Fordon

Paradiset för bilfantaster

2 minuters läsning

Ett paradis för bilfantaster

Arvika Fordonsmuseum är ett paradis för bilfantaster - och för andra också.

Per Mårtensson

Totalt har vi över 100 fordon från alla decennier.

Har du tur kanske du till och med stöter på stadens store rallyson, Per Eklund, här inne. Per, idag 76 år, finns förstås representerad på museet.

– Vi har hans Saab 9-3 Viggen, som Per vann legendariska backtävlingen Pikes Peak i USA med 2000 och 2002, berättar museets intendent Karl-Axel Evrell.

Per Eklunds MG Metro från 1986 finns också utställd.

Eklund vann Svenska rallyt 1976 och Sveriges allra första rallycrosstävling, 1971. Han blev Europamästare i rallycross 1999.

Fordonsmuseet bjuder på en nostalgisk resa bland mängder av bilar, motorcyklar, mopeder, hästvagnar, slädar, cyklar, modellbilar och mycket annat.

– Totalt har vi över 100 fordon från alla decennier.

Några av höjdarna: Mercedes 370 S Cabriolet 1931, Gordon-Keeble 1965, Volvo PV Valbo Cabriolet 1953 och en Indigo 3000.

– Det är den allra första prototypen. Utvecklad och tillverkad i Arvika.

Din egen favorit?

– Det skiftar med humöret, haha, men vi har en väldigt fin T-Ford från 1923, som fortfarande är körbar. Och en Austin Pickup från tidigt 1920-tal som är den enda i Sverige. Vår äldsta bil är en Humber från 1903.

– Vi lånar in och ut bilar varje år och byter tema två gånger om året. 6 juni är det premiär för sommarens tema, brittiska bilar. 1 oktober inviger vi vintertemat. I vintras var det Hot Rod.

När sommartemat invigs sker det i samband med en stor bilträff. Den kallas ”Buongiorno Italia”. Då är det italienskt som gäller.

– I början av augusti har vi en bilträff med namnet Rule Britannia.

Dessutom anordnas ett mopedrally i slutet av juli.

Den här delen av Värmland har sett många motorstjärnor födas. Namn som Kenny Bräck, Tommy och sonen Johan Kristoffersson, legendaren Sven i Furtan med många flera. De får du också veta mer om här inne.

Fordonsmuseet är beläget i en av Arvikas äldsta industribyggnader och omfattar 1700 kvadrat i två våningar. Egentligen är det två museer. Det andra ägnas åt Thermias industrimuseum. Här kan besökaren följa utvecklingen av pannor, spisar och vedeldade varmvattenberedare från tillverkningsstarten 1923, fram till dagens högteknologiska värmepumpar. Thermia ägs idag av tyska Siebel.

I museet finns även ett café, en butik och ett omfattande referensbibliotek med mängder av motortidningar och böcker.

Fordonsmuseet är en ideell förening.

– 2019 hade vi 11 000 besökare och ifjol 9000. Vi fick kämpa under pandemin men nu börjar vi återhämta oss. Vi är stolta över att vi lyckades kämpa oss igenom det här

Copy link
Powered by Social Snap