En guide till

Kulturupplevelser i Värmland

6 minuters läsning

Kultur och historia i Värmland

I Värmland finns alla möjligheter att samla på sig inspirerande upplevelser inom kultur och historia. Det centrala geografiska läget gör det enkelt att komma hit och avstånden mellan våra utvalda besöksmål är korta. Gör dig redo för din egen kulturresa!

Gods, gårdar och herrgårdar i Värmland

Ulvsby Herrgård vid vackra Fryken

Ulvsby Herrgård ligger vackert vid sjön Fryken. Utsikten är nästan onödigt vacker. Berättelser om det goda livet på och kring Ulvsby herrgård avlöser varandra genom århundradena. Idag är herrgården en uppskattad plats för avkoppling, god mat och dryck, möten och nya upplevelser. Här ryms hotell, restaurang, Kafé Tant Blå och rullande konstutställningar. Här kan du även fira årets högtidsdagar och helger, ofta med specialmeny och erbjudanden som passar hela familjen.

Dömle Herrgård Spa & Resort

Dömle Herrgård med anor från 1456 är Dömle herrgård idag en vacker blandning av klassisk herrgård och toppmodernt koncept för konferens, Spa, kickoff, viktiga möten, livets stora fester och drömbröllop. Kombinera boende, god mat från välkänt kök och de aktiviteter du gillar.

Anrik historia på Bofors Hotell

Detta anrika hotell från 1930 är ritat av arkitekt Wilhelm van Eyck och präglas av italiensk villastil. De senaste tio åren har hotellet renoverats varsamt i enlighet med arkitektens ursprungliga intentioner. Idag är Bofors Hotel en oas som förenar svunna tider i de storslagna salongerna med den moderna stadens framtidsvisioner.

Bo bekvämt på Hennikehammars Herrgård

Hennickehammars Herrgårdär den vackra herrgårdsbyggnaden från 1700-talet ligger inbäddad i skogen alldeles intill en liten tjärn. En sagolik plats för konferenser, möten och livets alla högtidsstunder. Här bor du bekvämt i något av de 51 rummen. Köket håller mycket hög klass.

Värmlands äldsta herrgård – Saxå Bruk

Saxå bruk grundades 1540 och är Värmlands äldsta. Herrgården med flyglar, kavaljersbyggnad, Ernstmagasin och lusthus är varsamt renoverade och omgärdas av en långsträckt park som övergår i Saxå golfklubb med 18 hål. Här bor du i historiskt och charmfullt inredda gästrum med hotellstandard. Ägaren Carl Jan Granqvist, en av Sveriges mest kända krögare och matexperter, sätter sin prägel på köket. Middagarna här är en smakresa för alla sinnen.

Personligt inredda rum på Ölme Prästgård Gästgiveri

På en kulle med utsikt över Ölmeslätten – bland lönn, ek, ask och kastanj – finner du Ölme Prästgård Gästgiveri. Här erbjuds en rofylld och historisk 1700-talsmiljö med personligt inredda rum. Köket serverar högklassig mat som lagas med stor omsorg och kärlek med främst närproducerade råvaror av hög kvalitet.

Minnesvärda smakupplevelser på Krokstad Herrgård

En pampig ekallé välkomnar dig till herrgården med anor från 1200-talet. Krokstad herrgård är en plats för minnesvärda smakupplevelser. Här njuter du av kreativt lagad mat av värmländska råvaror. På gården finns 23 hotellrum, varav en svit. Välkommen hit för konferens, möten eller när du, din familj och vänner har något att fira.

Minnesgårdar i Värmland

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Här föddes 1858 en av världensmest kända författare, nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Uppväxtårenpå Mårbacka har tillsammans med människor och platser ibygden kring Östra Ämtervik och Sunne inspirerat till många av hennes berättelser. Gösta Berlings saga, Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige hör till hennes mest kända verk. Mårbacka försvann ur släktens ägo efter faderns död men 1907 kunde Selma Lagerlöf köpa tillbaka gården. Under åren 1921-1923 lät hon bygga om huset till dess nuvarande utseende efter ritningar av arkitekt Isac Gustaf Clason. I sitt testamente säger författaren att Mårbacka ska bevaras som en minnesgård och visas för allmänheten som den var vid hennes bortgång. Hemmet visas idag genom guidade turer. Vid ett besök på Mårbacka kan du även ta en promenad i trädgården, dricka kaffe med hembakat och handla i Mårbacka handel.

