Destination Värmland

På tur i Europas vackraste skärgård

2 minuters läsning

Foto:

Christine Holm

På tur i Europas vackraste skärgård

För många av oss är Sveriges största insjö relativt outforskad. Och få vet att vi har en av Europas vackraste skärgårdar en kort båttur bort. Kasta loss och följ med ut på vårt alldeles egna innanhav.

Pål Johansson

Kustlandskapet Värmland

Uttrycket ”de värmländska skogarna” har du säkerligen stött på mer än en gång. ”Kustlandskapet Värmland” med dess närheten till innanhavet Vänern är inte fullt lika vedertaget. Visste du till exempel att hela fem värmländska kommuner har kustlinje mot Europas största insjö (ryska Ladoga och Onega borträknade)?

Med en yta på 5 650 kvadratkilometer, en kuststräcka på 1 790 kilometer och ett maxdjup på 106 meter är det lätt att förstå sjöns likheter med ett mindre hav. Det vittnar även alla de sjömän, seglare och båtfolk som befunnit sig mitt på det stora blå. Sjöfarten har genom århundradena varit betydande, inte minst för gruvorna i Bergslagen, men även för många värmländska bönder och fiskare. Idag är det dock mestadels fritidsbåtar som trafikerar sjön – för segling, trollingfiske eller utflykter till någon av Vänerskärgårdens 22 000 öar.

Båtbuss på Vänern

Om du saknar egen båt, men ändå vill njuta av den vackra värmländska delen av arkipelagen finns flera alternativ. Under sommarmånaderna kan du ta någon av båtbussarna som trafikerar Karlstad, Kristinehamn, Hammarö och Grums samt kringliggande öar. Biljetten kostar som en bussresa på land och går även att köpa i förväg. Ett perfekt sätt att uppleva Värmland från en ny sida och dessutom hitta sina egna smultronställen bland mysiga stränder och vindpinad tallskog. Och du, glöm inte picknickkorgen, vandrarkängorna, fiskespöet och badkläderna när du utforskar Europas vackraste insjöskärgård.

Upplev Lurö

En riktig skärgårdspärla i den sydligaste delen av Säffle kommun är Lurö. Sommartid tar du dig till den lilla ön med den vackra, säregna naturen med Luröbåten som avgår från Ekenäs på Värmlandsnäs. På Lurö finns både restaurang, boende och alternativ för en aktiv vistelse. 

Copy link
Powered by Social Snap