En guide till

Sagolika parker i Värmland

3 minuters läsning

Sagolika kulturmiljöer och parker i Värmland

Gillar du känslan av historiens närvaro har Värmland många intressanta platser för dig att besöka. På flera mindre orter finns bevarande miljöer som får oss att minnas blomstrande tider för nu avvecklade järnbruk och andra industrier. De har haft stor betydelse och lagt grunden för det näringsliv som än idag präglar regionen – skogsindustri och stålindustri i världsklass.

Upptäck Rottneros parks gröna oas

Här finner du en grön oas värdatt besöka om och om igen. Rottneros är en unik skulpturpark med en spännande kombination av formellaparkrum, sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning. Det är en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner. Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs genombrottsberättelse Gösta Berlings saga. I mitten av 1950-talet bestämde sig visionären Svante Påhlson för att utforma Rottneros park så att den skulle matcha sagans Ekeby. Idag förvaltas parken med ambitionen att förädla det kulturarv som finns här. Flera större arrangemang återkommer årligen, bland annat Trädgårdsfestivalen och Skördefesten.

Borgvik – Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer

Borgvik har en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer. Järnbruket som fanns här startades på 1600-talet och verksamheten pågick fram till 1925. I samband med att Eiffeltornet skulle byggas till världsutställningen i Paris 1889 stod bruket för leverans av järn. Resterna av brukets storhetstid finns kvar och i en del av de gamla byggnaderna har idag annan verksamhet flyttat in. På så sätt finns det fortfarande liv i området som lockar många kulturhistoriskt intresserade besökare varje år. Den stora midsommarfesten i hyttruinen är tradition!

Kungskvarnen i Borgvik

Foto: Lottie Knutsson

Rottneros Park

Mariebergsskogen – Karlstads Stadspark

Mariebergsskogen Karlstads Stadspark är ett paradis för hela familjenmed fri entré året runt. Barnen älskar Lillskogen med alla lantdjur– kor, ponnyer, grisar, getter, får, kaniner, höns och ankor. Här finnsockså marsvin, fiskar, fåglar och illrar. I lekträdgården finns några spännande ljudexperiment och närmare stranden möjlighet att spela bangolf, boule, beachvolley och streetbasket.

Vintertid spolas en alldeles lagom stor isbana för barnen där de kan träna att åka skridskor och göra sina första piruetter. Under sommaren trafikerar rundturståget Conrad Höök parken och tar dig nära den vackra naturen med skogen, vattnet och kulturhusen. Den guidade turen går längs småvägar och stigar. I Naturum får alla nyfikna en känning av värmländsk natur. Härifrån är det sedan enkelt att fortsätta ut i ett spångat strövområde med fågeltorn och en ny vy över centrala Karlstad. Mariebergsviken är en av stans mest populära bad- och skridskovikar. I parken finns flera kaféer med fika och lunchrätter.

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Besök Selma Lagerlöfs hem Mårbacka och fängslas av berättelsen om hennes författarskap och liv. Här kan du gå guidade visningar i det vackra hemmet, njuta av lunch och fika på Mårbacka café och köpa Selmas klassiska berättelser i Mårbacka handel. Passa också på att göra ett besök i den fridfulla trädgården. Under sommartid kan du också gå på guidad visning av Mårbackas trädgård där en trädgårdsmästare berättar om Selma Lagerlöfs intresse för odling men ger också handfasta råd till besökarnas egna täppor.

Copy link
Powered by Social Snap