Rottneros park

Foto: Jakob Jacobsson

Krokstad Herrgård

Sahlströmsgården

Upplev Gustaf Frödings historia på Alsters Herrgård

Gustaf Fröding, en av Sveriges mest folkkära skalder, föddes här på Alsters herrgård 1860. Han bodde här i bara ett år, men Alsterdalen spelade en viktig roll i hans barndom som var fylld av idylliska somrar men också personliga trauman. Idag erbjuder Alsters herrgård visningar om Gustaf Fröding där du får en fördjupad och levande bild av hans liv och diktning. Visningarna sker på övre plan i huvudbyggnaden där också Frödingutställningen finns. Denna kan endast besökas i samband med visning.

Sahlströmsgården – en kulturell oas

Redan vid förra sekelskiftet var Sahlströmsgården en kulturell oas för konst, rekreation, mat och boende. Gården är fortfarande en mötesplats utöver det vanliga med unika miljöer och mat som lyfter vistelsen ytterligare. Här finns ett nybyggt hotell, generösa konferens- och möteslokaler och bland annat en vedeldad bastu. Genom guidade visningar får du ta del av det konstnärsliv som syskonen Sahlström levde här för hundra år sen och som inspirerat många andra därefter.

Alfred Nobels Björkborn

Här finns detenda museum som visar hur Alfred Nobel bodde.Efter flera årtionden utomlands kom han tillbakatill Sverige 1894 och levde här sina sista två år ilivet. Nobelmuseet i Karlskoga grundades 1982.I utställningen visas några av Alfred Nobels egnamöbler tillsammans med annan tidstypisk inredning. Här arrangeras guidade visningar året runtsom ger liv åt hans gärningar. På området finnsäven Fiffiga huset som är ett science center förvetgiriga barn i alla åldrar.

Museer och konst i Värmland

Inspiration från Rackstadskolonin på Rackstad Museet

I Arvika finns en tradition av konstnärskap och konsthantverk som i mångt och mycket inspirerats av den så kallade Rackstadkolonin, en grupp konstnärer som slog sig ner vid sjön Racken kring förra sekelskiftet. Museet som berättar deras historia och visar deras verk invigdes 1993.

Kulturhistoria och internationell konst på Värmlands Museum

Välkommen till ett av Sveriges mest besökta länsmuseer. Här samsas Värmlands kulturhistoria med internationella succéutställningar inom konst och fotografi. I restaurangen och kaféet kan du koppla av en stund och njuta av allt från en enkel fika eller dagens lunch till söndagsmiddag. Museishoppen har ett stort utbud av värmländskt konsthantverk, souvenirer och böcker.

Brigadmuseet – ett upplevelsecentrum för alla åldrar

Brigadmuseum är ett upplevelsecentrum för alla åldrar. Här får du följa med på en tidsresa mellan åren 1945 och 1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.

Unik smakupplevelse och konst på Sliperiet i Borgvik

Varje sommarsäsong öppnar Sliperiet i Borgvik en ny spännande och mångfacetterad utställning där etablerade konstnärer möter en ny generation kreatörer. Upplevelsen blir fulländad i kombination med en måltid i restaurang Sliperiet Gastronomi, där rätterna på menyn lagas från grunden av fantastiska råvaror.

Gamla Kraftstationen i Deje – en kulturell mötesplats

Industribyggnaden har förvandlats till en kulturell mötesplats för teater, konst och musik med eget galleri. Här finns även en skaparverkstad som lockar fram kreativiteten i alla barn. Varje öppetdag serveras ekologisk lunch, nybryggt kaffe och härliga bakverk inspirerade efter säsong.

Sandgrund Lars Lerin

Sandgrund är Lars Lerins permanenta konsthall på Sandgrundsudden i centrala Karlstad. Konsthallen är öppen året runt och visar förutom Lars Lerins egna verk även konst av hans personligt inbjudna gäster. Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellist och en av de mest framstående i världen. Han arbetar även med andra tekniker och är också författare till en mängd omtalade böcker rikt illustrerade med egna målningar.

Copy link
Powered by Social Snap