En guide till

Natur, aktiviteter och utflyktsmål i Värmland

3 minuters läsning

Natur, aktiviteter och utflyktsmål i Värmland

Omväxling förnöjer och vad vore en semester utan en dos spännande aktiviteter och kul utflyktsmål? Här har vi därför samlat ett axplock av alla roliga upplevelser som finns att utforska i Värmland. Värmland har gott om aktiva äventyr som passar de flesta. Häng med!

Pål Johansson

Paddeläventyr

Att utforska den västvärmländska vildmarken från sittbrunnen på en kajak eller kanot är ett äventyr som bör upplevas. Området runt Arvika och Årjäng är ett av landets vattenrikaste med över 800 km kanotleder. Arvika Kanot- & Turistcenter, Eda Outdoor och Nordmarkens Kanot Center är några av företagen som erbjuder olika paket för såväl nybörjaren som den avancerade paddlaren. arvikacanoe.se, edaoutdoor.se, nordkanot.se.

Få napp i sommar

Värmland erbjuder en rik flora av fiskrika sjöar och vattendrag. Här kan du uppleva Forshagas berömda laxfiske, försöka kroka Byälvens eller Glafsfjordens stora gösar eller ge gammelgäddorna i Fryken en match. Hyr en båt hos exempelvis Nature Adventure i Gräsmark eller följ med på någon av de guidade fisketurer som anordnas på Vänern.

Foto: Jenny Nohrén

Sandvikarna i Kristinehamn

Tom Sawyer-äventyr i Vildmarken

Det kanske allra bästa sättet att uppleva den värmländska naturen är från en timmerflotte på Klarälven. Ett äventyrligt minne för livet för hela familjen, som av det amerikanska magasinet National Geographic utnämnts till en av ”50 Tours of a Lifetime”. Hos Vildmark i Värmland bygger ni er egen flotte och glider sedan iväg på en lugn resa på 1–7 dagar. Njut av stillheten och planera era dagsetapper som ni själva vill, med strandhugg, fiske och bad.

Strandfavoriter

Under sommarens heta dagar kan det vara bra att kunna sina badplatser. Här har vi samlat några egna favoriter, men du hittar säkert ditt eget guldkorn bland alla sjöar.

  • Räggårdsviken & Mörudden, Hammarö
  • Skutberget & Bomstadbaden, Karlstad
  • Hasseldalen, Grums
  • Sandvikarna, Kristinehamn
  • Ingestrand, Arvika
  • Fryksta, Kil
  • Kolsnäs, Sunne
  • Bada, Torsby
  • Sandviksbadet, Karlskoga

Spännande safariturer

Ett ypperligt sätt att uppleva Värmlands rika djurliv och spännande natur är att följa med på någon av alla safariturer som anordnas på olika håll i länet. Ta chansen att få uppleva älgar, bävrar eller landskapsdjuret vargen på riktigt nära håll. Några av företagen som anordnar safariturer är Vildmark i Värmland, Långbergets Sporthotell och Valfjällsbyn. För ett riktigt nära möte med skogens konung – besök Värmlands Älgpark i Ekshärad.

Go western!

Sun Dance Ranch i Ekshärad kan du testa på riktig westernridning. Här kan du bland annat ta ridlektioner eller följa med på guidade dagsturer i skogen. Företaget erbjuder även ett rikt utbud med mängder av kul aktiviteter. Besöker du ranchen vintertid får du inte missa att prova att åka snowboard eller pulka efter häst. sundanceranch.eu

Fyll korgarna

Besöker du Värmland under sensommaren eller hösten får du inte missa att packa stövlar och korg och bege dig ut i skog och mark. Förutsättningarna att fylla på skafferierna med mängder av läckra blåbär, lingon, hjortron och matsvampar är goda. Om du bara lyckas hinna först!

Testa discgolf

Frisbee- eller discgolf är en kul sport som passar såväl gammal som ung, med eller utan förkunskaper. Inget grönt kort eller greenfee krävs – bara några frisbees och ett glatt humör. Värmland har ett tiotal olika banor, varav Skutbergets Discgolfbana i Karlstad, Torsby Skidtunnel & Sportcenter och banan vid Fredros Gård i Gunnarskog är några av dem.

Knäckig brödhistoria

Wasabröd/Barilla är världens största knäckebrödstillverkare. Från bageriet i Filipstad har klassiker som Husman, Delikatess och Falu Rågrut producerats sedan 1931. Lär dig mer om företagets historia i knäckebrödsmuseet och handla krispiga godsaker i fabriksbutiken. wasabrod.se.

Frisbeegolf

Frisbeegolf hittar du på flera platser: Skutbergets Discgolfbana i Karlstad, Frisbeegolfparken vid Torsby Skidtunnel & Sportcenter och banan vid Fredros Gård i Gunnarskog.

Aktiviteter

Visa alla
Copy link
Powered by Social Snap