Unik historia och arvet till eftervärlden
Den värmländska Finnskogen var inte bara en plats för vedermödor under 1600-talets början, utan även en möjlighet för de finska skogsbönder som tog sig hit för att nyttja svedjebruk på skogen, ett liv i nära samspel med den vilda naturen. På många sätt har detta gränsland, dess invånare och deras livsstil varit en undanskymd verklighet som först i modern tid uppmärksammats för sin unika historia, sitt arv till eftervärlden och de sedvänjor som föddes här.
Förr ansågs Finnskogen vara lite av ett bortglömt landskap, men här finns en livsnerv hos invånarna som i allra högsta grad lever. Ett band mellan då och nu, byggt på en stark relation till dem som en gång i tiden levde här, inte minst via de bevarade Finngårdarna som finns på skogen och de historier som fortfarande berättas där.
Vandra genom storslagen och orörd natur i Finnskogen
I Finnskogen finns ett välutvecklat ledsystem som bjuder in till motion och träning och flertalet aktörer erbjuder välarrangerade guidningar, övernattningspaket och andra typer av upplevelser för den som vill lära sig, uppleva något genuint i omgivningar av slående vacker natur. Här finns kunskap, spänning och vackra vyer inbäddat i tystnad och stillhet – välkommen till Finnskogen.
7-torpsleden
En 7,9 km lång vandring på Finnskogen i Hedmark och Värmland. Som framgår av namnet tar turen dig förbi sju torp, alla med skogsfinskt ursprung. Dessa torp passerar man på vandringen: Lomstorp, Svartbäcken, Österby, Lebiko, Kissalamp.
Finnskogleden
Finnskogleden är en 240 km lång vandringsled från Morokulien i söder til norska Trysil i norr. Leden korsar riksgränsen vid ett flertal tillfällen och är i Norge markerad med blå färg och i Sverige med orange färg. Leden är uppdelad i 15 spännande etapper.