Sannabadet og Lek & Luft
Sannabadet er et badeland for hele familien. I familieavdelingen finnes det vannsklie, boblebad og lekebasseng. Vegg i vegg ligger Lek & Luft, et lekeland på 6000 kvadratmeter. I lekelandet kan dere klatre gjennom hinderløyper, hoppe i hoppeslott, skli og leke. Dere kan også prøve forskjellige idretter, som innebandy, høydehopp og fotball. For en ekstra morsom dag kan dere kombinere begge stedene!

Mariebergsskogen
Mariebergsskogen er en av de mest besøkte stedene i Värmland. I parken arrangeres det turer hver uke, og aktiviteter for barna, som skattejakter eller hemmelige oppdrag som lærer dem om naturen. Du kan også være med på trollvandring, en magisk teaterforestilling midt i skogen. På Mariebergsskogen er det både minigolf, beachvolleyball, streetbasket og bowling. Du kan også gå ned til stranda for et kjølende bad, om du ønsker det. I Lillskogen dyrepark bor det mange svenske gårdsdyr: kyr, ponnier, minigriser, geiter, sauer, kaniner og høns. Om sommeren kan du få kose med geitekillinger, lam og kyllinger.

Sundstabadet
 Sundstabadet er det noe for enhver. I lekeavdelingen er det for de nysgjerrige både grotter og utendørsbasseng, vannsklier, stupetårn og klatrevegg. Det er også mulig å booke «Runnerz», en morsom aktivitet der du løper inne i store plastkuler på vannet.

Vil du trene finnes det både et treningssenter og tre lange bassenger med svømmebaner. I relax-avdelingen er det opplevelsesdusjer, boblebad og aufguss-badstu, en badstu med duftende eteriske oljer i tillegg til dampen. I det unike hamam-rommet er det en oppvarmet stor marmorstein du kan varme deg på, og du kan slappe av i sola på terrassen.

Värmlands museum
På Värmlands Museum kan barna lære om historien fra 10 000 år tilbake frem til i dag. Hvordan levde jegerfolket i de Värmlandske skogene da de først kom?

På museet er det også en egen utstilling for barn, basert på eventyrverdenen til Inger og Lasse Sandberg. Her kan barna lære, leke og pusle, og ta del i mange spennende opplevelser basert på eventyrene.

Brigadmuseet
Ta en tur innom det interaktive opplevelsesmuseet som tar deg gjennom en spennende tidsreise om hvordan Den kalde krigen påvirket det svenske Forsvaret og samfunnet forøvrig.

Copy link
Powered by Social Snap