Upptäck vintern

Snöskoter i Värmland

2 minuters läsning

Foto:

Namn Efternamn

Snöskoter i Värmland

Under snörika vintrar finns skoterleder som tar dig genom den värmländska naturen, över myrar, genom sagoskogar och förbi både sjö och älv. Snösäkrast är de norra delarna av Värmland men även de västra delarna bjuder på fina skoterleder när vädret tillåter. Sammantaget har Värmland ett stort ledsystem och du kan åka från västra Värmland genom de norra delarna och in i Dalarna mot Sälen.

Skoterlederna ställs i ordning och handhavs av flertalet föreningar som är verksamma i olika delar av Värmland. Westskoter är en skoterklubb som har flera tiotals mil med markerade skoterleder huvudsakligen belägna mellan Sunne-Arvika-Mangskog-Ängen o norrut upp mot Torsby och Lekvattnet. Inom området finns många historiska platser som är väl värda besök. I den nordligaste delen av Värmland, Torsby kommun, finns tre aktiva klubbar, och i Hagfors kommun sköts lederna av Klarälvdalens Skoterklubb.

Vintertid är även skidåkare som nyttjar lederna välkomna. Under barmarksperioden kan alla att nyttja lederna utom motordrivna fordon vilket inte är tillåtet och innebär att du tar dig fram genom att vandra eller cykla.

Nysladdade leder är ömtåliga tills dess att snökristallerna har bundit sig, så kör försiktigt. Alla som nyttjar lederna löser avgifter, åker på anpassade leder, anpassar hastigheten och undviker olovliga körningar. Var vaksam för vattendrag och visa varandra hänsyn och respektera regler och riktinjer – för allas trevnad och hållbara skoterleder även i framtiden.

Skotersafari och guidade turer

Guiderna vid Fredros Gård och Nature Adventure tar  dig med på en hisnande naturupplevelse med på moderna snöskotrar längs markerade skoterleder i det härliga Västvärmländska skogslandskapet genom skogar, berg och frusna vattendrag. Ni besöker en våffelstuga eller lagar en härlig lunch över öppen eld. 

I Värmland finns barnvänlig skidåkning, utmanande backar för den erfarne och Funparks och skicross-banor för den äventyrslystne i naturskön miljö. Värmlands skidanläggningar rymmer kort sagt det mesta och nås bara några timmar från Stockholm och Göteborg. 

I Bograngen kan du åka på skotersafari med guide i gränslandet mellan Sverige och Norge genom Finnskogen. 

Vid konferensanläggningen Anttila i Nyskoga kan du kombinera snöskoter och rallykörning med finsk rökbastu. Du bor i moderna stugor med gammal stil. 

Vill du hyra snöskoter har Hovfjället uthyrning men även guidade turer

Vid bruket i Mitanderfors ligger Mitanderfors Herrgård. Här huserar Petter Solberg Adventure Center där du kan ha en aktiv konferens med förstklassiga måltider från Restaurang Tvällen. 

Här kan du läsa mer om skoter i Värmland

Westskoter

Snöskoteleder i Torsby kommun

Snöskoterleder i Hagfors kommun

Förarutbildning för terrängskoter

Copy link
Powered by Social Snap