Värmestertips

Sex mil vattenled

2 minuters läsning

Sex mil vattenled

– I det här sjösystemet finns massor av enskilda platser och många fina ställen att lägga till för bad och nattsömn, säger Torbjörn Hammarbäck. Han är inne på sin fjärde båt och har introducerat både barn och barnbarn till njutningen med friluftslivet på sjön. Till Bjurbäckens slussar återvänder han gärna.

Ewa Wiklund

Sex mil vattenled mellan sjöar, åar, kanaler och slussar 

Set sex mil långa sjösystemet Bergslagskanalen lockar både till båtliv och kanoting. På sätt och vis kan man tacka Gustav Vasa och hans son Hertig Karl för möjligheten att ta sig sjövägen längs det sammanhängande sjö- och kanalsystemet. De lade nämligen grunden till brukssamhället genom att anlägga ett stort antal hyttor och stångjärnsverk i trakten. Järnet drogs då med hästar och oxar från skogarna på väg ner till Kristinehamn.  

På grund av de många omlastningarna och det tunga och krävande arbetet kunde det ta flera månader att forsla järn från Filipstad till Kristinehamn. Så småningom grävdes därför flera kanaler ut för att underlätta arbetet. Asphyttans och Bjurbäckens slussar, trolska Prästbäcken och Norsbäckens kanal är exempel på detta. Tack vare kanalerna är området idag ett paradis för fiskeintresserade, båtfolk och kanotister. Ute på uddar och öar längs hela Bergslagskanalen finns flera fina rastplatser där man kan grilla eller slå läger. 

 – Vi brukar stanna över natten vid Bjurbäcken om vi åker upp till Filipstad. Då hinner man ta en fika i slusscaféet och grilla lite vid grillplatsen på kvällen, säger Torbjörn Hammarbäck. Just den här dagen är han på väg till Oxhälja i Filipstad tillsammans med kompisen Krister Eriksson. Torbjörn menar att det blir en speciell anda på sjön.  

– Det är alltid lätt att få kontakt med folk och man hjälps åt, säger han.  

I Storfors finns stora möjligheter även för den som inte har båt att ta sig ut. Badsta camping hyr ut kanoter och annan utrustning. Det går också bra att få hjälp med transport av kanoterna.

Den som gillar värma kan också passa på att boka bastuflotten som ligger i sjön Öjevettern. Gästerna får ta med egen ved och städa ordentligt efter sig, men flotten bokas för en symbolisk summa. Den har en stor takterrass, omklädningsrum och rutschkana.  

För den som hellre håller sig på land finns goda möjligheter att utforska Storfors till fots – inte minst på fyra vandringleder. Järnsjöleden bjuder på närhet till vatten och fina rast- och utsiktplatser, liksom en vilsam vandring över Lungälvsmossen på tre kilometer spänger. Längs Lårhöjdsleden finns en öppen stuga medan Rövarleden bjuder på spännade klippgrottor. Åsjöleden går ända ner till Lunnedets camping. Regniga dagar finns padel och golfsimulator i Jordkullen Arena att boka via matchi.se.  

Copy link
Powered by Social Snap